Biografie: Alfred Binet

alfred-binet

Nascut in 11 iulie 1857, la Nice, Alfred Binet a fost psiholog francez cunoscut pentru realizarile sale in dezvoltarea testelor standard de inteligenta. A studiat dreptul la Sorbona, dar celelalte studii, de medicina si psihologie, i-au captat atentia.

In 1889, la Sorbonna, a ajutat la infiintarea primului studiu psihologic de laborator in Franta. Ca director al laboratorului, Binet a incercat sa dezvolte tehnici experimentale de masurare a inteligentei si capacitatii motivationale.

In 1895 a fondat prima publicatie psihologica din Franta – L’Année Psychologique si a folosit-o pentru a publica rezultatele cercetarilor sale.

Cea mai importanta activitate a lui Binet se situeaza in domeniul testelor de inteligenta. Impreuna cu colegul sau, psihologul Théodore Simon a proiectat un test pentru a masura capacitatea mentala a copiilor, un instument psihologic pentru diagnosticarea si caracterizarea copiilor cu deficit de inteligenta si cu dificultati de invatare in vederea recuperarii lor. Astfel s-a nascut prima scara metrica a inteligentei (1905), ameliorata in 1908 si 1917. A fost primul instument de testare a inteligentei ca aptitudine de a da raspunsuri bune din punctul de vedere al adevarului si de a actiona eficace in diferite imprejurari. A fost adaptata si folosita in multe tari. Dupa Binet inteligenta dispune in afara de caracteristicile deja enumerate insusirea de a putea utiliza bine cunostintele dobandite si de a trage foloase din orice experienta. Prin scara metrica a inteligentei s-a pus in circulatie conceptul de varsta mintala raportata la varsta cronologica. Punctajul copilului, bazat pe numarul de raspunsuri corecte, reflecta varsta mintala a copilului. Printre variantele acestui instument (Stanford-Binet – 1916, Scala Terman-Merril – 1960) se afla si varianta adoptata de colectivul de psihologi de la Cluj (Stefanescu-Goanga). Binet a vizitat Romania in perioada 27 aprilie – 17 iunie 1895, tinand un ciclu de prelegeri la Universitatea din Bucuresti.

Dintre lucrarile sale amintim: La Psychologie du Raisonnement(1886), Le magnétisme animal(1887), Les alteration de la personalité (1892), Introduction a la psychologie des grands calculateurs et joueurs d’échechs(1894), L’Etude expérimentale de l’ intelligence(1903), L’Ame et le corp(1905), Les Idées modernes sur les enfantes(1911).

Binet a fost preocupat si de problemele expresiilor mimice, de personalitate si este precursor al psihologiei diferentiale. Este considerat ca facand parte din primii 10 mari psihologi deschizatori de drumuri ai lumii psihologice. A scris si literatura. Piesa sa de teatru L’homme mystérieux (1910) a fost jucata de 25 de ori la teatrul Sarah-Bernhardt.

Alfred Binet a murit la Paris, in 18 octombrie 1911.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Biografie: Alfred Binet”

  1. Avatar Laurentiu
    Laurentiu

    Interesant articol. Precum croitorul fara de haine, cizmarul fara de pantofi asa si fraierul vorbeste/posteaza despre ce nu are, respectiv IQ>50.

    Mai Bogdane, mai, am zis/postat eu ceva, vreodata, de puţe mici ? Nu, n-are rost sa cauti prin “arhiva”. N-am facut asemenea vorbire/postare.

    1. Eşti preocupat prea mult de puţe! Am impresia că pe tine te mint femeile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *