Alcoolism sau Dependenţa de alcool – Stiai ca…

Timp de citire estimat: 2 minute


Pentru a primi diagnosticul de alcoolism sau dependenţă de alcool, un individ trebuie să fi parcurs 3 din anumite criterii care cuprind:

 • pierderea controlului
 • toleranţa psihică şi retragerea
 • încercări eşuate de a renunţa
 • timp petrecut în exces pentru consumul de alcool sau pentru recuperare
 • interdependenţa alcoolului cu funcţionarea
 • consumarea alcoolului în ciuda cunoaşterii psihice sau psihologice a problemelor cauzate de consum

Bobor, Kronzles şi Lancrman (1989) au sugerat o clasificare e persoanelor consumatoare de alcool:

 • a. consumatori vulnerabili – sunt acele persoane a căror consum nu creează un potenţial risc în propriile vieţi sau ale celor din jur:
 • b. cosumatorii de risc
 • c. consumatorii nocivi – au început să experimenteze consecinţe negative serioase din cauza propriului consum sau patternurile acestora au devenit stereotipice şi repetitive.

Alcoolism sau dependenta de alcool in relatie de cuplu

Alcoolism sau dependenta de alcool şi relaţia de cuplu sunt de multe ori ambele ajunse până la limita încât clinicienii folosesc afirmaţia “mariajul alcoolului”.

Modelele teoretice sugerează ca o femeie căsătorită cu un bărbat alcoolic foloseşte mecanisme de apărare împotriva unui conflict intern, bazat pe control şi dependenţă. Aceste modele sugerează că soţiile alcoolicilor(nu toate) au o nevoie permanentă ca partenerii lor să continuie să bea, pentru ca decompensaţia lor să continue cât mai serios.

Factorii care contribuie la menţinerea problemelor cauzate de alcool sunt:

 1. Primul factor este o puternică şi convingătoare dovadă transmisă de familie, a unui consum mai sever. Persoanele care au un părinte alcoolic sunt la un risc foarte mare de a dezvolta alcoolism say dependenta de alcool, în special bărbaţii cu un tată alcoolic.
 2. Un al doilea factor este combinarea consumului de alcool cu o problemă psihiatrică. Cercetatorii au aratat ca un procentaj mare de alcoolemie suferă şi de o altă problemă psihiatrică, ori se confruntă cu ea, au antecedente psihiatrice sau această problema de ordin psihic rezultă din consumul de alcool.
 3. Un al treilea factor se învarte în jurul interacţiunilor dintre ambele familii de origine, consumator şi partenerul marital.

Tratament pentru alcoolism sau dependenta de alcool

La nivel individual tratamentul pentru alcoolism îl ajută pe client să îşi acceseze potenţialul, propriile resurse în lupta pentru învingerea consumului, sau pentru abstinenţa, la fel şi cunoasterea consecinţelor negative ale consumului (situaţii relatate) este o intervenţie importantă. Măiestria, priceperea include – selfmanagement-ul, planning-ul, stimularea controlului, refuzul consumului, automonitorizarea consumului şi a impulsului de a consuma.

Un al doilea set de intervenţii rezultă din comportamentul dobândit al partenerului nonalcoolic. Motivaţia partenerului de a începe şi de a continua tratamentul pentru alcoolism, percepţia partenerului asupra consecinţelor negative, pozitive ale schimbării patternurilor alcoolice, relaţia conjugală. Aceştia sunt factorii importanţi care contribuie la angajamentul făcut de partener pentru adaptarea unui nou comportament şi pentru a participa activ în terapie.

A treia componentă a tratamentului pentru dependenta de alcool este focalizată pe interacţiunea dintre cei doi parteneri. Multe cupluri alcoolice trebuie să înveţe comunicarea generală, priceperea de a-şi rezolva problemele, pentru a detensiona conflictele care ar putea duce la vindecarea consumului de alcool şi pentru a creşte nota schimbărilor pozitive.

Al patrulea set de intervenţii este focalizat pe alte sisteme sociale în care consumatorul şi partenerul sunt potenţiali implicaţi. Clienţii sunt ajutaţi să identifice situaţii interpersonale şi persoane care sunt asociate cu alcoolism şi de asemenea sunt ajutaţi să identifice potenţiale situaţii sociale şi oameni care pot fi folosiţi ca suport pentru abstinenţa sau încetarea consumului de alcool.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

5 răspunsuri la „Alcoolism sau Dependenţa de alcool – Stiai ca…”

 1. Da, consumul de alcool la fel ca orice alta dependenta deriva in mod direct din incapacitatea de autocontrol a persoanei in cauza. Ce-i mult strica, iar primul pas in rezolvarea unei dependente este ca persoana respectiva sa constientizeze ca este dependenta si sa vrea sa se vindece.
  Metodele externe gen medicamente, blocarea accesului la bauturi etc etc, nu fac decat sa inversuneze si sa intareasca acea dependenta.

 2. Avatar Jorjette
  Jorjette

  Păi ce e mai uşor de făcut decât ceea ce ai ca exemplu? Faci ceea ce vezi, aşa se întâmplă şi în cazul trasmisibilităţii, unii copii preiau comportamentul părinţilor şi îl însuşesc fără a face vreo diferenţa.

  Cei mai mulţi dintre părinţi sunt însă depăşiţi de situaţie, viaţa îi nemulţumeşte atât de mult încât nu realizează care este influenţa lor asupra copiilor.

 3. Avatar Sorin Dragu
  Sorin Dragu

  Pune kteva cazuri poate asa am duce kt de kt la o amelioarare…..

  sau un proiect care poate avea la baza :  SALVATI OMUL DIN BRATELE ALCOOLULUI

 4. Avatar Sorin Dragu
  Sorin Dragu

  Dependenta de alcool isi are una din radacini, in necazuri din familie, mai poate avea radacini si intr-o depresesie, dar in cele mai multe cazuri, dependenta de alcool vine de la satisfactia de a bea, de a fii diferit de ceilalti si de senzatia de visator, k lumea e mai frumoasa si viata e mult mai usoara. Dependenta de alcool se poate “mosteni” dk pot sa spun asa, si asta ma refer la copii, deoarece ei fac in mare parte ceea ce vad la pariti.
  Spune cum am putea salva copii care au parinti dependenti de alcool, si totodata cum putem sa-i salvam pe acei parinti de dependenta de alcool? Cu cine ar trebui sa colaboram ca sa-i putem
  salva?

 5. Avatar Cristescu Bogdan
  Cristescu Bogdan

  În relaţia de cuplu, alcoolul are o influenţă clară şi asupra copilului, cel puţin la nou născuţi începe instaurarea contribuţiei alcoolului în viaţa părinţilor.
  Poţi să adaugi ceva şi despre copiii ce se nasc din părinţi alcolici?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *