Am regăsit in caietul fermecat de la mama reteta de sirop de papadie, numai buna de preparat in aceasta perioada. Sa vedem cum se prepara acasa siropul de papadie. Ai la dispozitie 2 variante, reteta de sirop de papadie la rece cu miere de albine si cea preparata prin fierbere, cu zahar.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Cum sa faci sirop de papadie cu zahar preparat prin fierbere
Pentru a prepara siropul de papadie, se pot folosi florile intregi sau doar petalele. Nu exista o diferenta majora a gustului, insa eu prefer sa folosesc intreaga floare. Gustul usor amar echilibreaza dulceata siropului de papadie. Plus ca avem nevoie de putin amar pentru a intensifica digestia.
Dulce, cu aroma de flori, acest sirop de papadie are textura asemanatoare cu mierea de albine. Poate fi inlocuitorul vegan potrivit pentru mierea de albine. Tot ce ai nevoie sunt florile proaspete, zahar organic, o lamai si apa. Spre deosebire pentru alte alternative pentru miere, cum ar fi siropul de artar,siropul de agave, mierea de papadie vegana poate sa faca pe oricine sa creada ca este miere. Florile de papadie ii ofera un bogat gust floral.
Reteta de sirop de papadie prin fierbere – Mod de preparare:
Se culeg 1000 de flori de papadie care se curăţă de petalele verzi. Florile de papadie se culeg pe timp frumos, dupa ce se ridica roua de pe plante. Se spală bine şi se fierb cu 3 litri de apă şi cu patru lămâi timp de 15 minute.
După ce au fiert, se lasă timp de 24 de ore la macerat. După acest timp se strecoară, iar florile de papadie se arunca. Sucul astfel obţinut se fierbe cu 3 kilograme de zahăr până se leagă ca o miere si asa obtinem miere de papadie. După ce a fiert se lasă să se răcească. Se pune în borcane ce se păstrează într-un loc uscat şi întunecos. Cantitatea de zahar se poate diminua.
Pentru cantitati mai mici, la 300 de flori de papadie, se foloseste 1 l de apa si 1 kg de zahar! Bineinteles, cantitatea de zahar poate fi diminuata!
Pentru cei care nu vor sa stea sa numere florile , iata ingredientele pentru sirop de papadie, masurate in alta maniera:
Ingrediente:
- 2 cani cu flori de papadie proaspete, bine indesate;
- 2 felii de lamaie;
- o cana si jumatate de apa;
- o cana si jumatate de zahar organic.
Cum stii ca siropul de papadie a ajuns la consistenta potrivita?
La un moment dat, lichidul va incepe sa se inchida la culoare. Testeaza siropul de papadie in mod regulat pe o farfurie rece, scoasa din congelator. Se va ingrosa mai mult pe masura ce se raceste, asa ca poti sa opresti focul inainte sa ajunga la textura dorita. Daca se gateste prea mult, risti sa devina prea gros si sa se caramelizeze.
Sirop de papadie si patlagina pentru tuse preparat la rece cu zahar
Ingrediente:
- 2 maini bune de flori de papadie
- 2 maini bune de frunze de patlagina (vezi aici care tip de patlagina este cel mai recomandat pentru sirop si cum se prepara siropul de patlagina);
- 200 g zahar brut;
- o lamaie.
Cum se prepara siropul de papadie cu zahar la rece
Se pun intr-un borcan flori de papadie si frunze de patlagina. Se aseaza cateva felii/bucati de lamaie, peste care se vine cu un rand de zahar. Se continua cu flori, frunze si lamaie, urmate de un strat de zahar. Ultimul strat trebuie sa fie de zahar. Se pune capacul si se lasa la macerat intr-un loc racoros timp de 14 zile. Zaharul va incepe sa se topeasca si sa se amestece cu sucul plantelor. Cand nicelul de sirop scade, se poate reumple borcanul, iar ultimul strat trebuie tot timpul sa fie de zahar.
In 2 saptamani siropul ar trebui sa fie gata. Se strecoara si se pastreaza intr-un recipient de sticla. Se tine la frigider.
Sirop de papadie la rece cu miere de albine
Pentru o calitate superioara, se prepara un sirop de papadie cu miere de albine. Cel mai bun sirop de papadie la rece se prepara prin macerarea florilor sau a petalelor direct in miere de albine. Se poate adauga si zeama de lamaie. Se lasa petalele la macerat in miere mai multe zile pentru a se extrage substantele active, dupa care se strecoara siropul obtinut. Se pastreaza in locuri racoroase, intunecate, bine aerisite.
Vezi in video-ul urmator cum am preparat sirop de papadie la rece cu miere de albine si lichior de papadie cu lamaie si ghimbir!
Daca vrei sa obtii un sirop de papadie si mai potent, alaturi de flori de papadie, adauga si frunze de urzica. Frunzele de urzica se spala bine in mai multe ape si se usuca cu un servet de bucatarie. Se toaca marunt, se amesteca cu petalele de papadie spalate si uscate si se cantaresc. La 500 g papadie (papadie+urzica) se adauga 600 g miere plus zeama de la 2-3 lamai. Se lasa la macerat 14-18 zile.
Siropul de păpădie se amesteca de 2-3 ori pe zi cu o lingura de lemn. Dupa macerare se filtreaza si se pastreaza siropul de păpădie cu miere de albine in sticle mici la frigider.
Se foloseste sirop de papadie cu miere de albine atat in preparatele culinare, dar si pentru a ameliora anumite afectiuni.
Siropul de papadie ~ Utilizari, beneficii si administrare
Siropul de papadie poate fi utilizat in multe moduri: cu clatite sau in amestec cu iaurt, cu cereale sau pur si simplu cu orice necesita indulcitori. Poate fi folosit in cocktail-urile de vara, ca topping la inghetata de casa si la prajituri. De aici mai departe, tu alegi cum vrei sa consumi acest sirop, in functie de preferinte. Stiu sigur ca o sa il iubesti!
Pentru a culege florile de papadie sa stii ca nu ai prea mult timp la dispozitie. Florile stau deschise cateva zile si apoi se transforma in puf. Cand incep sa infloreasca papadiile, grabeste-te sa culegi flori pentru a prepara sirop de papadie, dar si pentru alte retete. (Descopera aici cum poti folosi papadia in mai multe retete).
Siropul de papadie sau mierea de papadie este un excelent remediu pentru tuse, în cazul răcelilor, a durerilor de gat, in afectiunile ficatului şi nu numai. Siropul de papadie se administreaza copiilor, cate 3 lingurite pe zi, iar adultii il pot consuma intre 3 si 6 lingurite, pana la disparitia simptomelor.
Poate fi folosit ca îndulcitor atât pentru ceaiuri cât şi pentru prăjituri. In perioada in care poti sa culegi flori pentru a prepara sirop, poti sa culegi păpădie, toată planta – floare, frunze. Le pui la uscat şi aşa vei avea de unde să consumai la iarnă sau la nevoie ceai de păpădie organic (vezi aici indicatiile pentru ceaiul de papadie).
Sper ca te-am convins sa incerci acest sirop de papadie. Iti recomand sa incerci sa prepari sirop de papadie cu miere de albine. Il poti folosi oricand, cu incredere, fara a te gandi ca are prea mult zahar. Plus de asta, este un sirop preparat la rece.
Lasă un răspuns