Pastura de albine este un produs hormonal al albinelor, cu aspect de polen de culoare cafeniu-gălbui sau ruginiu.
Ce este si cum prepara albinele pastura?
Pastura este polenul adunat din flori de către albinele culegătoare care îl depun direct în celulele fagurelui, unde este comprimat cu capul până se formează o masă compactă. O astfel de celulă este umplută succesiv cu straturi de polen cam 2/3 din capacitate.
De preferinta se depune in fagurii inchisi la culoare. Polenul, sub aceasta forma, se gaseste in special in cei 2 faguri care marginesc puietul. Uneori, in cazul unei abundente de polen in natura, sau a unei incetiniri a ritmului de ouat, cuibul in intregime se poate bloca cu polen.
Polenul, in momentul inmagazinarii in faguri, are aceleasi proprietati ca si polenul retinut in colectorul de polen. Polenul depus în faguri se transformă în păstură sub influenţa substanţelor adăugate de albine, a microorganismelor, a temperaturii, a umidităţii ridicate şi datorită modului de conservare în celule. In traducere populara, pastura este polen fermentat.
In momentul depozitarii in faguri, albinele nu tin seama de specia botanica si de provenienta polenului, astfel incat, in aceeasi celula gasim polen de culori diferite. In aceste conditii, transformarile incepute odata cu formarea ghemotocului de polen, continua sa se desfasoare. Printr-o serie de transformari biochimice, se realizeaza o modificare structurala ce o plaseaza pe o treapta calitativ superioara fata de polen.
Prin aceste transformari se intampla urmatoarele:
- puterea germinativa a polenului dispare in 1-2 zile sub influenta unor secretii ale glandelor mandibulare ale albinelor;
- zaharoza din polen se transforma in monozaharide;
- zaharul simplu trece in parte intr-un acid lactic sub influenta unor fermenti;
- creste continutul de vitamina K;
- sporeste gradul de conservabilitate in timp al produsului;
- sporeste numarul granulelor de polen al caror continut a fost scos in afara exinei (invelisul graunciorului de polen).
Cand aceste transformari au luat sfarsit, din polenul inmagazinat de albine in faguri rezulta pastura sau painea albinelor.
Pastura ~ Proprietati si beneficii asupra sanatatii
Din punct de vedere al calităţii, pastura este un produs natural, cu insusiri mai valoroase decat ale polenului, datorita:
- amestecului de polenuri de proveniente diferite;
- continutului mare in zaharuri simple;
- continutului ridicat de vitamina K;
- procentului mai mare de granule cu continut accesibil asimiliarii;
- aciditatii sporite – factor esential in conservarea si mentinerea echilibrului metabolismului.
In prezent se bucura de o atentie crescuta din partea cercetatorilor datorita efectelor obtinute din aplicare lui in diverse afectiuni. In actualul stadiu de experimentare, se pare ca sunt suficiente premizele care justifica afirmatia specialistilor ca pastura este un produs apicol natural cu mari perspective de utilizare in scopul sanatatii omului.
Are proprietati cu totul deosebite de refacere şi stimulare a celulelor nervoase. Este, de asemenea, un excepţional dezinfectant cu mari beneficii asupra celulelor hepatice.
Ajută atât în anemii, cât şi în hepatite cronice active sau agresive şi în cirozele hepatice. Păstura este de mare ajutor în creşterea generală a rezistenţei organismului.
Cum se pastreaza si cum se administreaza pastura ~ Cura cu pastura
Recoltata din faguri in scopuri apiterapeutice, se conserva in borcane de sticla. Se astupa ermetic, se eticheteaza si se pastreaza la rece. Se consumă numai după sfatul unui medic specializat în medicina naturistă. In ultimul timp se pare ca este mai eficienta folosirea pasturii cu tot cu faguri, datorita unor factori insuficient studiati care exista in fagurii vechi ai stupului.
Ca şi medicament, pastura este indicată în toate cazurile, ca şi polenul (citeste mai multe despre beneficiile polenului). Rezultatele sunt insa mult mai rapide şi mai puternice. Dozele recomandate sunt de 10-15 g pe zi. Se administreaza de 3 ori pe zi câte 1 linguriţă. Se consuma în general după mese. Pentru o mai buna asimilare, se tine in gura 5-10 minute.
Cura cu pastura se tine timp de 30 de zile. Are efecte benefice asupra organismului, întinerindu-l .
In bucătăria fără foc se prepara lăptişor de păstură. Acesta se foloseşte in diferite preparate naturiste, dându-le gust excepţional.
Cum se prepara laptisorul de pastura?
Pentru lăptişorul de păstură se folosesc 300 g faguri cu acest produs, care se pun la îngheţat în congelator. După 10 ore se scot şi se mărunţesc în mojar, apoi se amestecă cu 500 ml apă caldă, se frământă bine cu mâinile timp de 15 minute, după care se strecoară prin tifon dublu. Lăptişorul rezultat se poate consuma ca atare, în cura descrisă anterior, sau se transformă în sirop, calculând 2 litri de produs la 1,4 kg miere poliflora.
Lăptişorul de păstură este un puternic vitaminizant, dar luat în exces devine dăunător.
Contraindicatii
Pana in prezent nu se cunosc existenta efectelor adseverse. Cu toate acestea, consumat abuziv, poate deveni dăunător, producând încărcări nedorite.
Lasă un răspuns