Părţi/Formula :
- 2,00 Flores chamomillae (Flori de muşeţel) ;
- 1,00 Folium melissae (Frunze de roiniţă);
- 2,00 Herba hyperici (Sunătoare) ;
- 0,5 Capita papaveris (Capsule de mac) ;
- 2,50 Flores millefolii (Flori de coada şoricelului) ;
- 0,50 Folium menthae (Frunze de izmă — mentă) ;
- 1,00 Herba leonuri (Taipa gâştei) ;
- 0,50 Fructus foeniculi (Fenicul).
Acţiune terapeutică: antispasmodic, antiseptic, cicatrizant şi carminativ intestinal.
Indicaţii: în colitele şi enterocolitele acute şi cronice însoţite sau nu de fermentaţie.
Modul de preparare : într-un vas de circa 250 g se pun 1-2 linguriţe din amestecul de plante, peste care se toărnă 200 g apa în clocot ; se acoperă vasul şi se lasă 10-15 minute după care se strecoară şi se îndulceşte după gust. În colitele de fermentaţie se recomandă să se-bea ceaiul fără zahăr sau îndulcit cu xaharină sau miere.
Întrebuinţare : se beau 2-3 ceaiuri călduţe pe zi, câte unul după mesele principale.
Notă: Pentru reţetă, se prepară amestecul de plante din care se utilizează cantitatea corespunzătoare atunci când se prepară ceaiul. Pentru cantitatea totală, părţile folosite se măsoară cu aceeaşi unitate (cu o lingură/linguriţă sau la gramaj).
Lasă un răspuns