Aiul sau usturoiul – Mituri și magie la români

Ascultă articolul:

Print Friendly, PDF & Email
usturoiul-sau-aiul-protectie-magica

Allium sativum, cunoscut la noi ca usturoi sau ai, este o specie din genul cepei, allium. Rudele apropiate ale aiului sunt ceapa, prazul si arpagicul.

Unele dintre componentele unice ale usturoiului sunt destul de durabile. Alicina – una dintre cele mai importante substante prezente in usturoi ramane intacta pana la 16 ore la temperatura camerei, atunci cand este extrasa. Atunci cand este in usturoiul zdrobit, alicina va ramane viabila pana la 2 zile.

Aiul sau usturoiul – Traditii la romani

Usturoiul sau aiul este o plantă foarte eficace împotriva vrăjitoarelor. Se spune că dacă cineva nu mănâncă niciodată usturoi, acesta este semn că persoana respectivă este vrăjitor sau vrăjitoare.

Usturoiul sau aiul se mănâncă mai ales în perioadele în care vrăjitoarele sunt foarte active, de exemplu în seara de ajun a Sf. Andrei, a Sf. Gheorghe, de Sânzâiene etc. Cu aceste ocazii, oamenii își ung umerii, pieptul, genunghii cu usturoi, la fel și coarnele animalelor și ugerele acestora, precum și ferestrele și ușile.

Ca amuletă, aiul ține toți strigoii departe de oameni, mai mult, pus în leagănul unui bebeluș, el ocrotește copilul pentru a nu fi furat de Muma Pădurii.

Usturoiul este utilizat și împotriva diverselor boli, ca de exemplu împotriva epilepsiei și a ciumii.

Pentru ca morții să nu devină strigoi, se pun căței de usturoi în siciru ori în gura, nasul sau urechile mortului, iar mortului despre care se crede să este strigoi i se înfinge în inimă un par uns cu usturoi.

Vineri seara e indicat să nu se mănânce usturoi, deoarece astfel îngerii, care merg sâmbăta în cer, la serviciul divin, pentru a se împărtăși, s-ar putea scârbi.

Cine ucide un șarpe în ziua de Sf. Gheorghe  și îi pune un cățel de usturoi în gură, acela va avea puterea să recunoască vrăjitorii și vrăjitoarele.

Print Friendly, PDF & Email

Jorjette pe Pinterest

Jorjette pe Instagram


Păreri și Impresii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *