Cataplasmele – Ce sunt şi cum pot fi utilizate in medicină?

Ce sunt si cum pot fi utilizate cataplasmele

Cataplasmele sunt numite tradiţional oblojeli sau prişniţe, fiind preparate de consistenţă moale obţinute din plante pulverizate şi amestecate cu apă până la obţinerea unei paste. Produsul final se pune între două fâşii de pânză subţire, pentru a putea fi mai uşor de aplicat şi de îndepărtat. Pasta obţinută nu trebuie să fie nici prea moale şi nici prea tare. Atunci când este aplicată pe locul afectat nu trebuie să îl depăşească, iar atunci când este înlocuită, se prepară întâi una nouă şi apoi este îndepărtată cea veche.

Pasta obținută se întinde pe o cârpă caldă și umedă și se aplică pe corp pentru a calma inflamația și pentru a promova vindecarea.

Acest remediu popular a fost folosit de secole pentru a trata inflamația, mușcăturile de insecte și multe altele. Când folosești o cataplasmă, nu e vorba doar de beneficiile ingredientelor utilizate, ci și de metoda în sine. Cataplasma caldă crește fluxul de sânge în zonă, care este o parte importantă a vindecării.

Cum se folosesc cataplasmele?

Cataplasmele emoliente sunt recomandate în furuncule deoarece relaxează ţesuturile şi favorizează transpiraţia. Se pot face din făină de in, cu amidon din cartofi sau făină de secară. De asemenea frunzele de nalbă, nalbă mare sau sfeclă, fierte în apă au rol de a relaxa ţesuturile, de a calma durerile şi a elimina infecţiile furunculelor. Făina de in se amestecă cu miere de albine de tei – este un unguent excelent pentru răni, iar amestecul de muşeţel calmează dureile, favorizează fluidificarea şi eliminarea puroiului.

Cataplasmele simple se obţin din făină de in şi apă rece care se fierb până de obţine o pastă foarte moale şi se aplică pe piele la o temperatură acceptabilă. Efectul acestei cataplasme este emolient.

Cataplasma cicatrizantă şi antiseptică este cea realizată din plante proaspete sau fierte cu efecte directe asupra pielii. Aceste aplicaţii au rolul de curăţire, îndepărtarea microbilor şi regenerarea mai rapidă a ţesuturilor (muşeţel, gălbenele).

Cataplasme cu plante medicinale

Cataplasmele calmante se pot realiza din făină de in în amestec cu câteva picături din tincturi cu efecte calmante. SUnt împotriva durerilor şi colicilor. Tot aici intră şi cataplasmele cu mac.

Cataplasmele cu efect revulsiv – se realizează o încălzire la nivelul pielii deoarece vasele de sânge de la suprafaţă se dilată şi se realizează o puternică irigare a locului respectiv. În această categorie intră cataplasmele cu muştar: se încălzeşte făină de muştar şi apoi se presară pe o pânză care se aplică pe piele pe locul afectat. Sunt recomandate adulţilor, timpul de aplicare fiind mai scurt în cazul persoanelor blonde. Se pot folosi în durerile bronşitelor.

Cataplasmele cu argila au efect cicatrizant, de vindecare a locului, dar si a durerilor abdominale.

Beneficiile și utilizările cataplasmei

Cataplasmele pentru abces – Un abces, numit și furuncul, este o colecție de puroi care se formează din cauza unei infecții bacteriene. Cataplasma a fost folosită ca remediu popular pentru tratamentul abceselor de secole. Căldura umedă dintr-o cataplasmă poate ajuta la eliminarea infecției și poate ajuta abcesul să se micșoreze și să se scurgă în mod natural.

O cataplasmă cu sare Epsom este o alegere potrivită pentru tratarea abceselor la oameni și animale. Sarea Epsom ajută la uscarea puroiului și la scurgerea furunculului.

Cataplasma pentru infecție – O cataplasmă poate trata infecția prin uciderea bacteriilor și eliminând infecția. Folosirea cataplasmelor din ierburi sau argilă pentru infecție este străveche.

Recent, cercetătorii au descoperit că o cataplasmă din argilă albastră poate ajuta la combaterea anumitor tipuri de bacterii cauzatoare de boli atunci când este aplicată pe răni. Aceasta a inclus câteva bacterii rezistente la tratament.

Cataplasma pentru chist – Un chist este un sac plin cu lichid sau un amestec de substanțe solide și fluide. Ele pot crește oriunde pe corp sau sub piele și pot varia în dimensiune, în funcție de tip.

Aplicarea unei cataplasme calde pe un chist poate accelera vindecarea, ajutându-l să se scurgă.

Cataplasma pentru ulcer diabetic – Există dovezi ale eficacității cataplasmelor pentru ulcerul diabetic datând de la sfârșitul anilor 1800. La acea vreme, se folosea o cataplasmă care conținea semințe de in pentru a înmuia calusurile înainte de a tăia țesutul bolnav și de a aplica antiseptic.

Mai recent, un studiu din 2016 a sugerat că o cataplasmă făcută din ferigă Blechnum orientale ar putea fi un tratament eficient pentru ulcerul diabetic. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege efectele sale asupra oamenilor.

Cataplasma pentru artrită – S-ar putea să îți amintești bunicii sau străbunicii care își pregăteau câte o pastă pentru genunchi pentru artrită. Folosirea ierburilor pentru artrită este o practică care continuă până în zilele noastre.

Un studiu din 2010 pe 10 adulți cu osteoartrită a constatat că aplicarea unei comprese calde de ghimbir în zona rinichilor a îmbunătățit durerea și rigiditatea, precum și bunăstarea generală.

S-a demonstrat că ghimbirul și o serie de alte plante au proprietăți anti-artritice, anti-reumatice și antiinflamatoare. Aplicarea unei cataplasme din ierburi pentru durerea de artrită poate ajuta la ameliorarea inflamației și a durerii.

Ce ierburi și alte ingrediente funcționează cel mai bine în cataplasme?

Avem câteva opțiuni când vine vorba de ingrediente pentru a face cataplasme. Care va funcționa cel mai bine depinde de ceea ce se dorește a trata sau ameliora.

Următoarele sunt plante cu proprietăți medicinale care pot fi folosite pentru a face cataplasme pentru o varietate de afecțiuni, cum ar fi iritații minore ale pielii:

Cataplasme cu ceapa in sosete sau pe locul inflamat

Alte ingrediente populare pentru o cataplasmă preparată acasă:

Ulei De Cocos Virgin Ecologic/Bio

Alege acest ulei de cocos de calitate, ecologic, bogat în acizi grași benefici.

Uleiul de cocos Rapunzel este un produs natural cu o serie de beneficii pentru sănătate și îngrijirea personală. Dacă ești în căutarea unui produs natural care să te ajute să îți îmbunătățiți starea de sănătate și aspectul, uleiul de cocos este o alegere excelentă.

Are proprietăți hidratante, ceea ce îl face un ulei ideal pentru piele și păr.

Rapunzel ulei de cocos nativ bio

Precauții în utilizarea cataplasmei

O reacție alergică este posibilă atunci când se aplică orice substanță direct pe piele. Se testează o zonă mică de pe antebraț înainte de a aplica cataplasma pe zona afectată.

Dacă se aplică o cataplasmă pe o rană deschisă, asigură-te că utilizezi o fașă curată dacă faci o compresă. Nu aplica nici un tip de pastă sau cataplasmă de pânză pe o rană care pare a fi grav infectată.

Dacă faci o cataplasmă încălzită, aceasta ar trebui să fie caldă – nu fierbinte – pentru a evita arderea pielii.

Cataplasme cu argilă

Deşi cataplasmele cu argilă sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, argila totuşi rămâne un mister pentru ştiinţă. Argila ajută foarte mult atât în tratamente interne cât şi externe în boli foarte grave.

Folosirea argilei în caz de pleurezie, peritonită, inflamaţii ale părţii de jos a abdomenului, catar, pleurită, apendicita, calculi biliari, cancer, ulcere este de o eficacitate uimitoare.

“Argila este lipsită de germenii microbieni”.

Sub formă de cataplasme reci, calde sau călduţe, după caz, în amestec cu infuzii de plante medicinale şi, facultativ, tinctură de propolis, are acţiune benefică în furunculoză, abcese, antrax, migrene, artroze, nevralgii şi afecţiuni dentare.

Dacă este vorba de o boală gravă, este bine să se folosească, în paralel, cura internă cu argilă, apă de argilă şi lapte de argilă.

Cea mai eficace argilă este cea luată din locurile însorite, deoarece este încărcată cu energie solară.

Ce paşi trebuiesc parcurşi pentru a face o cataplasmă cu argilă?

cataplasme cu argila

Argila moale și pură este disponibilă în blocuri de diverse dimensiuni pentru a fi utilizată ca și cataplasmă. Scopul unei cataplasme este de a elimina toxinele, congestia, umflarea.

Argila este aplatizată într-o formă mică, învelită în cârpă subțire de bumbac și aplicată pe o zonă afectată. Pe măsură ce argila se usucă, trage toxinele/congestia/umflarea/ vânătăile din interiorul corpului. Când cataplasma de lut este uscată, aceasta este apoi inertă – nu mai funcționează ca o cataplasmă. Pentru a o reutiliza, pur și simplu se trece bucata de lut sub apă, umezind-o; apoi se pune într-o pungă sau recipient mic de plastic, se adaugă încă vreo câteva picături de apă și se sigilează. Se va rehidrata și va fi gata de utilizare din nou în câteva ore.

Folosind cataplasma de argilă în combinație cu uleiurile de aromoterapie, se creează un efect sinergic în care uleiul aromat ajută la atenuarea etanșeității congestiei, permițând cataplasmei de argilă să elimine acumularea toxică mai rapid și mai eficient.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *