Cauze psihologice ale obezităţii / îngăşării excesive

Ascultă articolul:

Print Friendly, PDF & Email

Obezitatea (dereglarea de nutriţie) a ajuns să fie o problemă destul de des întâlnită în momentul actual. “Forma de prezentare” este acumularea excesivă de grăsime în organism din cauza consumului de alimente  ami mare decât nevoile fiziologice, sau din cauza unor dereglări metabolice.

Cauzele fiziologice principale sunt : dereglările hormonale şi supraalimentarea. Cu toate acestea, doar unele persoane ajung să mănânce în exces.

Psihoterapeuţii au scos în evidenţă posibile mecanisme psihologice ce determină îngrăşarea.

În primul rând , consumul de alimente (mâncatul) este un comportament ce determină plăcere- în acest caz este posibil să se înlocuiască o altă plăcere dorită, dar care lipseşte ( exemplu- înlocuirea afecţiunii cu mâncatul) .

O altă explicaţie – înglobarea afectivă a unei persoane dragi şi care dispare din viaţa noastră într-o formă sau alta- divorţ, separare, deces ( mănânci cât două persoane). Înglobarea se face la nivel simbolic şi aşa apare creşterea în greutate.

Există posibilitatea, ca tot la nivel simbolic, să încercăm să demonstrăm apartenenţa la o familie- dacă membrii acesteia sunt mai corpolenţi, sau poate fi doar un comportament ce maschează nevoia de siguranţă afectivă.

Un alt moment în care se manifestă acest comportament este atunci când persoana se află într-un teritoriu accidentat (exemplu depresie), în acest caz, îngrăşarea apare ca simbol al separării de ceilalţi, al izolării- grăsimea din jurul nostru e ca un zid prin care cei din exterior nu pot să treacă, nu pot să ne atingă, să ne facă rău.

Print Friendly, PDF & Email

Jorjette pe Pinterest

Jorjette pe Instagram


Păreri și Impresii

16 răspunsuri la „Cauze psihologice ale obezităţii / îngăşării excesive”

 1. se poate, desigur, in cazul meu insa, …pe 1 august m-am lasat definitiv de fumat, pe 14 am ajuns urgent la medic pentru stari depresive si stomac balonat, ci de atunci sunt in investigatii pentru transaminaze marite, etc…desigur ca e o coincidenta…sau nu..(???)

  1. Draga mea, să te laşi de fumat înseamnă mult mai mult decât a renunţa la ţigara în sine. Şi eu m-am lăsat de fumat, am deja un an jumătate de când n-am mai fumat, dat înainte de a reuşi să mă las, am renunţat la ideea de a fuma, am renunţat mental la plăcerea pe care credeam că mi-o oferă ţigara. Totul pleacă din minte. Dacă nu găşeşti alte plăceri decât fumatul sau alte vicii, e normal să devii depresiv, însă asta nu are legătură cu ţigara în sine, ci cu ceea ce crezi tu, cu toate mecanismele şi condiţionările pe care le-ai creat. Balonările sunt şi ele o cauză a unor nepotriviri în plan psihic, sau a conumului de alimente neadecvat.
   Personal, nu am nevoie de medici să mă “analizeze” şi să-şi dea fiecare cu părerea că o fi aşa, că o fi aşa. Prefer să previn, să am o gândire şi o viaţă sănătoasă. Tocmai din acest motiv am renunţat la fumat şi la multe alte chimicale care făceau rău organismului.
   Într-adevăr, n-am reuşit să rwnuţ la toate pentru că trăiesc în mediul urban unde alimentele naturale se lasă căutate prea mult, dar ne adaptăm locului în care trăim. Am renunţat la ceea ce am putut renunţa, la lucruri fără de care pot trăi, şi chiar foarte bine.
   Îţi trebuie voinţă şi trebuie să vrei cu adevărat un lucru. Dacă facem lucrurile superficiale, sau pentru că credem, dar nu suntem convinşi că este bine pentru noi, degeaba le facem, irosim energie degeaba.
   Baftă şi ai grijă de tine!

 2. Avatar catam

  am aproximativ 8 luni  de cand nu mai fumez

 3. Salut. Mă bucur că ai reuşit! Şi eu am reuşit însă doar cu voinţă şi atât. Pentru unii ca şi în cazul tău este nevoie de un “şoc”… gen o problemă de sănătate.

  Cât timp ai de când nu mai fumezi? Eu mă simt extraordinar şi parcă nu am fumat niciodată…

  Mulţumesc pentru completarea ta!! Sunt persoane care caută soluţii să se lase de fumat şi care au nevoie de confirmări.

 4. Avatar catam

  Salut . Eu am fumat de mic copil.Am  incercat sa renunt la tigari dandu-mi seama ca nu este deloc benefic organismului dar nu am reusit . Ma lasam pentru maxim o  saptamana si  apoi reveneam  iar la vechiul obicei … fumatul .Spre sfarsitul anului trecut am avut o raceala care nu mai trecea si am facut niste analize si mi-a descoperit pneumonie interstitiala iar la radiografie plamanul meu nu arata prea bine.Atunci am inteles ca trebuie neaparat sa ma las de fumat dar nu  prea stiam exact cum sa fac.Un prieten mi-a recomandat un produs natural Noni de care el a auzit la Tv.M-am hotarat sa-l incerc si  va pot spune ca a facut minuni in cazul meu .M-am lasat de fumat  si m-am simtit si  foarte bine ! 
   

 5. Da, am înţeles ideea, însă uneori e greu să înveţi de la prima lecţie- se întâmplă nici să nu-ţi dai seama că e o lecţie. Iar legat de pedepse, nici eu nu sunt de acord, poate fi vorba de lucruri nerezolvate, dar nu pedepse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *