Cum poţi afla care este partea ta dominantă?
Tot ceea ce facem ne poate revela răspunsul la această întrebare. Începând de la piciorul cu care loveşti deobicei o minge, pumnul cu care te pregăteşti să loveşti, acestea şi multe altele sunt “chestii puternice” care îţi spun pe ce emisferă te bazezi tu în viaţa de zi cu zi. Unii susţin că această corelare a dominării este stabilită încă din copilărie.
Care din degetele mari de la mâini are mai mică sau mai mare semiluna?
Pe care picior preferi să stai?
Dacă, alegând în mod natural, este piciorul tău stâng, atunci asta dovedeşte că partea dominantă este dreapta, pe când dacă există preferinţă pentru piciorul drept, atunci emisfera dominantă preferată este stânga. Desigur dacă faci testul acesta cu o pietricică în papuc sau cu o vătămare fizică la un picior, partea dominantă ce o vei sesiza este probabil să nu corespundă.
Pe care parte se află culcat partenerul tău (atunci cânt tu stai întins pe spate)?
Dacă stai înins pe partea dreaptă a patului (cu faţa în sus) asta denotă dominaţia părţii stângi a creierului, şi vice versa atunci când stai întins pe partea stângă a patului.
Îţi pui multe întrebări? Ai tendinţa să răspunzi la orice este sub semnul întrebării?
Persoanele cu partea stângă a creierului dominantă îşi pun multe întrebări, iar cei cu partea dreaptă se preocupă mai mult cu răspunsul la întrebări.
Un scenariu tipic în acest caz ar suna cam aşa:
- Cel cu partea dreaptă dominantă: De ce voi cei cu partea stângă dominantă răspundeţi la o întrebare cu o altă întrebare?
- Cel cu partea stângă dominantă: De ce nu am face-o?
Moduri prin care poţi manipula emisferele dominante
Sunt momente în viaţa nostră când este avantajos să acţionăm sub dominaţia unei anumite emisfere – de exemplu când ai de plătit anumite cheltuieli, partea stângă a creierului va căuta mai bine interesele tale în această acţiune, pe când dacă vrei să îţi decorezi casa, partea dreaptă te va ajuta să faci o treabă mult mai bună decât partea stângă.
Decât să presezi rezolvarea unei probleme cu o luptă interioară, mai bine te poţi ajuta prin stimularea emisferei potrivite, astfel în cazul în care te angajezi într-o sarcină este mult mai probabil ca ea să răspundă şi să acţionezi corect.
Probabil cea mai uşoară modalitate este să stai într-un singur picior: pentru a stimula activitatea părţii stângi, stai pe piciorul drept; pentru a stimula activitatea părţii drepte, stai pe piciorul tău stâng. Un minut este în general suficient pentru a crea o schimbare – poţi încerca chiar acum: prima dată, decide pe care picior ai prefera să stai în mod natural, dar stai pe celălalt pentru un minut şi vezi dacă “simţi” vreo diferenţă. O bună modalitate de a vedea orice schimbare este prin revizuirea atitudinii faţă de mamă sau tată: dacă stimularea este faţă de emisfera stângă atunci veţi experimenta o înmuiere sau o încălzire a atitudinii faţă de tată. Similar, dacă stimularea este faţă de emisfera dreaptă atunci veţi simţi o inmuiere sau o încălzire a atitudinii faţă de mamă.
Orice stimul fizic pe partea stângă a corpului vine pentru a stimula activitatea părţii stângi a creierului, aşadar o priză fermă pe piciorul stâng va încuraja o mai mare contribuţie a părţii drepte a creierului la activitatea mâinii. Similar, răsucirea unui deget de la mâna dreaptă este de natură să crească implicarea emisferei stângi în ceea ce se întâmplă. Reţine că dacă stimului devine prea dureros de suportat, creierul are tendinţa de a se îndepărta de sursă şi va produce o mişcare opusă faţă de un stimul delicat, suportabil.
Aceste metode pot părea superficiale sau simpliste, oricum, dacă te decizi să le foloseşti repetat, te vei învăţa eventual să recunoşti senzaţiile activităţii emisferelor dreapta şi stânga ale creierului tău. Odată ce devii conştient de un sentiment ce este legat de emisfera dreaptă a creierului sau de partea latentă a emisferei stângi (sau vice versa), vei fi în măsură să schimbi emisfera dominantă prin propria ta voinţă conştientă, pur şi simplu prin orice mojloc ce îl găseşti că funcţionează să recreeze aceste aceleaşi senzaţii.
Bineînţeles, există multe alte tehnici pe care le poţi folosi pentru a promova o particulară activitate a unei emisfere. Angajarea pozitivă în ceva care empatizează cu funcţiile din partea dreaptă a creierului, va creşte în mod natural activitatea emisferei drepte. Strident angajarea negativă în ceva care empatizează cu funcţiile părţii stângi, deasemenea va avea tendinţa de a creşte activitatea emisferei drepte. Poţi să te uiţi la tabelul de mai sus cu caracteristicile dominaţiei creierului, pentru o mai bună înţelegere.
De exemplu concentrându-vă atenţia pe sentimentele de dragoste faţă de femeile din cercul social apropiat, va întocmi o activitate în creier, în emisfera dreaptă. Concentrându-te pozitiv asupra ta şi asupra auto-evaluării despre tine însuţi, va stimula activitatea în emisfera stângă.
Acum că totul este spus, te rog, dacă ai făcut testele, ce rezultate ai obţinut?
Etichete: #Creierul, #În timpul sarcinii, #Natura, #Natural
Asta tine si de mentalitatea fiecaruia.
Foarte bun postul .chiar ai ce sa inveti.Va urez succes si la mai multe posturi de genul acesta.
mi s-a parut extrem de interesant articolul, imediat m-am uitat la degete si toate cele :)
Mersi pentru recomandare. Am să o caut!
Dacă te interesează subiectul, psihologul Joseph Messinger are o carte foarte interesantă, pe teme asemănătoare, “Interpretarea gesturilor”