Petalele de garoafa sau garofita sunt comestibile – Beneficii

Timp de citire estimat: 4 minute


petalele de garoafa beneficii pentru sanatate

Garoafa de cultura sau garofita (Dianthus caryophyllus) – este o plantă erbacee anuala, bienala sau perenă ce are frunze de un albastru-verzui și flori parfumate sau neparfumate ce se mențin înflorite mult timp de-a lungul verii. Tulpina este inalta de 30-90 cm, ramificata. Florile mari, solitare sau numeroase, se afla in varful fiecarei ramificatii. Petalele de garoafa sunt unicolore sau pestrite. Aceste “Flori ale Divinității” sunt un simbol al logodnei.

Popular, garoafele se mai numesc buruiene de ghitei, buruiene de germe, calamfir, cuisoare, flori domnesti, garoafe de gradina, garofile, ignele, negura, neginea, scanteute, vâzdoage, etc.

Petalele de garoafe sau garofite sunt comestibile. Din fericire, petalele de la orice garoafă, după ce li s-a îndepărtat partea de la baza florii care este puțin amăruie, pot fi adăugate in salatele de fructe sau legume, la prăjiturile cu fructe, in supe, sosuri, sau pot fi folosite pentru a face siropuri florale, oțet, lichior sau vin de garoafe. Mirosul puternic, dulce-picant este folosit în săpunuri și parfumuri. Florile de garoafe erau purtate în era Elizabetană pentru a preveni o moarte prematură.

Petalele de garoafe sau garofite sunt comestibile

Garoafele sau garofitele echilibrează nivelul hormonal

Garoafa este o planta folosită pentru stres și nervozitate. De asemenea, garoafele sunt utilizate pentru a îmbunătăți starea de spirit și pentru a ușura simptomele depresive. Mai mult, florile de garoafă reduc inflamatia si echilibrează nivelul hormonilor. Petalele de garoafa uscate sau proaspete pot fi folosite și sub formă de ceai cald sau rece. Cel mai indicat este ceaiul rece. Se pun de seara până dimineața cateva petale de garoafă într-o cană cu apă rece. Dimineața se strecoară și se consumă lichidul așa cum este sau îndulcit cu miere de albine.

Petalele de garoafa – beneficii pentru sanatate

Petalele de garoafa au proprietati tonic-cardiace, excitante, sudorifice, calmante ale tusei si durerilor de cap.

Pentru tratarea gripei, se prepara infuzie de garoafa, din 1-2 lingurite de petale peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 de minute, apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi.

Garoafele au fost folosite in medicina pentru a ajuta la reducerea febrei, greturilor si a durerilor de stomac. Acestea ajuta la imbunatatirea sanatatii ficatului, stomacului si a inimii. În “Farmacopeea Londinensis“, o publicatie din 1618 a unei cărți farmaceutice, garoafa era folosita in prepararea tonicelor sau a băuturilor calde pentru a ajuta la combaterea febrei și a lupta împotriva germenilor și a ciumei.

Extern, pentru tratarea durerilor de cap persistente, se foloseste otetul aromat de garoafa de cultura. Se utilizeaza in masarea tamplelor. Uleiul de garoafa are beneficii terapeutice in tratamentul pentru erupții cutanate și acționează ca un balsam pentru piele. Multe femei folosesc ulei de garoafe de grădină pentru a trata si pentru a minimiza aparitia ridurilor, acneea rozacee si eczemele faciale. Garoafa este folosita într-o varietate de produse cosmetice și uleiuri esentiale. Pentru a prepara ulei de garoafa acasa, macereaza petalele intr-un ulei presat la rece timp de 4 saptamani.

Cum se prepara otetul aromat de petale de garoafa

Se culeg petalele de garoafa, se spala si se usuca bine cu ajutorul unui prosop de hartie. Se pun petalele intr-un borcan de sticla, iar peste ele se adauga otet de mere sau de vin. Se acopera borcanul si se da intr-un loc rece, intunecat, timp de 2 saptamani. In fiecare zi se agita borcanul pentru a mentine petalele umede. Dupa cele 2 saptamani, cu ajutorul unui tifon, se strecoara bine otetul intr-o sticla. Aceasta se pastreaza la loc intunecat pe perioada nedefinita. Acest otet aromat de petale de garoafe se poate folosi la aromatizarea salatelor sau in alte preparate culinare.

Atentie! Se folosesc florile din gradinile proprii sau cele din sursa sigura! De evitat garoafele din florarii!

Părți folosite: petalele florilor

Utilizările magice: Garoafele sunt folosite pentru protecție, putere, sănătate, frumusete și vindecare, energie, puteri magice, binecuvântare. Pot fi folosite în ritualurile cu scop de protecție.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Petalele de garoafa sau garofita sunt comestibile – Beneficii”

  1. Avatar Diana

    Nu stiam despre existenta acestor efecte pe care le are garoafa. O sa folosesc acel remediu pentru tratarea gripei, sunt curioasa de cum va actiona. Mereu racesc in perioada in care acestea infloresc, deci e oportunitatea perfecta.

  2. Mamei mele ii plac cel mai mult garoafele, insa nu stiam de ce. Ca aspect nu le putem considera cele mai frumoase flori, insa uite acum incep sa inteleg: este vorba de semnificatiile lor magice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *