Cocorul – generalitati, mituri si legende


cocorul
0
0

Cocorul (Grus grus) este o pasare care arata ca o ruda apropiata a berzei, chiar daca acestea nu sunt la fel din punct de vedere genetic. Cocorii sunt impartiti in 4 genuri, cu 15 specii in total. Aceste pasari pot fi gasite pe toate continentele, cu exceptia continentelor Antarctica si America de Sud. Cocorul prefera viata in mlastini si campii.

Numarul de cocori a scazut drastic in ultimul timp din cauza pierderii habitatului.

In functie de specie, cocorii variaza in dimensiune si greutate. Cocorul are un gat lung si cioc drept. Cocorii sunt alimentatoare oportuniste, asta inseamna ca se vor hrani cu tot ce pot di habitatul lor: amfibieni, pesti, insecte si rozatoare mici, seminte, fructe de padure si diferite alte plante. Cocorii sunt pasari sociale, motiv pentru care traiesc impreuna.

Unele specii de cocori traiesc pe un teritoriu unic permanent, in timp ce altele migreaza sezonier (cocorii ce traiesc in climat temperat). Speciile migratoare pot calatori pana la 15000 de km in timpul migratiei.

Sezonul de imperechere la cocori depinde de spcie. Cocorii migratori se imperecheaza in aprilie si mai, in timp ce speciile nonmigratoare o fac din decembrie pana in martie.cocorul

Cocorii sunt specii monogame. Ritualul de imperechere este format dintr-un dans complicat care include miscari rapide ale picioarelor, salturi, intinderi si inclinari.

Cuiburile sunt construite in zonele mlastinoase. Femelele depun ouale care vor ecloza dupa aprox 30 de zile. Ambii parinti au grija de pui lor pana la 10 luni. Pana la 4 luni, puii dezvolta acelasi penaj ca si parintii.

Puii unor specii de cocor dorm in picioare. Pasarile tinere ajung la maturitatea sexuala intre varsta de 3-5 ani.

Durata medie de viata a cocorului este de 20-30 de ani. Cel mai batran cocor cunos ut a fost unul siberian care a trait 83 de ani in captivitate.

Cocorul – mituri si legende la romani

Cocorul este o pasăre plăcută de Dumnezeu. Lui îi aparțin 3 zile din calendarul popular (7-9 martie). El anunță vremea potrivită pentru arat, adică aduce primăvara și de aceea nu este permis să fie omorât.

Zborul disciplinat al cocorilor a fost luat ca model de către soldații lui Alexandru cel Mare. De asemenea se povestește că dacă cocorii zboară foarte sus, ei sunt în drum spre țara piticilor, cu care doresc să poarte război.

Etichete: #Antarctica, #Generalitati, #Pasari, #Romani, #Viata

Despre autor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *