Circumcizia la nou născut – argumente pro şi contra

Ascultă articolul:

Print Friendly, PDF & Email

Ambii parinti ar trebui sa se gândeasca serios înainte de nasterea copilului daca doresc ca fiul lor sa fie circumcis. Circumcizia implica înlaturarea pe cale chirurgicala a preputului penisului. Exista mai multe tehnici comune folosite pentru a realiza acest lucru. Într-una dintre acestea, copilul este trimis acasa cu un inel mic din material plastic în jurul penisului. Inelul acesta va cadea dupa putin timp – medicii uita câteodata sa informeze parintii în legatura cu asta, existenta acestui inel provocându-le anxietate.

Circumcizia îsi are radacinile istorice atât în religie, cât si în sanatate. Circumcizia previne balanita, o infectie sub preput, cât si fimoza – incapacitatea de a retrage preputul. Aceste probleme pot provoca inflamatia preputului si chiar obstructia canalului urinar. Bebelusii necircumcisi sunt, de asemenea, mai predispusi la infectii ale tractului urinar. Atunci când sugarii de sex masculin necircumcisi prezinta febra, ei ar trebui testati si pentru infectii urinare. Cu toate acestea, marea majoritate a baietilor necircumcisi nu au niciodata probleme medicale.

Mai putin de 5% dintre nou-nascuti îsi pot retrage preputul. Pâna la vârsta de trei ani, 90% dintre baieti au preput retractabil; este dificil si nu este necesar ca preputul sa fie retras la un bebelus. Retragerea devine usoara, în general, dupa câteva luni. Fimoza este frecvent întâlnita la baietii care încep sa fie de timpuriu responsabili pentru igiena proprie, dar care nu îsi retrag preputul si nu îsi spala glandul penisului cu atentie. Fimoza nu apare daca igiena este realizata în mod corespunzator.

La unii baieti, vârful penisului nu se dezvolta complet, acestia neputând produce un jet puternic de urina. Aceasta problema, numita hipospadias, nu este o problema medicala serioasa, dar poate crea probleme daca baiatul nu poate folosi toaleta ca ceilalti baieti. Poate fi, de asemenea, o cauza pentru infertilitate. Una dintre procedurile chirurgicale pentru a rezolva aceasta problema necesita ca preputul sa fie intact. Din nefericire, aceasta interventie nu poate fi realizata daca preputul a fost înlaturat prin circumcizie.
Complicatiile în urma circumciziei sunt rare, dar includ afectarea penisului.

Alte argumente pro sau contra circumciziei au fost enuntate având suport variat din partea stiintei medicale. Cancerul la nivelul penisului se spune ca este mai des întâlnit la barbatii necircumcisi, iar cancerul la nivelul colului uterin s-ar parea a fi mai frecvent la partenerele barbatilor necircumcisi. Barbatii necircumcisi sunt, de asemenea, mai vulnerabili la contractarea bolilor cu transmitere sexuala în urma contactului sexual neprotejat.

Este clar ca barbatii necircumcisi sufera de mai multe infectii ale tractului urinar. Unele persoane considera ca placerea sexuala este sporita de prezenta preputului, în vreme ce altii considera ca este de fapt redusa. Niciunul dintre argumente nu a putut fi sustinut cu dovezi solide.

In final, exista acele persoane care se îngrijoreaza, „Va fi el ca ceilalti?” sau „Va semana cu tatal sau?“. Circumcizia este o interventie optionala si, fara îndoiala, vor fi destul de multi baieti circumcisi si necircumcisi prin preajma. Interventiile medicale ar trebui realizate din motive medicale si nu pentru a face baiatul sa semene cu altii – decizia aparţine părinţilor.

Print Friendly, PDF & Email

Jorjette pe Pinterest

Jorjette pe Instagram


Păreri și Impresii

2 răspunsuri la „Circumcizia la nou născut – argumente pro şi contra”

  1. sunt pareri pro si contra..avantaje si dezavantaje… ca n toate pana la urma;)

  2. Avatar dominic

    Intr-o lume in care apa calda si sapunul nu mai constituie o raritate, circumcizia mi se pare inutila.E greu de vorbit de un mare avantaj medical. E mai degraba o speculatie. Poate sunt eu mai paranoic, dar m-am gandit si la varianta in care circumcizia e sustinuta in scopul de a elimina un criteriu de identificare a barbatilor ca apartinand unei anumite religii. Persecutiile asupra evreilor au avut un caracter ciclic in istorie. La un viitor (Doamne-fereste) holocaust, circumcizia nu va mai da nicio indicatie a apartenentei la iudaism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *