Obezitatea (dereglarea de nutriţie) a ajuns să fie o problemă destul de des întâlnită în momentul actual. “Forma de prezentare” este acumularea excesivă de grăsime în organism din cauza consumului de alimente ami mare decât nevoile fiziologice, sau din cauza unor dereglări metabolice.
Cauzele fiziologice principale sunt : dereglările hormonale şi supraalimentarea. Cu toate acestea, doar unele persoane ajung să mănânce în exces.
Psihoterapeuţii au scos în evidenţă posibile mecanisme psihologice ce determină îngrăşarea.
În primul rând , consumul de alimente (mâncatul) este un comportament ce determină plăcere- în acest caz este posibil să se înlocuiască o altă plăcere dorită, dar care lipseşte ( exemplu- înlocuirea afecţiunii cu mâncatul) .
O altă explicaţie – înglobarea afectivă a unei persoane dragi şi care dispare din viaţa noastră într-o formă sau alta- divorţ, separare, deces ( mănânci cât două persoane). Înglobarea se face la nivel simbolic şi aşa apare creşterea în greutate.
Există posibilitatea, ca tot la nivel simbolic, să încercăm să demonstrăm apartenenţa la o familie- dacă membrii acesteia sunt mai corpolenţi, sau poate fi doar un comportament ce maschează nevoia de siguranţă afectivă.
Un alt moment în care se manifestă acest comportament este atunci când persoana se află într-un teritoriu accidentat (exemplu depresie), în acest caz, îngrăşarea apare ca simbol al separării de ceilalţi, al izolării- grăsimea din jurul nostru e ca un zid prin care cei din exterior nu pot să treacă, nu pot să ne atingă, să ne facă rău.
Lasă un răspuns