Apilarnilul: tehnica de colectare si utilizari

Adauga apilarnilul in dieta ta pentru a beneficia de proprietatile acestui produs natural. Inainte de a face acest lucru, afla ce este apilarnilul, cum se prepara si cum se foloseste ca aliment in bucataria fara foc sau ca remediu in diferite afectiuni.

Ce este apilarnilul?

Apilarnilul este un produs mai recent, comparativ cu celelalte produse ale stupului; este natural, biologic activ, extrăgându-se din larvele de trântori şi din conţinutul nutritiv aflat în celulele respective, recoltat înainte de căpăcire, adică în a 10 a zi de la depunerea ouălelor sau în a 7 a zi de viaţă larvară. Dintr-o ramă cu puiet compact de trântori se poate recolta odată cam 600 g apilarnil.

Nu este admis ca apilarnilul să conţină miere şi nici larve de albine lucrătoare.

apilarnil - extras din larvele de trantori

Recoltarea din larvele de trântori se face numai în spaţii închise sau în adăposturi ferite de vânt şi praf. Recipientele care conţin larvele recoltate se pun la congelator în cel mult 3-5 ore de la recoltarea din stup. Halatul de protecţie, bucăţile de tifon folosite pentru şters masca, precum şi alte obiecte din pânză se dezinfectează prin spălare cu săpun şi leşie de cenuşă (nu cu detergenţi, deoarece sunt cancerigeni), apoi se fierb timp de 10-15 minute tot cu leşie. Tăvile, spatulele, aparatul de extras şi toate instrumentele care vin în contact cu larvele se dezinfectează zilnic, cu puţin timp înainte de începerea lucrului.

apilarnil din larve de trantori

Pentru dezinfectarea mâinilor, după spălarea cu săpun, se foloseşte alcool medicinal. Instrumentarul necesar recoltării apilarnilului se păstrează într-un dulap bine închis, ferit de contactul cu alte materiale. Larvele recoltate nu trebuie să vină în contact cu substanţele folosite ca dezinfectant, iar ambalajele trebuie să fie bine limpezite şi uscate perfect după dezinfectare.

Din apilarnil se obţin preparate cosmetice, medicamentoase şi alimentare.

Până la întrebuinţare, apilarnilul trece prin trei faze, dar în prima fază, când este proaspăt extras, se poate consuma filtrat, în amestec cu miere. Forma prelucrată, substanţa cuprinsă în produse stabile, farmaceutice, ţine seama de reguli igienico-sanitare, realizate numai în unităţi speclalizate.

Apilarnilul se ambalează numai în recipiente de 1000 ml, care se închid ermetic. De la recoltare până la congelare nu trebuie să treacă mai mult de 3-5 ore, iar transportul de la apicultor la beneficlar să fie realizat la temperaturi sub 3°C.

Conţine, printre altele, o importantă cantitate de precursori hormonali de tip androgin, precum şi săruri minerale, enzime, vitamine, xantofilină, aminoacizi (lizină, histidină, arginină, acid asparic, serină, acid glutamic, prolină, glicină, alamină, valină, leucină, tirozină, fenilalamină). Păstrat la temperaturi între 0-10°C, în recipiente închise ermetic, se menţine timp de 2 ani. Are acţiune bactericidă, anticongestivă, antimicotică, cicatrizantă, anestezică, trofică.

Pentru ce este bun apilarnilul?

Apilarnilul a fost studiat in diverse afectiuni si recomandat pentru:

Probleme specifice bărbaților

  • Sterilitate organică sau psihică
  • Tulburări dinamice sexuale masculine
  • Hipospermie, astenozpermie, azoospermie,
  • Tulburări de libidou
  • Astenie sexuală cauzată de supraîncărcare, inhibiție psihică,
  • Dieta deficitară
  • Criptorhidism
  • Andropauza

Probleme specifice femeilor

  • Sindrom premenstrual, dismenoree primară
  • Amenoree psihogenă
  • Pubertate întârziată cu instabilitate neurovegetativă
  • Disfuncții menstruale
  • Astenie sexuală cauzată de supraîncărcare, inhibiție psihică,
  • Dieta deficitară
  • Dureri la sâni cu anxietate, melancolie, neuropsihiatrie
  • Instabilitate, stres
  • Mastopatii și noduli mamari
  • Avort spontan
  • Deficit de lactație

Cum se administreaza apilarnilul si cum se pastreaza corect

  • 1-3 grame pe zi în miere, api-cocktail-uri, shake-uri sau pur
  • în unele cazuri, dozele pot fi crescute până la 10-20 grame pe zi


Apilarnilul se pastreaza la congelator in stare pura sau in amestec cu miere de albine – 50%.
 In amestec cu miere de albine se poate pastra si la frigider, intr-o proportie de 5%.

În preparatele din bucătăria fără foc (descopera retete) se foloseşte apilarnilul la diferite paste, creme, torturi, rulade, fiind în acelaşi timp aliment şi medicament.

Resurse:

Apilarnilul – recoltare, utilizare, cazuri clinice

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Spune parerea ta!