Traista ciobanului sub forma de ceai sau tinctura, recomandata in hemoragii, tumori si hipertensiune


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!
Flori mici albe de la planta medicinala traista ciobanului

Traista ciobanuluiin latina Capsella bursa-pastoris – este o planta medicinala erbacee, anuala sau bianuala. In popor se mai numeste arior, buruiana de friguri, coada-pisicii, păsățel, paștele-calului, plosca ciobanului, punga-babei, punga-popii, punguliță, rapăn, straja-ciobanului, tășculiță. Se recunoaste usor dupa floricelele mici albe si invelisul semintelor in forma de inima.

Traista ciobanului, o planta medicinala cu beneficii pentru sanatatea umana si veterinara

Partile aeriene ale plantei de traista ciobanului au utilizari terapeutice in medicina umana si veterinara. Principiile active au proprietati astringente, vasodilatoare coronariene, vasoconstrictoare si hemostatice asupra uterului, usor diuretice, analgezice, reglatoare ale tensiunii arteriale, antitumorale. Se pare ca principiile hemostatice nu exista in planta proaspata. Ele se formeaza in timpul uscarii plantei. Conservarea indelungata a plantei diminueaza efectele. Cercetari experimentale au confirmat efectele antitumorale, datorate acidului fumărie.

Părțile aeriene ale plantei de traista-ciobanului se recomanda in hemoragii uterine, diaree, hipotensiune si hipertensiune arteriala, ateroscleroza, boli de rinichi, angina pectorala.

Utilizari traditionale ale plantei medicinale traista-ciobanului

Planta a fost utilizata din punct de vedere medical ca hemostatic, diuretic si antipiretic (combate febra) in China si Japonia timp de secole. Intreaga planta a fost utilizata pentru a trata edemele cauzate de nefrita, in scaunul cu sange, menoragie si hipertensiune. Frunzele si radacinile plantei au fost folosite ca legume comestibile, fiind consumate crude sau fierte. Ceaiul din toata planta de traista ciobanului era utilizat ca antiscorbutic, astringent, diuretic, emenagog, hemostatic, hipotensiv. Ceaiul din traista ciobanului uscata era folosit ca remediu impotriva hemoragiilor de orice fel.

Cand se culege planta traista ciobanului – Recoltare, uscare si pastrare

Cel mai important aspect este sa se identifice planta. Recunoastem planta traista ciobanului prin invelisul semintelor in forma de inima! Flori mici, albe, dispuse radial de o tija principala, mai alungita in timpul infloririi. Specific plantei, rozeta cu frunzele bazale.

Traista ciobanului se culege in aprilie-mai, când fructificatiile lipsesc sau sunt rare. Planta inflorita se taie de sub rozeta de frunze de la sol. Se recolteaza pe timp frumos, dupa ora 10, dupa ce se ridica roua.

Se usuca la umbra, in strat subtire sau atarnat in legaturi.

Recomandarea utilizatorilor de plante medicinale este ca dupa recoltare si uscare, pentru pastrare, sa se marunteasca planta si sa se pastreze in pungi de hartie sau carton.

Poze cu planta medicinala traista ciobanului – flori, tulpina, seminte, frunze

Cum se prepara acasa tinctura din traista ciobanului

Ingrediente necesare pentru tinctura de traista ciobanului:

  • 4 linguri de planta uscata si tocata
  • alcool de 96 de grade cat sa acopere planta (60-100 ml)

Mod de preparare:

Planta uscata de traista ciobanului se pune intr-un borcanel de sticla. Se adauga alcoolul peste planta si se inchide etans cu capacul. Se amesteca bine si se lasa sa stea intr-un loc racoros si intunecat timp de 6 saptamani. Se strecoara apoi si se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare.

Despre tratamente cu tinctura de traista ciobanului

Se consuma intern si extern, dupa cum este necesar. Pentru inceput se consuma cateva picaturi, apoi se poate mari doza. Nu se consuma tinctura de traista ciobanului in timpul sarcinii.

Tinctura de traista ciobanului se recomanda dupa nastere. Este excelenta pentru oprirea sângerării, atât la nivel intern cât și la nivel local – ceea ce înseamna că este recomandata pentru hemoragie.

Bineînțeles, este buna și pentru ranile care sangereaza. De asemenea, poate fi folosita pentru a ajuta in perioadele dureroase ale ciclului menstrual și in infecțiile tractului urinar (este un diuretic).

ATENTIE

In doze mari, poate sa provoace contracții uterine (Deci, nu utiliza în timpul sarcinii, ci dupa naștere.) Rar, poate contribui la formarea cheagurilor de sânge. Deci, se administreaza cu precautie și se utilizeaza in doze mici!
traista ciobanului planta medicinala

Sfaturi pentru uzul intern de ceai de traista ciobanului

Pentru tratarea anginei pectorale, in insuficienta cardiaca, ateroscleroza, hipertensiune, dismenoree (menstre neregulate), metroragii (hemoragii uterine), diaree, se recomanda infuzia de traista-ciobanului, din 1-2 lingurite cu pulbere de planta sau planta uscata maruntita, peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 10-15 minute dupa care se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru tratarea aterosclerozei, in hipertensiune si metroragii se recomanda infuzie din 2-3 lingurite de planta la o cana cu apa. Se lasa la infuzat 15-20 de minute si se iau cate 4-5 linguri pe zi. Pentru reglarea ciclului menstrual, se iau 6-8 linguri pe zi, inainte de ciclu.

Pentru tratarea hemoragiilor interne (stomac, plamani), in litiaza renala, ciclu cu sange abundent, se prepara un decoct din 4-5 g de planta uscata si maruntita la o cana (200 ml) cu apa. Se fierbe 5 minute, dupa care se lasa in repaus 10-15 minute. Se strecoara si se iau cate 3 linguri, de 3 ori pe zi.

Pentru tratarea hemoragiilor interne si durerilor de stomac, se prepara un macerat de traista-ciobanului din 180 g planta maruntita, peste care se toarna 1 l de vin natural. Se lasa la macerat 10 zile, timp in care sticla se agita zilnic pentru uniformizarea extractului. Se strecoara, iar planta ramasa ca reziduu se stoarce. Se pastreaza in sticle bine astupate si inchise la culoare. Se ia cate o lingura la nevoie.

Pentru combaterea ciclurilor frecvente, neregulate si in hemofilie, se foloseste extract fluid de traista ciobanului, din care se iau 2 lingurite pe zi, timp de 10 zile inainte de ciclu, iar in caz de hemofilie, atunci cand este cazul.

Traista ciobanului in uz extern

Empiric, pentru tratarea blenoragiei (gonoree), se fac spalaturi vaginale cu decoctul obtinut din planta.

Traista ciobanului – Contraindicatii, precautii

Se recomanda un consum atent al plantei in cazul persoanelor cu probleme cardiace. Supradozarea poate duce la scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, la persoanele care au probleme cu formarea cheagurilor, se recomanda o atentie sporita in cazul consumului preparatelor cu traista-ciobanului (ceai sau tinctura).

ATENTIE

Nu se administreaza aceasta planta medicinala pe parcursul sarcinii sau al alaptarii.

Bibliografie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

18 − = 8