Ce este Golemul?

Ascultă articolul:

Print Friendly, PDF & Email
golemul - ce este un golem

Construcţie datorată ingeniozităţii omului, Golemul n-are nimic în comun cu alte producţii ale imaginarului, precum zânele şi spiriduşii. Dacă trebuie să-l credem pe Gustav Meyrink, în romanul său eponim, originea istorică a golemului datează din secolul al XVII-lea.

Cum a fost creat Golemul?

După formulele pierdute ale Kabalei, un rabin a construit un om artificial – Golem — pentru ca acesta să sune clopotele sinagogii şi sa îndeplinească muncile grele. Totuşi, el nu era un om ca toţi ceilalţi şi abia era animat de o viaţă vegetativă şi nedefinită. Aceasta dura până noaptea şi îşi datora virtutea influxului unei inscripţii magice care i se punea în spatele dinţilor şi care atrăgea forţele siderale libere ale Universului.

Într-o după-amiază, înainte de rugăciunea de seara, rabinul a uitat să ia pecetea de pe gura Golemului, şi acesta a fost cuprins de frenezie, a alergat pe străzile întunecoase si i-a sfâşiat pe cei care i-au ieşit în cale. În cele din urmă, rabinul l-a oprit şi i-a distrus pecetea care-l anima. Creatura s-a prăbuşit. Nu a mai rămas decât rahitica figură de tină care poate fi văzută şi astăzi la sinagoga din Praga.

Originea Golemului

golem De fapt, Golemul îşi are originea în Biblie. Cuvântul înseamnă materie brută – materia din care Dumnezeu l-a făcut pe om înainte de a-i insufla viaţa.

In secolul al Xl-lea, Eleazar din Worms a dat reţeta pentru crearea unui Golem. Acesta insa nu se anima decât în timpul extazului celor mai pioşi evrei. Au trebuit să treacă cinci secole pentru ca un rabin, Judah Low ben Bezabel, pe de o parte, şi Eliseu din Chelm, pe de altă parte, să poată trece la realizarea concretă a Golemului, fapt ce-i făcea egali ai lui Dumnezeu.

În ghetoul din Praga, rabinul Judah Low ben Bezabel a reuşit să însufleţească o statuie de argilă roşie pentru că, se spune, el cunoştea secretul lui Iahve: Emet, cuvânt pe care el l-a scris pe fruntea androidului şi care în ebraică înseamnă „adevăr”. Ştergând iniţiala din Emet se obţine Met, adică „moarte”, ceea ce are ca efect neutralizarea Golemului.

Creatura îşi depăşeşte creatorul? Nu e mai puţin adevărat că Golemul lui Eliseu din Chelm devenea gigantic şi violent când cineva atenta la viaţa comunităţii evreieşti. De tip mongoloid, monstrul, atins de strabism, a sfârşit prin a distruge oraşe întregi, fără deosebire de apartenenţă etnică. Creatorul său a fost obligat să-l distrugă. Dar legenda spune ca el apare o dată la 33 de ani, mereu la fel de teribil.

Print Friendly, PDF & Email

Jorjette pe Pinterest

Jorjette pe Instagram


Păreri și Impresii

2 răspunsuri la „Ce este Golemul?”

  1. Avatar articole copii
    articole copii

    Nici nu am mai auzit de golem…

    1. Inseamna ca nu te-ai cultivat destul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *