Aurora Borealis este un fenomen de o frumusete rara. Numit si “Luminile Nordului”, acest joc al luminii a fost observat si pe Jupiter. Aurora borealis de pe Jupiter a fost surprinsa in 2011 si in 2016. Ultima data, NASA ne-a uimit cu filmarea satelitului Hubble, care a surprins aurora polara de pe Jupiter:
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Cum poate fi însă explicata Aurora Borealis de pe Jupiter?
Aurora Borealis de pe Jupiter este un fenomen electro-optic. Se consideră ca aurorele sunt rezultatul interacțiunii dintre particulele purtate de vântul solar, ce sunt deviate spre poli în momentul captării lor și câmpul magnetic terestru. Aceste particule excită prin coliziune, moleculele atmosferei, care, se dezactivează și emit o radiație ultraviolet. De fapt, este vorba aici de ionizarea straturilor superioare ale atmosferei planetei Jupiter, sub influența radiațiilor ultraviolete emise de Soare.
Luminozitatea aurorelor polare de pe Jupiter este difuză și are forma unui arc de lumină, din care țâșnesc raze, benzi, draperii cu un aspect de feerie. Manifestate la o înălțime de aproximativ 100-400 km, uneori chiar 1000, ele oferă un farmec deosebit privitorilor.
Planeta Jupiter posedă un câmp magnetic mult mai puternic decât al Pământului. În același timp gigantul Sistemului Solar este prea depărtat de Soare și vântul solar nu poate crea aurore. O posibilă explicație constă in emisiile lui Io, unul din cei patru mari sateliți ai lui Jupiter. În fiecare secundă, această planetă cu vulcanism activ, aruncă în atmosfera joviană o tonă de gaz și praf. O parte din aceste particule creează aurorele de pe Jupiter, în timp ce o altă parte urmărește liniile câmpului magnetic care leagă satelitul Io de Jupiter. Aceste particule desenează deci o dâră, o margine, care se distinge în apropierea aurorelor.
Partea strălucitoare a acestei dâre materializează amprenta magnetică, locul unde liniile câmpului magnetic provenind din Io pătrund în atmosfera joviană. Cu ajutorul noului spectrograf, instalat pe telescopul spațial Hubble s-au putut lua imagini ale acestui fenomen (în 2014) de cinci ori mai bune decât cele cunoscute până acum (2011). Datorită lor, studiile vor putea explica mai bine cum se formeaza aurora borealis de pe Jupiter și natura “generatorului electric” care leagă satelitul Io de Jupiter.
Polul Sud de pe Jupiter ca nimic altceva din Sistemul Solar
Aurora de pe Jupiter suprinsa de telescopul Hubble a fost începutul. Văzând mereu doar “ziua” de pe Jupiter, oamenii de știință de la NASA au lansat nava spațiala Juno pentru a vedea noaptea pe Jupiter (cealalta fata). Pentru a observa și analiza cu exactitate diverse fenomene cosmice dar în special pe gigantul sistemului solar, statia Juno a orbitat in jurul planetei transmitand constant date uimitoare!
Filmând 13 ore Aurora Borealis de pe Jupiter, Juno a transmis (dupa prima orbitare de pe 27 august 2016) un spectru vizual și unul sonor. Atunci oamenii de știință de la NASA au reușit să audă pentru prima data sunetul aurorei de pe Jupiter. Aria de frecventa a acestui semnal sonor este de la 7 la 140 kilohertz. Este numita de astronomi “emisie kilometrica” deoarece lungimea de unda este chiar lunga de kilometri. Aurora de pe Jupiter suna cam asa:
Lasă un răspuns