10 motive să începi să consumi doar rosiile de gradina

Timp de citire estimat: 6 minute


Mananca rosii de gradina beneficii si proprietati

Rosiile de gradina sunt delicioase, dulci şi suculente. Ştii că sunt bune, nu-i aşa? Întrebarea este – ştii de ce sunt rosiile sănătoase? Rosiile au vitamina C, dar asta nu e tot! Îţi dau mai multe motive pentru care să opreşti la piaţă mai des şi să cumperi rosii de gradina! Hai să vedem împreună de ce roşia este o alegere sănătoasă!

Rosiile de gradina sunt bogate în vitamine şi minerale

Mananca rosii de gradina beneficii si proprietati

150 g de rosii de gradina crude, coapte bine, sunt o sursă bogată de vitamina A, B6, C, K, potasiu şi acid folic. Roşiile de gradina sunt sărace în grăsimi saturate, sodiu, colesterol şi calorii. Oferă în schimb niacină, tiamină, fosfor, magneziu şi cupru, necesare pentru sănătatea ta.

O porţie de rosii de gradina îţi oferă 2 g de fibre, ceea ce înseamnă 8 % din cantitatea zilnică recomandată. În general, consumul de fructe şi legume, inclusiv consumul de rosii, oferă protecţie împotriva nivelului ridicat de colesterol, a hipertensiunii arteriale, bolilor de inimă şi accidentelor vasculare.

Consumul de rosii de gradina face pielea să arate excelent de bine

Betacarotenul care este găsit şi în morcovi, ajută la protejarea pielii împotriva efectelor nocive ale soarelui. Licopenul din rosii de gradina face pielea mai puţin sensibilă la razele UV, acestea fiind una din cauzele principale ale apariţiei ridurilor.

Rosiile de gradina te ajută să ai oase puternice

Calciul şi vitamina C din rosiile de gradina, ambele sunt foarte bune pentru repararea şi consolidarea oaselor. Lipsa de licopen din dieta unei femei aflate la menopauză este strâns legată de apariţia osteoporozei. Licopenul se pare că îmbunătăţeşte masa osoasă, de aceea consumul de rosii de gradina este o modalitate foarte bună de a lupta împotriva osteoporozei.

Luptă natural împotriva cancerului cu ajutorul roşiilor de gradina

Licopenul poate reduce riscul apariţiei diferitelor tipuri de cancer: de gură, gât, esofag, faringe, cancer de col uterin, de stomac, de colon, rectal, de prostată şi cancer ovarian. Antioxidanţii – vitaminele A şi C, luptă împotriva radicalilor liberi care îţi pot deteriora celulele şi cauzează mai multe tipuri de cancer.

Roşiile de gradina menţin un nivel echilibrat al zahărului din sânge

Roşiile de gradina sunt o minunată sursă de crom, acesta ajutând la reglarea zahărului din sânge.

Îmbunătăţeşte-ţi vederea consumând şi roşii de gradina

Vitamina A, prezentă din abundenţă în roşii, îţi poate îmbunătăţi vederea şi te poate ajuta să previi orbirea de noapte. Un studiu recent arată că un consum echilibrat ar putea ajuta la reducerea riscului de degenerescenţă maculară, o boală gravă şi ireversibilă a ochilor.

viata la tara imagini cu rosii de gradina galbene tip para si cimbru

Rosiile de gradina îţi fac părul să arate mai bine

Vitamina A lucrează pentru a-ţi face părul mai puternic şi strălucitor. Dacă alegi să consumi şi roşii, alături de o dietă echilibrată, cu siguranţă vei avea un păr care va arăta foarte bine.

Consumul de rosii de gradina previne apariţia pietrelor la rinichi şi a calculilor biliari

Numeroase studii sugerează că pietrele la rinichi şi la fiere sunt mai puţin susceptibile de a se forma la persoanele care consumă multe roşii.

Rosiile de gradina reduc durerile cronice

Rosiile de gradina galbene proprietati si beneficii

Dacă eşti în situaţia în care trebuie să te lupţi cu o durere cronică uşoară sau moderată, cum ar fi durerile de spate sau cele provocate de artrită, rosiile de gradina te pot ajuta. Sunt bogate in carotenoizi şi bioflavonoide, aceste substanţe fiind cunoscute ca agenţi antiinflamatori. Durerile cronice sunt adesea cauzate de o infecţie cronică, deci cel mai inteligent mod de a lupta cu durerea este de a scăpa de infecţie.

Dacă vrei să slăbeşti, consumă cât mai multe rosii de gradina proaspete

Dacă urmezi o dietă sănătoasă, sau ai vreun plan pentru a slăbi, atunci consumă cât mai multe rosii zilnic. Rosiile proaspete de gradina sunt o gustare excelentă, sănătoasă, şi pot fi folosite în salată, sandwich şi în alte mâncăruri. Pentru a avea rezultate vizibile, este important să consumi roşiile de gradina proaspete, şi nu gătite.

Rosiile de gradina au un continut ridicat de apă si fibre. Rosiile sunt numite aliment de umplere, deoarece îţi dau senzaţia de saţietate repede, fără a adăuga calorii prea multe sau grăsimi.

Ce zici, te-am convins să consumi mai multe rosii de gradina? Dacă nu zilnic, măcar o dată la două zile in timpul sezonului!

Surse:

Beneficiiale consumului de rosii


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

5 răspunsuri la „10 motive să începi să consumi doar rosiile de gradina”

  1. Foarte bun articolul!

  2. Avatar Liliana Tanasa
    Liliana Tanasa

    Felicitari si din partea mea,si eu sunt o mare consumatoare de rosii, considerandu-le una dintre plantele miraculoase pe care natura ni le-a pus la dispozitie.Tin sa adaug ca, in afara de ceea ce ai mentionat deja, rosiile au o puternica actiune purificatoare a sangelui, combate afectiunile reumatismale si problemele intestinale. Regenereaza celulele corpului, luptand astfel impotriva tulburarilor de tip degenerescent.Poate fi un ajutor util suferinzilor de arterioscleroza si artrita, combate constipatia,amelioreaza colita, simptomele nefritei, a litiazei urinare si biliare, usureaza digestia. Deoarece nu contine zahar, rosia poate fi consumata si de diabetici tinand sub control glicemia, iar faptul ca nu contine sare, cardiacii si hipertensivii o pot introduce in dieta lor fara probleme.Deci, cum am zis la inceput, e o planta miraculoasa , ce poate fi consumata in variate moduri, fie cruda ,fie gatita, important este sa fie cit mai biologica posibil.

    1. Avatar Jorjette

      Multumesc si eu pentru informatii. Din ceea ce stiu, în general alimentele de culoare rosie au efecte pozitive asupra inimii, în concluzie cei ce au probleme pot sa consume la discretie rosii. Ideal este sa fie un echilibru al alimentelor, al culorilor, al substantelor, astfel incat sa primeasca fiecare ce e nevoie.

  3. Avatar Nicoleta Giurescu
    Nicoleta Giurescu

    Buna Jorjette,
    Felicitari pentru blog !
    Eu mananc rosii in fiecare zi si sunt de acord cu tine ca au valoare nutritiva. Cu branza sau cu humus, cu masline sau in salata mixta sunt foarte bune !
    Succes in activitati !

    Numai bine !

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Mulţumesc mult şi te mai aştept pe aici. Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *