Ce sunt şi cum pot fi utilizate cataplasmele in medicina?


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!
cataplasme cu argila

Cataplasmele sunt numite tradiţional oblojeli sau prişniţe, fiind preparate de consistenţă moale obţinute din plante pulverizate şi amestecate cu apă până la obţinerea unei paste. Produsul final se pune între două fâşii de pânză subţire, pentru a putea fi mai uşor de aplicat şi de îndepărtat. Pasta obţinută nu trebuie să fie nici prea moale şi nici prea tare. Atunci când este aplicată pe locul afectat nu trebuie să îl depăşească, iar atunci când sunt înlocuite se prepară întâi una nouă şi apoi este îndepărtată cea veche.

Cum se folosesc cataplasmele?

Cataplasmele emoliente sunt recomandate în furuncule deoarece relaxează ţesuturile şi favorizează transpiraţia. Se pot face din făină de in, cu amidon din cartofi sau făină de secară. De asemenea frunzele de nalbă, nalbă mare sau sfeclă, fierte în apă au rol de a relaxa ţesuturile, de a calma durerile şi a elimina infecţiile furunculelor. Făina de in se amestecă cu miere de albine de tei – este un unguent excelent pentru răni, iar amestecul de muşeţel calmează dureile, favorizează fluidificarea şi eliminarea puroiului.

Cataplasmele simple se obţin din făină de in şi apă rece care se fierb până de obţine o pastă foarte moale şi se aplică pe piele la o temperatură acceptabilă. Efectul acestei cataplasme este emolient.

Cataplasma cicatrizantă şi antiseptică este cea realizată din plante proaspete sau fierte cu efecte directe asupra pielii. Aceste aplicaţii au rolul de curăţire, îndepărtarea microbilor şi regenerarea mai rapidă a ţesuturilor (muşeţel, gălbenele).

Cataplasmele calmante se pot realiza din făină de in în amestec cu câteva picături din tincturi cu efecte calmante. SUnt împotriva durerilor şi colicilor. Tot aici intră şi cataplasmele cu mac.

Cataplasmele cu efect revulsiv – se realizează o încălzire la nivelul pielii deoarece vasele de sânge de la suprafaţă se dilată şi se realizează o puternică irigare a locului respectiv. În această categorie intră cataplasmele cu muştar: se încălzeşte făină de muştar şi apoi se presară pe o pânză care se aplică pe piele pe locul afectat. Sunt recomandate adulţilor, timpul de aplicare fiind mai scurt în cazul persoanelor blonde. Se pot folosi în durerile bronşitelor.

Ce sunt si cum pot fi utilizate cataplasmele - cataplasma cu argila

Aici găsiţi toţi paşi ce trebuiesc parcurşi pentru a face o cataplasmă cu argilă. Cataplasmele cu argila au efect cicatrizant, de vinecare a locului, dar si a durerilor abdominale.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 × 10 =