Alcoolism sau Dependenţa de alcool – Stiai ca…

Pentru a primi diagnosticul de alcoolism sau dependenţă de alcool, un individ trebuie să fi parcurs 3 din anumite criterii care cuprind:

 • pierderea controlului
 • toleranţa psihică şi retragerea
 • încercări eşuate de a renunţa
 • timp petrecut în exces pentru consumul de alcool sau pentru recuperare
 • interdependenţa alcoolului cu funcţionarea
 • consumarea alcoolului în ciuda cunoaşterii psihice sau psihologice a problemelor cauzate de consum

Bobor, Kronzles şi Lancrman (1989) au sugerat o clasificare e persoanelor consumatoare de alcool:

 • a. consumatori vulnerabili – sunt acele persoane a căror consum nu creează un potenţial risc în propriile vieţi sau ale celor din jur:
 • b. cosumatorii de risc
 • c. consumatorii nocivi – au început să experimenteze consecinţe negative serioase din cauza propriului consum sau patternurile acestora au devenit stereotipice şi repetitive.

Alcoolism sau dependenta de alcool in relatie de cuplu

Alcoolism sau dependenta de alcool şi relaţia de cuplu sunt de multe ori ambele ajunse până la limita încât clinicienii folosesc afirmaţia “mariajul alcoolului”.

Modelele teoretice sugerează ca o femeie căsătorită cu un bărbat alcoolic foloseşte mecanisme de apărare împotriva unui conflict intern, bazat pe control şi dependenţă. Aceste modele sugerează că soţiile alcoolicilor(nu toate) au o nevoie permanentă ca partenerii lor să continuie să bea, pentru ca decompensaţia lor să continue cât mai serios.

Factorii care contribuie la menţinerea problemelor cauzate de alcool sunt:

 1. Primul factor este o puternică şi convingătoare dovadă transmisă de familie, a unui consum mai sever. Persoanele care au un părinte alcoolic sunt la un risc foarte mare de a dezvolta alcoolism say dependenta de alcool, în special bărbaţii cu un tată alcoolic.
 2. Un al doilea factor este combinarea consumului de alcool cu o problemă psihiatrică. Cercetatorii au aratat ca un procentaj mare de alcoolemie suferă şi de o altă problemă psihiatrică, ori se confruntă cu ea, au antecedente psihiatrice sau această problema de ordin psihic rezultă din consumul de alcool.
 3. Un al treilea factor se învarte în jurul interacţiunilor dintre ambele familii de origine, consumator şi partenerul marital.

Tratament pentru alcoolism sau dependenta de alcool

La nivel individual tratamentul pentru alcoolism îl ajută pe client să îşi acceseze potenţialul, propriile resurse în lupta pentru învingerea consumului, sau pentru abstinenţa, la fel şi cunoasterea consecinţelor negative ale consumului (situaţii relatate) este o intervenţie importantă. Măiestria, priceperea include – selfmanagement-ul, planning-ul, stimularea controlului, refuzul consumului, automonitorizarea consumului şi a impulsului de a consuma.

Un al doilea set de intervenţii rezultă din comportamentul dobândit al partenerului nonalcoolic. Motivaţia partenerului de a începe şi de a continua tratamentul pentru alcoolism, percepţia partenerului asupra consecinţelor negative, pozitive ale schimbării patternurilor alcoolice, relaţia conjugală. Aceştia sunt factorii importanţi care contribuie la angajamentul făcut de partener pentru adaptarea unui nou comportament şi pentru a participa activ în terapie.

A treia componentă a tratamentului pentru dependenta de alcool este focalizată pe interacţiunea dintre cei doi parteneri. Multe cupluri alcoolice trebuie să înveţe comunicarea generală, priceperea de a-şi rezolva problemele, pentru a detensiona conflictele care ar putea duce la vindecarea consumului de alcool şi pentru a creşte nota schimbărilor pozitive.

Al patrulea set de intervenţii este focalizat pe alte sisteme sociale în care consumatorul şi partenerul sunt potenţiali implicaţi. Clienţii sunt ajutaţi să identifice situaţii interpersonale şi persoane care sunt asociate cu alcoolism şi de asemenea sunt ajutaţi să identifice potenţiale situaţii sociale şi oameni care pot fi folosiţi ca suport pentru abstinenţa sau încetarea consumului de alcool.

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Discuții: 5 păreri

 1. Sorin Dragu Sorin Dragu
 2. Sorin Dragu Sorin Dragu

Spune părerea ta!

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.