Ariciul – superstitii, legende, informatii generale despre arici


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!
ariciul la romani

In Gândirea Magico- Religioasă la români – un dicţionar al lui Ion Taloş, ariciul apare, de regulă, ca un om înțelept, care știe totul și poate prevedea viitorul. Uneori ia înfățișarea unui tânăr, care dansează cu pasiune și, din această cauză face greșeli, sau a unui om care nu vrea să colaboreze cu Dumnezeu, pentru că nu vrea să-și pună înțelepciunea în serviciul Lui.

Prezent in multe dintre povestile copilariei, recunoscut pe data de oricine, fara putinta de asemanare cu vreun alt animal, ariciul starneste intotdeauna prin aparitia sa, o senzatie de simpatie si curiozitate.

Ariciul – Generalitati

Aricii sunt mamifere mici, cu fata in forma de con, picioare scurte si organismele sunt plin te tepi. In ciuda aparentelor similare, aricii si porcii spinosi nu sunt strans legate.

Spre deoasebire de spinosi, tepii ariciului nu sunt usor de detasat de corpurile lor. Acestia sunt din cheratina, la fel ca si unghiile umane. Un arici poate avea aproximativ 6000 de tepi pe intregul corp. Daca unul din tepi se rupe, acesta se regenereaza.

Cand este in pericol, ariciul isi strange tepii si se face ca o minge, pentru a se proteja de animalele de prada.

Aricii sunt creaturi solitare, carora le place sa doarma foarte mult, chiar si pana la 18 ore pe zi. Ei sunt nocturni, ceea ce inseamna ca dorm in timpul zilei.

In timpul noptii, aricii cauta mancare. Ei au vedere slaba si se bazeaza pe auz si miros pentru a gasi mancare. Aricii au pana la 44 de dinti.

Aricii folosesc somnul pentru a se proteja de climatele extreme, in plus fata de odihna. In zonele cu clima rece, ei hiberneaza. In zonele de desert, dorm in momentele de caldura si seceta. Acest proces de dormit in timpul scetei se numeste estivatie. In unele zone unde nu este un climat extrem, aricii sunt activi si au cicluri normale de somn.

Femelele arici dau nastere doar o singura data pe an, dupa o perioada de gestatie de 4 pana la 6 saptamani. In general, dau nastre la 4-7 pui. La nastere, fiecare pui de arici cantareste intre 3 si 25 de grame.

De obicei mama este cea care protejeaza puii de animalele de prada, si chiar de tata. Uneori, cand cuibul este deranjat, mama poate deveni chiar pradatorul si va manca puii. Ariciul are putini dusmani, ca bufnita si vulpea, rareori dihorul care-l vaneaza ocazional.

Dupa 4-7 saptamani, puii sunt pe cont propriu. Intre 9 si 11 luni, ei sunt pe deplin maturi si vor trai intre 3 si 8 ani in salbaticie si pana la 10 ani in captivitate.

Ariciul , acest animal posac si singuratic, se poate domestici cu usurinta, urmandu-si stapanul cu pasi mici si repezi.

Ce mananca ariciul?

Ariciul mananca facand zgomote, ca un fel de sforaituri ale unui porc. In timpul activitatii, el gaseste fructe, ciuperci, miriapode, insecte, melci, viermi, soareci, broaste, oua, pasari, braste, reptile, radacini si serpi. Se pare ca poate manca intr-o noapte pana la o treime din greutatea corpului. Ii plac foarte mult nucile! Mai mult, pe langa casa, ii place foarte mult mancarea de pisici. Prin lista sa de hrana, este deci omnivor. Ariciul este mare mester in vanarea serpilor si a viperelor. S-a dovedit imun la veninul viperelor. Mai mult chiar, are o rezistenta neobisnuita la otraviri. Rezista pana la o doza de 5 g de cianura de potasiu, cunoscuta drept una dintre cele mai puternice substante toxice.

Ariciul – mituri si legende romanesti

  1. Ariciul a luat parte la Facerea Lumii: după ce Dumnezeu a făcu Pământul neted, l-a întrebat pe arici dacă este este bine astfel. Acesta i-a spus că oamenii nu vor putea trăi fără apă, deci fără râuri și fără lacuri. Atunci Dumnezeu îi dădu permisiunea să facă ce crede el de cuviință. Ariciul intră cu cârtițele, cu furnicile și șoarecii în pământ și făcu râuri și lacuri. Dumnezeu avu nevoie de ajutorul ariciului și la așezarea Cerului, deoarece acesta s-a nimerit să fie mai mic decât Pământul. Doar ariciul știa că Pământul poate fi micșorat prin încrețirea lui, adică prin crearea munților și a văilor.
  2. Ariciul e prezent uneori ca fiind ursuz, deoarece nu este mulțumit cu răsplata pe care Dumnezeu i-a dat-o – țepi pe corp, însușirea de a se rostogoli – pentru contribuția lui cosmogonică.
  3. Ariciul îl ajută pe Dumnezeu să alterneze ziua cu noapte prin împletirea unui fir alb cu unul negru.
  4. Ariciul a avut și o altă contribuție  cosmogonică: după o îndelungată cugetare, Dumnezeu se hotărî să aprobe nunta Soarelui și chemă nuntași. Pe arici era să-l uite, și îl invită, prin intermediul albinei, doar într-un târziu. Acesta sosi ultimul , în carul lui tras de doi armăsari. Spre uimirea nuntașilor, el dădu cailor să mănânce jar sau pulbere de pe drum. Fu întrebat de ce nu oferă cailor hrana obișnuită. El răspunse că, dacă Soarele se va căsători, va avea copii, deci vor exista mai mulți sori și va fi atât de cald încât pământul își va pierde vegetația. Ariciul mai zise că vrea să își obișnuiască armăsarii de pe acum cu viitoarea lor hrană. Dumnezeu și nuntașii au înțeles atunci că Soarele trebuie să rămână neînsurat.

Ariciul are și capacitatea de a găsi Iarba fiarelor, cu ajutorul căreia poate fi deschis orice lacăt și orice încuietoare. A ucide un arici este un mare păcat. El este un animal dorit în gospodărie.

Afla mai multe despre ce anume inseamna daca visezi un arici – ce simbolizeaza ariciul cand iti apare in vise sau ce mesaj are pentru tine cand iti iese in cale – citeste aici.

Un comentariu la „Ariciul – superstitii, legende, informatii generale despre arici”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

38 + = 45