Aurora Borealis de pe Jupiter inregistrata de pe statia Juno!

Timp de citire estimat: 4 minute


Aurora Borealis este un fenomen de o frumusete rara. Numit si “Luminile Nordului”, acest joc al luminii a fost observat si pe Jupiter. Aurora borealis de pe Jupiter a fost surprinsa in 2011 si in 2016. Ultima data, NASA ne-a uimit cu filmarea satelitului Hubble, care a surprins aurora polara de pe Jupiter:

https://www.youtube.com/watch?v=GL9UhAjS3w4

Cum poate fi însă explicata Aurora Borealis de pe Jupiter?

Aurora Borealis de pe Jupiter este un fenomen electro-optic. Se consider─â ca aurorele sunt rezultatul interac╚Ťiunii dintre particulele purtate de v├óntul solar, ce sunt deviate spre poli ├«n momentul capt─ârii lor ╚Öi c├ómpul magnetic terestru. Aceste particule excit─â prin coliziune, moleculele atmosferei, care, se dezactiveaz─â ╚Öi emit o radia╚Ťie ultraviolet. De fapt, este vorba aici de ionizarea straturilor superioare ale atmosferei planetei Jupiter, sub influen╚Ťa radia╚Ťiilor ultraviolete emise de Soare.

Luminozitatea aurorelor polare de pe Jupiter este difuz─â ╚Öi are forma unui arc de lumin─â, din care ╚Ť├ó╚Önesc raze, benzi, draperii cu un aspect de feerie. Manifestate la o ├«n─âl╚Ťime de aproximativ 100-400 km, uneori chiar 1000, ele ofer─â un farmec deosebit privitorilor.

Planeta Jupiter posed─â un c├ómp magnetic mult mai puternic dec├ót al P─âm├óntului. ├Än acela╚Öi timp gigantul Sistemului Solar este prea dep─ârtat de Soare ╚Öi v├óntul solar nu poate crea aurore. O posibil─â explica╚Ťie const─â in emisiile lui Io, unul din cei patru mari sateli╚Ťi ai lui Jupiter. ├Än fiecare secund─â, aceast─â planet─â cu vulcanism activ, arunc─â ├«n atmosfera jovian─â o ton─â de gaz ╚Öi praf. O parte din aceste particule creeaz─â aurorele de pe Jupiter, ├«n timp ce o alt─â parte urm─âre╚Öte liniile c├ómpului magnetic care leag─â satelitul Io de Jupiter. Aceste particule deseneaz─â deci o d├ór─â, o margine, care se distinge ├«n apropierea aurorelor.

Partea str─âlucitoare a acestei d├óre materializeaz─â amprenta magnetic─â, locul unde liniile c├ómpului magnetic provenind din Io p─âtrund ├«n atmosfera jovian─â. Cu ajutorul noului spectrograf, instalat pe telescopul spa╚Ťial Hubble s-au putut lua imagini ale acestui fenomen (├«n 2014) de cinci ori mai bune dec├ót cele cunoscute p├ón─â acum (2011). Datorit─â lor, studiile vor putea explica mai bine cum se formeaza aurora borealis de pe Jupiter ╚Öi natura “generatorului electric” care leag─â satelitul Io de Jupiter.

Polul Sud de pe Jupiter ca nimic altceva din Sistemul Solar

Aurora borealis de pe Jupiter surprinsa de statia spatiala Juno.
Imagine infrarosu cu polul sud de pe Jupiter – Aurora borealis surprinsa de statia spatiala Juno.

Aurora de pe Jupiter suprinsa de telescopul Hubble a fost ├«nceputul. V─âz├ónd mereu doar “ziua” de pe Jupiter, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â de la NASA au lansat nava spa╚Ťiala Juno pentru a vedea noaptea pe Jupiter (cealalta fata). Pentru a observa ╚Öi analiza cu exactitate diverse fenomene cosmice dar ├«n special pe gigantul sistemului solar, statia Juno a orbitat in jurul planetei transmitand constant date uimitoare!

Film├ónd 13 ore Aurora Borealis de pe Jupiter, Juno a transmis (dupa prima orbitare de pe 27 august 2016) un spectru vizual ╚Öi unul sonor. Atunci oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â de la NASA au reu╚Öit s─â aud─â pentru prima data sunetul aurorei de pe Jupiter. Aria de frecventa a acestui semnal sonor este de la 7 la 140 kilohertz. Este numita de astronomi “emisie kilometrica” deoarece lungimea de unda este chiar lunga de kilometri. Aurora de pe Jupiter suna cam asa:


Acest articol a fost actualizat recent pe

de c─âtre

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 r─âspunsuri la „Aurora Borealis de pe Jupiter inregistrata de pe statia Juno!”

  1. Avatar Andrei

    Eu cred ca sunt false imaginile prezentate. Cei de la NASA au trucat niste imagini si le-au dat drumul ca o stire normala exagerata. Cum de au pozat planeta Jupiter de fiecare data din acelasi unghi? Parca planeta asta nu se roteste! E absurd! Este fals!

  2. P─âcat ca aurorele de pe Jupiter le vedem doar din spa╚Ťiu… cred c─â sunt un spectacol mult mai impresionant dec├ót cele de pe P─âm├ónt…

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *