Craitele – in latina Tagetes erecta – sunt plante erbacee anuale. In primele faze de dezvoltare, craitele nu rezista la brumele tarzii de primavara. Craita suporta bine perioada de seceta, dar ii sunt contraindicate solurile acide.
Planta este cultivata in intreaga tara, cu exceptia zonei montane. Popular, craita se mai numeste si bozdoaga, belfe, boate, bochioi, boance, bofte, botănci, botoane, budiene, budiene galbene, budiene mari, buruiana domneasca, butucasi, buzduci, crai, ferfeni, ferfenita, fârfen, flori galbene, izdoave, ocheșele, ochișele, popchi, popi, schiculițe, svisdoage, țigăncuși, tâmfeni, tulucești, tearfoni, văzdoage.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Craitele – Beneficii pentru sanatate
Tulpinile cu flori au avut variate folosințe medicinale. Cu craite s-a tratat in trecut galbinarea (icterul), bubele si furunculele. Craitele contin doua substante organice importante: heleniena si patuletina. Heleniena are actiune favorabila in miopie, hemeralopie (cecitate nocturna), in forme neevoluate de retinita pigmentara, amelioreaza viteza de adaptare si sensibilitate a ochiului la normal. Patuletina din craite produce scaderea permeabilitatii capilarelor, are actiune antispastica si hipotensiva.
Din heleniena obtinuta din craite, se fabrica in Romania produsul farmaceutic Heligal, ce contine 5 mg de heleniena intr-un drajeu. Acest produs obtinute in craite este recomandat in ulcer duodenal, ulcer gastric sau eroziuni gastro-duodenale asociate, Helicobacter pylori, in ulcerul peptic, esofagita de reflux, reflux gastro-esofagian simptomatic, dispepsie asociata hipersecretiei acide, sindromul Zollinger-Ellison. Este recomandat pacientilor cu risc de aspiratie a continutului gastric in timpul anesteziei generale.
Craitele in diabetul zaharat si obezitate
Quercetagetinul, principalul flavonoid din florile de craite (Tagetes erecta L.), a fost extras și purificat. C. Activitatea antioxidantă in vitro a quercetagetinei și potențialul său în controlul diabetului zaharat și al obezității au fost investigate și comparate cu quercetinul. Rezultatele au arătat că quercetagetina a prezentat proprietati antioxidante, antidiabetice și antilipemice puternice. Analiza a elucidat faptul că quercetagetina a inhibat ne-competitiv α-glucozidaza și a-amilaza, în timp ce inhibarea sa împotriva lipazei pancreatice a fost implicată într-un model mixt. Mai mult, s-au constatat corelații puternice între activitatea ABTS (+) / DPPH (·) și activitatea de inhibare a lipazei (R (2)> 0.90), precum și activitatea de scutire OH și activitatea inhibitoare a- = 0.8967). (1)
Cum se folosesc craitele in tratamentul intern
Pentru tratarea de hepatita, se prepara:
- extractie apoasa din craite. Craitele (florile) culese seara sau dimineata pe roua, se tin 3-4 zile in apa si se bea din ea dupa masa.
- decoct din 1-2 flori de craite la o cana (250 ml) cu apa. Se fierbe 4-5 minute la foc mic. Se bea ceaiul de craite – 2 sau 3 cani pe zi.
Craitele in uzul extern
Pentru tratarea bubelor si a furunculelor, se prepara un unguent din scrum provenit din arderea plantei uscate, in amestec cu scrum de ceapa si unt proaspat. Se amesteca bine si se ung partile afectate.
Recoltarea craitelor
Se culeg numai florile ligulate (impropriu numite petale) în timpul înfloritului. Se usuca in strat subtire, la umbra, in locuri bine aerisite. Florile de craite se pastreaza in pungi de hartie.
Cum se folosesc craitele in gradina de legume
Ornamental, planta este utilizata in parcuri, gradini publice si gradini taranesti. Craitele sunt recomandate ca plante companion pentru rosii si nu numai, datorita efectelor de a alunga paduchii rosiilor, ardeilor sau vinetelor. Sunt un repelent natural pentru melci cu sau fara cochilie si mai ales pentru nematozi.
Soiurile cu port mic si mijlociu sunt folosite pentru ronduri, grupuri, borduri. Craitele cu port mai inalt se folosesc ca flori taiate. Au mare durata de pastrare.
Maceratul de craite este utilizat in gradina cu legume ca insecticid si antifungic. Acest efect este oferit de uleiul esential continut de frunzele de craite (2).
Bibliografie:
- (1) Potențialul anti-diabetic și antilipemice ale quercetagetinei extrase din reziduurile inflorescentelor de craite (Tagetes erecta L.). – PublMed
- (2)Studii privind uleiurile esențiale Partea 35: Investigații chimice și biocide privind uleiul volatil de frunze craite Tagetes erecta
- Universul plantelor – Prof. Dr. Constantin Parvu
Lasă un răspuns