Paltinul – beneficii pentru sanatate, generalitati, mituri la romani


paltinul copac beneficii pentru sanatate
0
0

Paltinul este un arbore foios ce provine din Europa, dar poate fi gasit peste tot in jurul lumii. Exista 3 tipuri de paltin – paltin argintiu (Acer saccharinum), paltin de camp sau artar (Acer platanoides) si paltin de munte (Acer pseudoplatanus). Paltinul de camp mai este denumit si artar.

Paltinul – Informatii utile ~ Generalitati

paltinul

Paltinul necesita un sol fertil, umed, bine drenat si are nevoie de soare pentru a se dezvolta cu succes. De obicei creste in apropierea raurilor si a lacurilor, insa nu este o regula generala. Oamenii cultiva acest copac in scopuri ornamentale si ca o sursa de lemn de inalta calitate.

Paltinul are radacina pivotanta, superficiala. Tulpina inalta, de pana la 25 de m, cu ritidon timpuriu, subtire, brun intunecat sau cenusiu brun, crapat in lung si transversal. Scoarta neteda, cenusie, are striatiuni albicioase in lung. Mugurii sunt ovoizi sau globulosi. Coroana este ovoidala, deasa. Frunzele de paltin sunt palmat-lobate, din 5-7 lobi, verzi pe partea inferioara, cu suc laptos. Florile galben verzui sunt grupatein inflorescente corimbiforme. Fructele, disamare, au nucule turtite si aripioare divergente, pendule. Paltinul are crestere rapida in tinerete.

Paltinul este un simbol al sperantei, protectiei, al puterii, vesniciei si divinitatii. In salbaticie, poate supravietui intre 150 si 600 de ani.

paltinul copac beneficii pentru sanatate

Paltinul – Beneficii pentru sanatate

Fructele, scoarta, florile si seva paltinului de camp au utilizari terapeutice in medicina umana traditionala. Fructelor li se atribuie proprietati astringente, antidizenterice. Scoartei de paltin i se atribuie proprietati astringente, antidizenterice, antidiareice, hemostatice si cicatrizante. Florilor de paltin li se atribuie proprietati tonifiante si stimulatoare pentru activitatea cardiaca. Seva de paltin are insusiri mineralizante, tonifiante, depurative, stimuland eliminarea toxinelor din sange. Seva de paltin e recomanda persoanelor anemice si convalescentilor.

Remedii naturale cu paltin pentru diverse afectiuni

Pentru tratarea dizenteriei, se prepara un decoct din 1 lingura de fructe de paltin uscate la 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute. Se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru tratarea diareei, dizenteriei, hemoragiilor interne usoare, afectiunilor cardiace usoare, se recomanda un decoct din 1 lingurita pulbere de scoarta la 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru tratarea copiilor si adultilor debili, anemici sau in stare de convalescenta, se consuma seva proaspata de paltin, extrasa din tulpina primavara. Copiii iau de 3 ori pe zi cate 100 ml, iar adultii de 3 ori pe zi cate 150-200 ml.

Pentru tratarea de litiaza biliara colecisto-coledociana, colestaza intra si extra hepatica, nevralgie sciatica, herpes zoster intercostal si ca remediu de drenaj in procese degenerative organice in stadiul initial, cu rol de indepartare a substantelor toxice din sange si limfa, se recomanda macerat de muguri de paltin in solutie hidroglicero-alcoolica 1 DH. Se iau 30-40 de picaturi o data pe zi. Tratamentul dureaza aproximativ 40 de zile.

Pentru tratarea ranilor, se recomanda extern un ceai de paltin preparat din 2 linguri de scoarta la 250 ml de apa. Se fierbe 5 minute. Se strecoara si se fac spalaturi locale.

Recoltare – Cand se culeg produsele paltinului

Fructele de paltin se recolteaza atunci cand ajung la maturitatea fiziologica. Florile de paltin se culeg in perioada infloritului, in lunile aprilie-mai. Scoarta se recolteaza primavara sau toamna de pe ramurile de 2-3 ani. Se taie in fragmente mici si se usuca. Seva de paltin sau seva de artar se obtine primavara, prin incrustarea tulpinilor si prinderea unui dispozitiv de curgere in borcan sau sticla.

Cum se colecteaza seva de artar sau paltin de camp

Paltinul in alimentatie

Din seva obtinuta primavara din paltinul de camp sau paltinul de munte, prin increstarea scoartei, in unele regiuni se face must, vin si chiar zahar. Un singur arbore de paltin elimina in luna martie pana la 10-12 l de seva.

Ciobanii pun frunze de paltin de munte deasupra vaselor in care tin branza pentru a impiedica mucezirea.

Paltinul in traditii si legendele romanesti

Paltinul se numără printre copacii sacri. Unde se afla el, construia Stefan Cel Mare o biserică. Din lemnul lui se cioplește toaca pe care o bate pentru a-i anunța pe creștini că începe serviciul divin.

În basme și în balade în vârful paltinului are loc înmormântarea suspendată, sau se așează copiii care și-au pierdut mama.

Etichete: #Beneficii pentru sănătate, #Ceaiuri, #Fructe, #Legende, #Mama, #Mituri, #Romani, #Verde

Despre autor

5 comentarii la „Paltinul – beneficii pentru sanatate, generalitati, mituri la romani”

  1. Recoltarea se face facand 2-3 gauri cu un burghiu de 6 in care se introduc paie de suc ce se vor scurge intr-o sticla (va avea de asemenea dopul gaurit). In felul acesta se raneste putin copacul (nu este gaura atat de mare ca a celor din film si protejam mai bine seva de eventuale impuritati / musculite in timpul colectarii. Nu se mai da inca o gaura pt galeata. O sarma in jurul copacului de care va fi prinsa sticla este suficienta. Desigur ca aceeasi metoda poate fi folosita si la mesteacan.

  2. Excelent articol. Faci parte dintre acei fericiti care au descoperit simbioza omului cu natura si ii recunosti puterea. Iti doresc o viata lunga, la fel de frumoasa ca cea pe care o duci acum.

    1. Multumesc din suflet! Intr-adevar, sunt o fericita si sper ca toti oamenii sa aleaga sa fie fericiti. In sanul naturii, aceasta ne mangaie si ni se destainuie.

      O viata minunata tuturor!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *