Ciuperca Reishi sau Ganoderma – 10 Beneficii + Dozaj și Contraindicații

Ascultă acest articol:

Când un tip de ciupercă ajunge să fie considerat „regele ciupercilor”, atunci știi că e ceva special, așa e? Ciuperca reishi sau ganoderma după cum mai este cunoscută, căci despre ea este vorba, este apreciată pentru potențialul de regenerare celulară, de întărire a sistemului imunitar și de stimulare a stării de spirit, care ar putea contribui în mare măsură la îmbunătățirea calității vieții.

Lingzhi (Ganoderma lucidum) este o ciupercă lemnoasă, foarte apreciată în medicina tradițională asiatică și este consumată pe scară largă datorită convingerii că susține sănătatea și longevitatea, că scade riscul de cancer, de boli de inimă și întărește sistemul imunitar.

În formă de evantai și de culoare portocalie până la maro roșcat, ciupercile reishi (Ganoderma lucidum) sunt o descoperire rară în natură, iar în culturile asiatice, cu mii de ani în urmă, erau de obicei rezervate regalității. În prezent sunt cultivate în scop comercial și vândute într-o varietate de forme, inclusiv sub formă de ceai, tincturi, capsule și chiar cacao fierbinte, produse de înfrumusețare și batoane energetice. Ciupercile reishi sau ganoderma pot fi consumate proaspete, însă textura lor lemnoasă și gustul amar nu sunt foarte plăcute.

Timp de secole, Reishi a fost una dintre cele mai utilizate ciuperci în medicina naturistă. Această ciupercă, originară din părțile Asiei, este cunoscută și sub numele de Lingzhi. Poate fi consumată crudă, deși adesea o poți cumpăra sub formă de pudră, pe care o poți amesteca cu apă, cafea sau ceai.

De ce este atât de populară Ganoderma sau ciuperca Reishi?

De ce reishi este menționată atât de des? „Ciupercile Reishi sunt excelente pentru stimularea sistemului imunitar și a funcției hepatice, producând un efect antiinflamator în organism și chiar s-a dovedit că reduc creșterea tumorii”, spune Rachel Gargiulo, consultant în nutriție.

Ciuperca reishi

Într-adevăr, ciupercile reishi prezintă o gamă complexă de calități care fac ca ciupercile medicinale să fie atât de menționate – sunt calmante adaptogene, bogate în antioxidanți, motiv pentru care au fost de multă vreme un element de bază al medicinei orientale.

Ciuperca Reishi conține mai multe molecule despre care se crede că sunt responsabile pentru beneficiile lor pentru sănătate – triterpenoide, polizaharide și peptidoglicani. Vom afla explica mai multe cum ne influențeaază aceste substanțe corpul.

Ciupercile Reishi se numără printre ciupercile medicinale care au fost folosite de sute de ani, în special în țările asiatice, pentru tratamentul infecțiilor. Mai recent, acestea au fost folosite și în tratamentul bolilor pulmonare și al cancerului. Ciupercile medicinale au fost aprobate ca ți suplimente ajutătoare la tratamentele standard pentru cancer în Japonia și China de mai bine de 30 de ani și au un istoric clinic extins de utilizare sigură ca agenți singuri sau combinate cu chimioterapie.

Pentru ce este bună ganoderma sau ciuperca reishi?

Ciuperca Reishi a fost folosită pentru a ajuta la îmbunătățirea sistemului imunitar, la reducerea stresului, la îmbunătățirea somnului și la reducerea oboselii. Oamenii iau, de asemenea, ciuperci reishi pentru afecțiuni de sănătate, cum ar fi:

 • Tensiune arterială crescută;
 • Colesterol ridicat;
 • Afecțiuni cardiovasculare;
 • Boli hepatice sau renale;
 • Boli respiratorii (cum ar fi astmul);
 • Infecții virale (cum ar fi gripa);
 • HIV/SIDA;
 • Cancer și sprijin în timpul chimioterapiei;
 • Durere în timpul și după un focar de zona zoster;
 • Creșterea forței și a rezistenței;
 • Obezitate;
 • Oboseală.

Există unele dovezi științifice ale eficienței sale, inclusiv cercetări de laborator și câteva studii mici pe oameni. Cercetătorii încep să se uite la componența chimică a acestei ciuperci pentru a înțelege mai bine cum și dacă funcționează cu adevărat pentru fiecare dintre aceste condiții.

Recomandări de dozare în funcție de forma utilizată

Spre deosebire de unele alimente sau suplimente, doza de ciupercă reishi poate varia în funcție de tipul folosit.

În mod obișnuit, se folosește un extract uscat de ciupercă. În aceste cazuri, doza este de aproximativ 10 ori mai mică decât atunci când se consumă ciuperca în sine.

De exemplu, 50 de grame de ganoderma pot fi comparabile cu aproximativ 5 g de extract de ciuperci. Doza de extract de ganoderma variază, de obicei, între aproximativ 1,5-9 g pe zi.

Dozele pot depinde de factori precum:

 • Vârsta;
 • Afecțiunea pentru care este prescrisă ciuperca;
 • Forma de consum a ciupercii;
 • Sănătatea ta generală.

Dar fiecare dintre acestea reprezintă o doză zilnică orală:

 • 1,5 până la 9 grame de ciuperci reishi uscate brute;
 • 1 până la 1,5 grame de pudră reishi;
 • 1 mililitru de soluție de reishi (tinctură).

Ciuperca Reishi este cultivată și vândută ca aliment, dar poate fi dură și amară. Atunci când este consumată pentru motive de sănătate, este de obicei uscată sau luată ca și extract, cum ar fi sub formă de:

 • Lichid;
 • Capsulă;
 • Pudră.

Beneficiile pentru sănătate ale ciupercilor reishi

Ciupercile reishi sunt în general sigure pentru majoritatea oamenilor, dar în unele cazuri ele pot provoca unele efecte secundare – digestive și de altă natură – așa că ar trebui să te consulți cu medicul înainte de a le lua. Este cu atât mai important să discuți cu un specialist dacă ești însărcinată, alăptezi, ești pe cale să te operezi, dacă ai orice tip de tulburare de sânge sau tensiune arterială mare/scăzută.)

Odată ce medicul oferă claritate, există o mulțime de moduri prin care ciupercile reishi pot îmbunătăți sănătatea. Mai jos sunt 10 beneficii ale ciupercilor reishi care au fost descoperite de oamenii de știință – deși este important de reținut că multe dintre aceste studii nu au fost efectuate pe oameni (sau, dacă au fost, dimensiunea eșantionului a fost foarte mică) și trebuie să se facă mai multe cercetări înainte.

 1. Ciuperca ganoderma poate stimula sistemul imunitar

Din punct de vedere istoric, ciupercile reishi au fost folosite ca amplificator al sistemului imunitar – sunt chiar folosite în culturile asiatice ca imunostimulant pentru pacienții cu HIV și cancer. Se crede că beta glucanii (zaharuri complexe) din ciupercă stimulează sistemul imunitar pentru a preveni infecția.

 1. Ciupercile Reishi pot atenua stresul și oboseala

Ciupercile Reishi sunt adaptogene, ajutând organismul să combată stresul. Într-un studiu efectuat pe 132 de pacienți care sufereau de neurastenie (o afecțiune caracterizată prin epuizare fizică și psihică), s-a demonstrat că consumul unui compus găsit în ciupercile reishi ameliorează durerile, durerile și stările de iritabilitate.

 1. Pot fi un aliat împotriva cancerului

Au fost efectuate numeroase studii privind efectul ciupercilor reishi asupra celulelor canceroase. Rezultatele au fost interesante – un mic studiu din Jurnalul de Oncologie a constatat că tumorile s-au micșorat la trei pacienți cu cancer care luau ciuperci reishi. Cercetătorii cred că beta glucanii din ciuperci pot preveni creșterea noilor vase de sânge, ceea ce este esențial, deoarece celulele canceroase au nevoie de un aport constant de sânge pentru a crește.

Unele cercetări au investigat, de asemenea, dacă ganoderma ar putea fi benefică pentru cancerul de prostată și colorectal datorită efectelor sale asupra inflamației și a anumitor căi de semnalizare implicate în dezvoltarea cancerului.

În plus, o analiză a indicat că ganoderma ar putea aduce beneficii persoanelor cu cancer atunci când este utilizată împreună cu tratamentul tradițional, prin creșterea activității globulelor albe și îmbunătățirea calității vieții.

Triterpenele (uleiuri esențiale) din ciuperci pot, de asemenea, inhiba dezvoltarea și metastazarea tumorilor. Cercetări suplimentare indică faptul că ciupercile ar putea atenua greața indusă de chimioterapie și ar putea îmbunătăți eficacitatea radioterapiei.

Acestea fiind spuse, dacă ești în curs de tratament pentru cancer, cere părerea medicului înainte de a adăuga pudra ganoderma în stilul alimentar pentru a afla dacă ar putea interacționa cu tratamentul.

 1. Ciuperca Ganoderma ar putea scădea tensiunea arterială

Compușii din ciupercile reishi pot ajuta la menținerea hipertensiunii arteriale la distanță. Dar, din nou, dacă iei medicamente pentru tensiunea arterială, consultă medicul înainte de le consuma.

 1. Ar putea fi bune pentru creier

Cercetările efectuate pe animale indică faptul că ciupercile reishi pot fi terapeutice pentru tulburările neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și pot, de asemenea, să protejeze creierul de convulsii. Cu toate acestea, mai trebuie făcute cercetări suplimentare pentru a confirma acest lucru.

 1. Au potențial de combatere a alergiilor

Unele studii au arătat că ciupercile reishi pot avea efecte antihistaminice și pot îmbunătăți aportul de oxigen al organismului, care este cheia celor care suferă de astm bronșic cronic și alergic.

 1. Ciuperca Reishi conține compuși care scad colesterolul

Atât triterpenele, cât și beta glucanii pot reduce colesterolul total și LDL – denumit în mod obișnuit „colesterolul rău”.

 1. Pot fi de ajutor pentru cei cu diabet de tip 2

S-a descoperit că ganoderma scade zahărul din sânge – posibil prin inhibarea unei enzime care produce glucoză. În plus, după ce s-a observat o reducere semnificativă a stresului la rinichi și a nivelurilor scăzute de zahăr din sânge la subiecții de testare, un alt grup de cercetători a concluzionat că ciupercile reishi pot preveni sau opri complicațiile renale la pacienții cu diabet de tip 2.

 1. Ar putea îmbunătăți funcția ficatului

S-a descoperit că sporii de ciuperci Reishi promovează regenerarea celulelor hepatice, îmbunătățind capacitatea organului de a elimina toxinele din organism. Un ficat sănătos poate fi, de asemenea, esențial pentru a susține alte beneficii pentru sănătate menționate mai sus, inclusiv gestionarea zahărului din sânge și a alergiilor.

 1. Sunt bogate în antioxidanți

În ciuda faptului că cealaltă poreclă a lor este „ciuperca nemuririi”, ciupercile reishi nu te vor face, de fapt, să trăiești pentru totdeauna, dar au proprietăți antioxidante care pot reduce riscul bolilor și îmbătrânirii premature – și nu putem avea niciodată prea multe alimente ca acestea în dieta noastră, nu?

Modalități de a include ciupercile Reishi într-o dietă sănătoasă

Suplimentarea cu ciuperci reishi sub formă de pudră sau capsule este o modalitate convenabilă de a oferi corpului o doză terapeutică din această ciupercă sănătoasă. Asigură-te că alegi o marcă certificată pentru a te asigura că nu conține contaminanți.

Există multe amestecuri de băuturi care includ reishi, inclusiv cafea, ceaiuri și pudre proteice. Aceasta poate fi o modalitate ușoară și convenabilă de a introduce această ciupercă în dieta ta zilnică.

Iată câteva exemple despre cum să incluzi mai multe ciuperci reishi în stilul alimentar:

 • Prepară din ciuperci un ceai liniștitor.
 • Ia în considerare administrarea de suplimente cu pudră sau capsule, mai ales dacă nu ești un fan al gustului sau al texturii ciupercilor.
 • Adaugă pudră de ganoderma în supe, tocane și sosuri pentru o aromă subtilă și pentru a beneficia de beneficiile pentru sănătate.
 • Amestecă pudra de ganoderma în smoothie-uri pentru a obține un amestec hrănitor.
 • Taie și gătește ciupercile reishi în diverse feluri de mâncare, cum ar fi în omlete sau în sote-uri.
 • Încearcă ciupercile reishi uscate pentru o gustare crocantă și sănătoasă.
 • Adaugă pudra în prăjiturele raw sau în batoanele energetice făcute acasă.
 • Încearcă să adaugi pudră de ganoderma în băuturile calde – cafea cu ganoderma, caffe latte cu ganoderma, ciocolată caldă sau lapte vegan.

Ingrediente pentru laptele auriu cu ganoderma – rețetă vegană

Lapte auriu cu ganoderma reteta
 • 1/2 cană lapte de cocos;
 • 3/4 cană lapte de migdale;
 • 1/2 lingură miere (sau îndulcitorul preferat);
 • 1/2 lingură ulei de cocos;
 • 1 linguriță turmeric măcinat;
 • 1/2 linguriță de scorțișoară măcinată;
 • 2 lingurițe de carob (opțional);
 • un praf de piper negru și ghimbir ras;
 • 1/2 linguriță extract reishi;
 • 1/2 linguriță ashwagandha.

Contraindicații, riscuri sau efecte secundare la consumul de ganoderma

Posibilele efecte secundare sau reacții alergice la reishi includ gura uscată, mâncărime la nivelul gurii sau gâtului, tulburări digestive sau scaune cu sânge. Dacă apare oricare dintre aceste efecte, cel mai bine este sănu le mai consumi. Dacă iei medicamente, discută cu medicul înainte de a lua reishi – doar pentru a fi în siguranță.

În ciuda popularității sale, unii au pus la îndoială siguranța ciupercii reishi.

Unele cercetări au descoperit că cei care au consumat ciuperci reishi timp de 4 luni au avut aproape de două ori mai multe șanse de a prezenta efecte secundare minore decât cei care au luat un placebo.

Alte cercetări au descoperit că administrarea extractului de ciuperci reishi timp de 4 săptămâni nu a produs niciun efect dăunător asupra ficatului sau rinichilor la adulții sănătoși.

Există mai multe grupuri de oameni care probabil ar trebui să evite reishi, inclusiv persoanele care iau alte medicamente, cum ar fi anticoagulante sau imunosupresoare.

Este sigur să consum ciuperci reishi în fiecare zi?

Chiar dacă ciupercile reishi sunt în general considerate sigure, trebuie să ai grijă când le consumi zilnic. Este recomandat ca periodic să se facă câte o pauză, depinde însă și de dozajul zilnic. Unele persoane pot avea efecte secundare sau interacțiuni cu tratamentele medicamentoase, iar efectele pe termen lung ale consumului regulat nu sunt studiate.

Cine nu ar trebui să consume ciuperci reishi?

Femeile însărcinate sau care alăptează și persoanele care se pregătesc pentru o intervenție chirurgicală ar trebui să evite consumul de ganoderma din cauza potențialelor efecte adverse asupra hormonilor și a coagulării sângelui. În plus, persoanele cu alergii la ciuperci ar trebui să le evite. Dacă iei medicamente, ai tulburări autoimune sau urmezi tratamente medicamentoase, consultă un specialist înainte de a consuma ciuperci reishi!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *