Inspirata de cartea Cercul Vietii ~ Ce aş putea să fac EU?

Ascultă articolul:

Print Friendly, PDF & Email
Roata medicinei bighorn

Acesta este un citat dintr-o carte pe care o citesc în acest moment: “Cercul vieţii” de Maud Sejournant. L-am scris mai jos deoarece am regăsit în el lucruri pe care le simt şi eu. În momentul în care am citit, am simţit ca şi cum ar fi scris de mine; mai bine de atât nu cred că aş fi putut reda. Poate se mai potiveşte şi altora:

“Ce fac eu aici? În mijlocul acestei nebunii colective, al unei furii care tinde să se transforme în violenţă, cu jocurile ei de televiziune stupide, cu bărbaţii care nu ştiu măcar să curteze o femeie? Mă mişc într-o lume populată de morţi vii, de zombi, de “fă la fel”, de “fii cuminte şi taci din gură”, de obsesii isterice, de conformişti, de “da, să trăiţi” care şi-au pierdut cu desăvârşire simţul umorului.

Trăiesc în felul meu propriu alungarea omului îndepărtat de acum sute de mii de ani de satisfacţia unităţii nediferenţiate, ca pe o evadare din paradisul terestru. Acum văd chiar şi suferinţa ce nici măcar nu se poate face jelită în afara sicriului plumbuit în care fiecare din noi o ţinem prizonieră. O citesc pe fruntea brăzdată de riduri a vecinului meu, în furia tatălui de familie împotriva copilului care a făcut o boacănă zdravănă, în ura celui care plănuieşte să spargă un magazin, doar aşa fără nici un motiv. Câte suferinţe în jurul nostru, care se ascund sau se travestesc sub alte forme, sub alte manifestări emoţionale! Ce aş putea să fac eu?”

Dacă vrei să afli atributele cu care te-ai născut, după Calendarul Toltec, citește până la final. Ți-am pregătit mai multe informații despre Roata Medicinei, aceste aranjamente mistice observabile și din spațiu. În primul rând dă-mi voie să îți fac cunoștință cu Maud, parizianca practicanta de samanism, autoarea cărții tradusă și în limba româna, Cercul Vieții.

Cercul Vietii de Maud Sejournant ~ Calatoria unei cautatoare pariziene in vastul desert

Cartea “Cercul Vietii” este povestea extraordinară a unei căutătoare pariziene ale cărei viziuni ale Roții medicinale de la Canionul Chaco au propulsat-o să readucă învățăturile șamanismului la propriul popor. O combinație de memorii, comentarii și exerciții ghidate, această carte relatează remarcabila ucenicie a autorului cu șamanii autohtoni din marele deșert din New Mexico, chiar dacă explorează o abordare antică, universală a vindecării.

Roata medicinei bighorn

Séjournant spune: „Cultura americană nativă mi-a permis să redescopăr partea din mine care se simte ca vine direct din pământ și soare… Și, în mod paradoxal, ceremoniile și ritualurile americane autohtone la care am avut onoarea de a participa, mi-au permis să înțeleg mai bine cultura originilor mele.”

Sacrul Canion Chaco

Popoarele antice din zona Canionul Chaco din New Mexico și-au proiectat centrul spiritual, cu alinieri solare și markeri care joacă roluri dramatice și vizuale. Video-ul alăturat arată “Pumnalul Solar”, un trunchi de lumină care bisectează o spirală sculptată, la prânz în timpul Solstițiului de iarnă. Pentru mai multe informații despre Chaco, vizitați Canionul Chaco marca Exploratorium și Tradițiile Soarelui, o explorare vizuala a zonei Chaco oferita de NASA.

Vederi native din spațiu

“Prin obiceiuri tradiționale și simboluri precum Roata Medicinei, un aranjament circular de pietre adesea interpretat ca reprezentând relația dintre Pământ, aer, apă și foc, nativii americani au recunoscut și au celebrat legătura dintre toate lucrurile naturale. Într-adevăr, viziunea nativ americanului asupra lumii a fost întotdeauna în concordanță cu cea a științei Pământului – cum că Pământul este un sistem unic de părți interconectate.” Sit-ul NASA ~ Vederi native din spatiu, explorează interacțiunile dintre diversele componente ale Pământului, inclusiv Roata Medicinei, într-o lumină nouă.

Roata medicinei și cele patru direcții

Roata Medicinei, cunoscută uneori sub numele de Cercul Sacru sau Cercul Vietii, a fost folosită de generații, de diferite triburi autohtone, pentru sănătate și vindecare. Aceasta întruchipează cele patru direcții, precum și Tatăl Cer, Mama Pământ și Arborele Spiritului – toate simbolizând dimensiunile sănătății și ciclurile vieții.

Roata Medicinei poate lua multe forme diferite. Poate fi o lucrare de artă ca și artefact ori pictură, sau poate fi o construcție fizică pe uscat. În ultimele câteva secole s-au construit sute sau chiar mii de roți medicinale.

Mișcarea din Roata Medicinei și din ceremoniile Nativ Americane este circulară și, de obicei în direcția sensului acelor de ceasornic sau directia „înțeleciunii soarelui”. Acest lucru ajută la alinierea cu forțele Naturii, cum ar fi gravitația și răsăritul și apusul Soarelui.

Semnificațiile celor patru direcții din Roata Medicinei

Diferite triburi interpretează diferit Roata Medicinii. Fiecare dintre cele patru direcții (est, sud, vest și nord) este reprezentată de obicei printr-o culoare distinctivă, cum ar fi negrul, roșul, galbenul și albul, care pentru unii reprezintă simbolul raselor umane.

Cercul Vietii este patronat de direcțiile ce pot reprezenta și:

 • Etapele vieții: naștere, tinerețe, adult (sau vârstnic), moarte
 • Anotimpurile anului: primăvara, vara, iarna, toamna
 • Aspecte ale vieții: spirituale, emoționale, intelectuale, fizice
 • Elemente ale naturii: foc (sau soare), aer, apă și pământ
 • Animale totem: Vulturul, Ursul, Lupul, Bivolul și multe altele
 • Plante ceremoniale: tutun, iarbă dulce, salvie, cedru

Dacă dorești să aprofundezi Cercul Vietii prin Roata Medicinei, ai posibilitatea să participi la un curs organizat de predare în limba româna. Există mai mulți facilitatori ce te pot învăța. Cere și ți se va da!

Cercul Vietii din calendarul Toltec

Roata medicinei maud sejournant - cercul vietii
Cercul Vieții – Roata medicinei – Imagine cu model pentru Calendarul Toltec

Toltecii au fost o civilizatie mezoamericana avansata, predecesoara civilizatie aztece, pozitionata istoric intre 500 si 1000 d.Hr., dupa civilizatia Maiasa. Aztecii i-au considerat “stramosii lor civilizati”, iar oamenii de stiinta moderni inca dezbat daca povestirilor aztece ale istoriei toltece ar trebui sa li se acorde credibilitate ca descrieri ale unor evenimente istorice reale.

Structura de bază a sistemului calendaristic Toltec este modelată inconfundabil pe cea a predecesorului său (din cultura Teotihuacana), cu 13 cifre alternate cu 20 nume de zile pentru a forma baza unui „almanah sacru“ a cărei funcție primară a fost să binecuvânteze averile indivizilor și să programeze festivitățile religioase majore. O alta număratoare care conține 18 grupuri de 20 de zile, urmate de 5 zile suplimentare, care au fost considerate „ghinioniste”, au măsurat lungimea unui „an” – acesta din urmă fiind un concept față de care Toltecii pare să fi avut doar o foarte rudimentară înțelegere.

Cele două numărători au rulat simultan și doar după trecerea a 52 de ani, numărătoarea zilelor și a numelor zilelor ar fi început din nou. Acest punct, în special, trebuie să fi impresionat pe tolteci, pentru că dovedea cum istoria se repetă singură. Pentru mintea primitivă, poate că a sugerat necesitatea oamenilor de a face ceva special – să facă jertfele potrivite pentru zei – pentru ca astfel să se asigure că lumea va continua pentru încă 52 de ani, căci o astfel de prevedere a fost inclusă în calendarul Toltec de la bun început.

Conform lunii noastre de naștere, ea determină punctul nostru de pornire pe Roata medicinei Tolteca, precum și totemul nostru original în regnurile animale, vegetale și minerale. Mai jos găsiti aceste atribute ale Calendarului Toltec:

Luna reînnoirii Pământului (22 decembrie – 19 ianuarie):
Totem animal: Gâsca de zăpadă, libertate și imaginație
Totem vegetal: Mesteacăn, tradiție și înțelepciune
Totem mineral: Cuarț, claritatea și fluiditatea

Luna de odihnă și purificare (20 ianuarie – 18 februarie):
Totem animal: Vidra, curiozitate și înflăcărare
Totem vegetal: Plopul, echilibru și armonie
Totem mineral: Argintul, sentimentul de adaptare și intuiția

Luna Marilor Vanturi (19 februarie – 20 martie):
Totem animal: Puma, sensibilitate și spiritualitate
Totem vegetal: Pătlagina, înrădăcinare și vindecare
Totem mineral: Turcoaz, inițiere și mister

Luna copacilor înmuguriți (21 martie – 19 aprilie):
Totem animal: Șoimul singuratic, ascuțime și optimism
Totem vegetal: Păpădia, curățare și sinceritate
Totem mineral: Opal de foc, deschidere și energie

Luna întoarcerii broaștelor (20 aprilie – 20 mai):
Totem animal: Castorul, schimbare și agilitate
Totem vegetal: Camassia albastra, dulceața și frumusețea
Totem mineral: Crisocolul, stabilitate și loialitate

Luna de plantare a porumbului (21 mai – 20 iunie):
Totem animal: Cerb, iluminare și creativitate
Totem vegetal: Coada șoricelului, ascultare și interes
Totem mineral: Agat de muschi, înfrumusețare și vindecare

Luna Soarelui Puternic (21 iunie – 22 iulie):
Totem animal: Colibri, percepție și relații
Totem vegetal: Trandafir, inspirație și înțelepciune
Totem mineral: Agat Carnelian, Frumusețe și Iubire

Luna Murelor (23 iulie – 22 august):
Totem animal: Sturion, rezistență și adâncime
Totem vegetal: Zmeură, paradox și curaj
Totem mineral: Granat și Fier, bunătate și clarviziune

Luna Recoltei (23 august – 22 septembrie):
Totem animal: Urs brun, entuziasm și perseverență
Totem vegetal: Violete, acțiune și tandrețe
Totem mineral: Ametist, justiție și protecție

Luna zborului rațelor (23 septembrie – 23 octombrie):
Totem animal: Corbul, zbor și instinct gregător
Totem vegetal: Lumânărica, cordialitate și potoli
Totem mineral: Jaspul, energie și unire

Luna Gerului (24 octombrie – 21 noiembrie):
Totem animal: Șarpele, ambiția și mutația
Totem vegetal: Armurariul, creșterea și canalizarea
Totem mineral: Cupru și Malachit, purificare și predare

Luna Marilor zăpezi (22 noiembrie – 21 decembrie):
Totem animal: Elan, împărtășire și spiritualitate
Totem vegetal: Molid negru, comunicare și justiție
Totem mineral: Obsidian, radiațiile și transmiterea gândurilor.

Îți mulțumesc pentru efortul tău de a parcurge aceste rânduri. Îmi doresc să îți fi transferat pofta de a cunoaște mai multe despre Roata Medicinei. Poate vei avea voința să citești și cartea Cercul Vietii. Cât despre calendarul Toltec, sper că te-ai regăsit în atributele lunii în care te-ai nascut. Îți doresc o călătorie frumoasă, căci asta sigur stă și în puterile tale!

Bibliografie

Print Friendly, PDF & Email

Jorjette pe Pinterest

Jorjette pe Instagram


Păreri și Impresii

8 răspunsuri la „Inspirata de cartea Cercul Vietii ~ Ce aş putea să fac EU?”

 1. Hello,

  Very nice blog !!

  Congratulation, one of your friend recommend me this blog, and look very nice and interesting !

  Good luck !

  Good job !

  Bob

  1. Thank you very much!

 2. Nu simt nevoia sa iti raspund la intrebare in sensul in care ai vrea tu sa duci discutia. Pot sa iti spun ce am terminat de citit de curand, autorul este Frederik Pohl iar cartea este “Poarta” (prima din saga Heechee). Acum citesc Glenway Wescott cu “Soimul ratacitor – o poveste de dragoste” si apoi probabil va urma iar Frederik Pohl cu Dincolo de orizontul albastru).  Sunt un mare consumator al genului SF (carte si film),  motiv pentru care am ajuns pe blog-ul tau in cautarea subtitrarii la “Sleep Dealer” si te-am contrat nitel din reflex :P. Daca ceva te atrage inseamna ca am raspuns putin si la intrebare, daca nu, te descurci tu.
  Apropo, culorile blogului mi-au placut din start, calde, vesele, placute, in contrast insa este tema propusa, putin prea gri. Un gri fals.

  1. Avatar jorjette
   jorjette

   Nu vreau să duc discuţia în nici un sens, mă gandeam doar că-mi vei sugera nişte cărţi care se apropie de ceea ce citesc.Genul SF nu mă pasionează prea mult, dar orice sugestie e binevenită. Îţi mulţumesc pentru părerea sinceră!

 3. Am zis căp atunci când vei termina cartea asta de citit o să mergem să sărbătorim pentru că dacă nu greşesc o citeşti de mai bine de jumptate de an. Poate pentru că între timp ai mai început să citeşti şi altele şi nu doar pe ea.

 4. Ce anume îmi sugerezi?Din acea mulţime, spune-mi câteva.

 5. Avatar Razvan

  Ia o carte mai buna, sunt o multime. Am fost la obiect? 🙂 Citesti o terapista samanica… si cam atat, parerea mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *