Rucola , cunoscuta si sub numele de Eruca sativa, ruchetă sau aragulă, este o planta comestibila. Este adesea folosita in salate sau in sucurile verzi. Frunzele sunt destul de lungi si au intre 4 si 10 lobi laterali mici, si unul mare in varf. Frunzele tinere au un gust usor dulce si mai putin piperat, in comparatie cu aroma picanta, puternica, a frunzelor mature.

Proprietati nutritive ale frunzelor de rucola

Rucola este bogata in vitaminele A, C, E si K, precum si in diverse vitamine B, cum ar fi tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6 si acid pantotenic. Frunzele contin foarte multe minerale, in special cupru si fier. Contine in cantitati mai mici minerale esentiale si electroliti cum ar fi calciu, fier, mangan, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu si zinc.

Rucola plantata in gradina - Frunze comestibile
Plante tinere de rucola din gradina lui Jorjette

Rucola – Beneficii pentru sanatate

Frunzele proaspete de aragula sunt folosite pentru beneficiile lor asupra organismului. Calitatile terapeutice ale acestor frunze sunt folosite cu succes in tratarea sau ameliorea unor afectiuni.

  • Au efecte anticancer. Rucola este bogata in fitochimicale, cum ar fi indoli, tiocianati, sulforafan si izotiocianati. Aceste fitochimicale protejeaza impotriva cancerului de san, de col uterin, de colon, cancerului ovarian si de prostata, datorita efectelor citotoxice asupra celulelor canceroase. Continutul ridicat de vitamina A si beta-caroten protejeaza impotriva cancerului de piele, plamani si bucal.
  • Au proprietati antioxidante. Nivelul ridicat de antioxidanti creaza un echilibru sanatos a raspunsului enzimelor din interiorul celulelor. De asemenea, s-a constatat ca distruge radicalii liberi care deterioreaza corpul. Ajuta la formarea sistemului imunitar si creste rezistenta in fata unor afectiuni, cum ar fi raceala, dar si in fata altor virusi.
  • Se recomanda pentru Sanatatea oaselor. Rucola este bogata in vitamina K, antioxidant ce are proprietati antiinflamatorii si incurajeaza activitatile osteotropice in celule, ceea ce inseamna ca sustine sanatatea oaselor si le intareste. Persoanele care sufera de osteoporoza pot beneficia de pe urma consumului de rucola, folosita de altfel pentru a dezvolta rezistenta oaselor si sanatatea acestora.
  • Sunt bune pentru sanatatea creierului. Una dintre functiile vitaminei K este aceea de a regla calciul la nivelul creierului. Ajuta la imbunatatirea sanatatii creierului si la repararea daunelor neuronale.
  • Au efecte benefice in procesul de digestie. Gustul amar al frunzelor de rucola ajuta la imbunatatirea digestiei la persoanele care sufera de indigestie cronica din cauza cantitatii scazute de acid din stomac. Consumand cateva frunze de rucola cu 15 minute inainte de masa, acestea ajuta la imbunatatirea productiei de bila, care promoveaza digestia.
  • Sunt bune pentru imunitate. Frunzele proaspete de rucola au un continut ridicat de vitamina C, care este un puternic antioxidant natural. Alimentele bogate in vitamina C ajuta la protejarea organismului de boli, dezvolta rezistenta in fata agentilor infectiosi si neutralizeaza radicalii liberi din organism.
  • Se mananca in caz de probleme ale tubului neural. Frunzele proaspete de rucola sunt o sursa excelenta de acid folic si consumate in timpul sarcinii, pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou nascut.
  • Sunt recomandate pentru sanatatea ochilor. Continutul de carotenoizi din aceste frunze amare este important pentru imbunatatirea vederii. De asemenea, incetinesc dezvoltarea degenerescentei maculare. Cantitatea mare de carotenoizi din dieta unei persoane poate incetini simptomele clasice ca apar o data cu inaintarea in varsta.
  • Ajuta in prcesul de pierdere in greutate. Continutul scazut de calorii si ridicat de vitamine are un efect mare asupra greutatii corporale. Continutul nutritional al frunzelor de rucola ofera un mod excelent de a mentine sistemul echilibrat, fara a fi nevoie de schimbari majore in dieta. Slabeste sanatos adaugand cat mai multe frunze verzi in dieta ta zilnica.

Retete cu rucola ~ Sfaturi de consum

Alege frunzele tinere pentru a le adauga la salata. Frunzele mai batrane, dar si cele tinere, pot fi folosite in supe creme, la smoothie-uri si sucuri, alaturi de alte verdeturi sau in amestec cu fructe. Frunzele se pot pastra la frigider in sertarul cu umiditate mai ridicata.

Sos pesto de rucola cu nuci sau alune

Sos pesto de rucola

Ingrediente:

  • 100 g frunze de rucola;
  • 80 g miez de nuca/alune;
  • 60 g parmezan;
  • un catel de usturoi;
  • 250 ml ulei de masline;
  • zeama de la jumatate de lamaie;
  • sare;
  • 2-3 cuburi de gheata.

Se prajesc nucile sau alunele intr-o tigaie la foc mediu aproximativ 2 minute. Se pun apoi intr-un robot de bucatarie alaturi de parmezan si usturoi. Se pune jumatate din ulei si se amesteca la viteza maxima 2-3 minute. Se adauga frunzele de rucola si cuburile de gheata. Acestea au rolul de a mentine culoarea verde a rucolei. Se amesteca la viteza mare timp de 5 minute sau pana cand sosul pesto este cremos si fin. Se adauga restul de ulei putin cate putin. In functie de gustul personal, se mai pot adauga alte ingrediente sau se poate prepara sosul in amestec cu alte frunze salbatice comestibile, frunze de spanac, busuioc sau altele.

Se foloseste sosul pentru paste, cu pizza, paine prajita, cu legume gatite sau proaspete. Se poate pastra la frigider cateva zile.


Salata de rucola cu sfecla rosie si branza de capra

Salata de rucola cu sfecla rosie si branza de capra

Ingrediente:

  • 4 cani de frunze de rucola, bine indesate;
  • 1 cana de branza de capra maruntita;
  • 250 g sfecla rosie coapta, curatata si maruntita;
  • 2 linguri otet de mere;
  • 3 linguri ulei de masline;
  • 1 lingurita de mustar;
  • sare si piper dupa gust.

Se amesteca ingredientele de baza. Separat, intr-un recipient se amesteca ingredientele pentru dressing. Se omogenizeaza bine si se toarna peste salata. Se amesteca sa se combine gusturile si se serveste.


Salata de orez cu rucola, naut, feta si merisoare

Salata de orez cu rucola naut feta si merisoare

Ingrediente:

  • 300 g orez fiert;
  • 150 g frunze de rucola;
  • 400 g de naut fiert;
  • 100 g branza feta;
  • frunze de busuioc/patrunjel tocate;
  • jumatate de cana de merisoare uscate;

Dressing:

  • un sfert de ceasca de ulei de masline;
  • un sfert de lingura de coaja de lamaie;
  • 2 linguri suc de lamaie;
  • sare si piper dupa gust.

Se amesteca rucola cu orezul, nautul, branza, busuiocul si merisoarele. Ingredientele pentru dressing se combina si se toarna peste salata. Se serveste imediat.


Pizza cu rucola, ciuperci, rosii si oua

Pizza cu rucola ciuperci si oua

Ingrediente:

  • aluat de pizza (vezi aici cum se prepara aluatul de pizza);
  • 3/4 cana cu branza maruntita (cascaval sau ricotta)
  • o cana de ciuperci feliate;
  • 1 lingura de ardei tocat;
  • 1 lingurita usturoi razuit;
  • jumatate de cana de rosii uscate sau rosii proaspete maruntite;
  • 3 cani de frunze de rucola;
  • 6 oua;
  • 2 lingurite otet balsamic;
  • 2 linguri ulei de masline;
  • sare si piper dupa gust.

Se preincalzeste cuptorul la 220 grade. Se intinde aluatul de pizza si se aseaza intr-o tava. Se intinde branza, se presara cu usturoi sau pudra de usturoi si ardeii. Se aranjeaza apoi ciupercile si rosiile.

Rucola se amesteca cu otet, ulei, sare si piper pana se inmoaie. Se aseaza apoi pe pizza.

Folosind o lingura, se face loc printre rucola si se sparge cu grija cate un ou in fiecare lacas creat. Se coace pizza pana cand albusul este complet gatit si galbenusurile incep sa se intareasca, insa nu sunt dure, intre 12-15 minute.

In cazul in care se doreste pizza cu blatul gros, se baga blatul de pizza doar cu branza cateva minute la cuptor, apoi se scoate si se pun celelalte ingrediente.


Salata de quinoa cu rucola, castravete, nuci, mar si sos vinegreta cu afine

Ingrediente:

  • jumatate de cana de quinoa uscata, gatita si racita;
  • 150 g rucola;
  • 1 mar taiat cuburi;
  • un castravete mediu, feliat;
  • o ceapa rosie, feliata subtire;
  • 1/4 cana bucuioc, tocat fin;
  • 1/2 cana cu miez de nuca, maruntit;
  • piper dupa gust.

Ingrediente sos vinegrata cu afine:

  • o ceasca de afine proaspete sau congelate;
  • 1/4 ceasca otet balsamic;
  • 1/4 ceasca lapte vegetal;
  • un catel de usturoi;
  • 5-6 frunze de busuioc proaspat;
  • 1/2 lingurita sare.

Mai intai se pregateste sosul vinegreta cu afine. Se adauga toate ingredientele intr-un blender si se proceseaza pana se transforma intr-un sos fin. Se poate folosi si un blender vertical.

Se toarna jumatate din sos intr-un bol mare, apoi se adauga toate ingredientele salatei. Se amesteca usor pana cand toate ingredientele sunt bine incorporate si acoperite uniform cu sos.

Se imparte salata in mod egal in farfurii. Se serveste cu extra sos si piper negru.

Nucile pot fi inlocuite su seminte de dovleac sau seminte de floarea soarelui.


Salata de rucola cu fasole, avocado, ton si branza

Salata de rucola cu fasole avocado ton si branza

Ingrediente:

  • 150 g frunze de rucola;
  • o cana si jumatate de fasole fiarta;
  • o cana si jumatate quinoa fiarta;
  • 150 g ton in ulei;
  • 100 g branza feta sfaramata;
  • 1 avocado mediu copt, feliat;
  • 2 linguri suc de lamaie proaspat stors;
  • o lingura otet balsamic sau otet de mere;
  • 1 lingurita mustar;
  • 1 lingurita miere;
  • 3 linguri ulei de masline;
  • sare si piper dupa gust.

Se combina sucul de lamaie, otet, mustar, sare si piper intr-un bol ceramic. Se adauga miere dupa gust si se omogenizeaza bine. Se gusta si se mai adauga sare, piper sau miere dupa gust. Dressing-ul se poate face cu pana la 4 zile inainte si pastrat la frigider intr-un borcan inchis etans.

Intr-o farfurie se aranjeaza frunzele de rucola si se serveste cu fasole, quinoa, ton, branza feta si avocado. Se amesteca cu jumatate din dressing, cu posibilitatea de a adauga oricand mai mult.


Supa crema de rucola cu cartofi ~ Reteta vegana, de post

Supa crema de rucola reteta vegana de post

Ingrediente:

  • 3 cani indesate cu frunze de rucola;
  • 1/2 cana lapte de cocos (lapte de migdale, orez, soia);
  • 1 kg de cartofi curatati, taiati in cuburi;
  • 4 cani de apa sau supa de legume;
  • 2 tulpini de telina, tocate;
  • 3 catei de usturoi, tocati marunt;
  • o ceapa curatata si tocata;
  • 1 lingura ulei de masline;
  • 1 lingurita jumatate de sare;
  • piper proaspat macinat, dupa gust.

Se incalzeste uleiul intr-o cratita mare, la foc mediu. Se pune ceapa si telina si se lasa aproximativ 8 minute, amestecand usor. Se adauga usturoiul si cartofii tocati. Se lasa un minut, apoi se adauga apa sau supa de legume. O data ce incepe sa fiarba, se da focul la mic, se acopera si se lasa sa fiarba pana cand cartofii sunt fragezi, cam 20 de minute.

Cand cartofii sunt gata, se adauga rucola in oala si se amesteca, lasandu-se pe foc cam 3 minute. Se transfera supa intr-un blender si se amesteca pana devine cremoasa. Este important sa aerisesti capacul blenderului (scoti capacul mic).

Se pune supa crema inapoi in oala la foc mediu si se amesteca cu laptele de cocos. Se condimenteaza cu sare si piper. Se serveste cu orice garnitura iti place.


Retete cu rucola in imagini


Rucola – Contraindicatii si posibile efecte adverse

Rucola are un continut ridicat de acid oxalic. Daca ai probleme renale, este recomandat sa consumi frunzele de rucola cu moderatie.

Iti recomand sa iti plantezi rucola la tine in gradina, sau daca stai la apartament, foloseste o jardiniera pentru a te bucura de gustul placut al acestei minunate plante care nu se compara cu ceea ce cumperi de la supermarket. Este o planta fara prea multe pretentii. Citeste pe forum: despre plantare, intretinere si recoltare.

Multe persoane confunda frunzele de rucola cu cele de papadie (Taraxacum officinale) – sunt doua plante total diferite! Gustul frunzelor de papadie este destul de amar, in comparatie cu cel al frunzelor de rucola care este mult mai aromat, cu o tenta mai puternica spre iute.

Sa ne pastram sanatosi alaturi de ceea ce ne ofera natura!

Share the Love!

2 comentarii la „Rucola protejeaza organismul de boli – beneficii, proprietati si retete”

  1. Maria Bajenaru

    Esta foarte util ceea ce faci,te felicit si iti doresc mult succes!

    1. Multumesc mult, draga Maria! Sanatate, fericire si numai bine! Ma bucur ca sunt persoane carora le pasa!

Spune care este gândul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *