Cocorul (Grus grus) este o pasare care arata ca o ruda apropiata a berzei, chiar daca acestea nu sunt la fel din punct de vedere genetic. Cocorii sunt impartiti in 4 genuri, cu 15 specii in total. Aceste pasari pot fi gasite pe toate continentele, cu exceptia continentelor Antarctica si America de Sud. Cocorul prefera viata in mlastini si campii.
Cele 15 specii de cocori
După cum am precizat, exista 15 specii de cocori, din care unele sunt mai raspandite si mai cunoscute decat altele. Iata lista celor 15 specii de cocori și câteva detalii despre fiecare:
- Cocorul comun (Grus grus) – este cel mai răspândit și cunoscut cocor, fiind întâlnit în Europa și Asia. Este o pasăre mare, cu penajul cenușiu și o aripă de 2,4 metri lungime.
- Cocorul cu gât roșu (Grus americana) – este o specie întâlnită în America de Nord, cunoscută și sub numele de Sandhill Crane. Are penajul cenușiu și un gât roșu strălucitor.
- Cocorul cu gât negru (Grus nigricollis) – este o specie de cocor întâlnită în Asia Centrala si de Sud. Este o pasare mai mica, cu un penaj gri si un gat negru.
- Cocorul cu gât alb (Grus vipio) – este o specie intalnita in Asia, cunoscuta si sub numele de White-naped Crane. Este o pasare mare, cu un penaj gri si alb, si un gat alb.
- Cocorul cu gât galben (Grus virgo) – este o specie intalnita in Europa si Asia, cunoscuta si sub numele de Common Crane. Este o pasare mare, cu penajul gri si un gat galben.
- Cocorul cu gât scurt (Brachypodius pratensis) – este o specie intalnita in Europa, cunoscuta si sub numele de Little Crane. Este o pasare mai mica, cu penajul cenusiu si un gat scurt.
- Cocorul cu gâtul indoit (Anthropoides paradiseus) – este o specie intalnita in Africa, cunoscuta si sub numele de Blue Crane. Are penajul gri si un gat cu o forma specifica, indoita in forma de “S”.
- Cocorul japonez (Grus japonensis) – este o specie intalnita in Japonia si Coreea, cunoscuta si sub numele de Tancho. Este o pasare mare, cu penajul alb si un gat rosu stralucitor.
- Cocorul canadensis (Grus canadensis) – este o specie intalnita in America de Nord, cunoscuta si sub numele de Canada Crane. Are penajul cenusiu si un gat lung.
- Cocorul australian (Grus rubicundus) – este o specie intalnita in Australia, cunoscuta si sub numele de Brolga. Are penajul gri si un gat lung.
- Cocorul cu gâtul roșu australian (Grus antigone) – este o specie intalnita in Australia si Noua Guinee, cunoscuta si sub numele de Sarus Crane. Are penajul gri si un gat rosu stralucitor.
- Cocorul sârbesc (Grus grus) – este o specie intalnita in Europa de Est si Asia Centrala. Este asemanator cu cocorul comun, avand penajul cenusiu si un gat lung.
- Cocorul negru (Grus nigra) este o specie care trăiește în regiunile nordice ale Europei și Asiei, precum și în America de Nord. Are o înălțime de aproximativ 120-150 cm și o anvergură a aripilor de până la 2,5 metri. Penajul său este predominant negru, iar ciocul și picioarele sunt gri. Este o specie amenințată, fiind considerată una dintre cele mai rare și mai vulnerabile specii de păsări din lume. Populația sa este estimată la mai puțin de 10.000 de exemplare, iar principalele amenințări pentru această specie includ pierderea habitatelor de reproducere și hrănire, schimbările climatice și vânătoarea ilegală.
- Cocorul australian (Grus rubicunda) este o specie endemica din Australia, fiind întâlnită în principal în zonele de savană și de mlaștină din partea de nord a țării. Are o înălțime de aproximativ 120-130 cm și o anvergură a aripilor de până la 2 metri. Penajul său este de culoare gri cu pete maronii și cu o creastă roz în partea din spate a capului. Este o specie neamenințată, dar populația sa este estimată la mai puțin de 10.000 de exemplare, iar principalele amenințări pentru această specie includ pierderea habitatelor naturale, poluarea și vânătoarea ilegală.
- Cocorul alb (Grus americana) este o specie care trăiește în America de Nord, în special în regiunea dintre Canada și Statele Unite ale Americii. Are o înălțime de aproximativ 120-150 cm și o anvergură a aripilor de până la 2,5 metri. Penajul său este predominant alb, iar ciocul și picioarele sunt negre. Este o specie neamenințată, dar populația sa este estimată la mai puțin de 20.000 de exemplare, iar principalele amenințări pentru această specie includ pierderea habitatelor naturale, poluarea și vânătoarea ilegală.
Acestea sunt cele 15 specii de cocori recunoscute de catre comunitatea stiintifica. Fiecare dintre aceste specii are caracteristici si comportamente specifice, care le fac unice si interesante pentru cercetatori si observatori de pasari.
Generalități despre cocori
Numarul de cocori a scazut drastic in ultimul timp din cauza pierderii habitatului.
In functie de specie, cocorii variaza in dimensiune si greutate. Cocorul are un gat lung si cioc drept. Cocorii sunt alimentatoare oportuniste, asta inseamna ca se vor hrani cu tot ce pot di habitatul lor: amfibieni, pesti, insecte si rozatoare mici, seminte, fructe de padure si diferite alte plante. Cocorii sunt pasari sociale, motiv pentru care traiesc impreuna.
Unele specii de cocori traiesc pe un teritoriu unic permanent, in timp ce altele migreaza sezonier (cocorii ce traiesc in climat temperat). Speciile migratoare pot calatori pana la 15000 de km in timpul migratiei.
Sezonul de imperechere la cocori depinde de spcie. Cocorii migratori se imperecheaza in aprilie si mai, in timp ce speciile nonmigratoare o fac din decembrie pana in martie.
Cocorii sunt specii monogame. Ritualul de imperechere este format dintr-un dans complicat care include miscari rapide ale picioarelor, salturi, intinderi si inclinari.
Cuiburile sunt construite in zonele mlastinoase. Femelele depun ouale care vor ecloza dupa aprox 30 de zile. Ambii parinti au grija de pui lor pana la 10 luni. Pana la 4 luni, puii dezvolta acelasi penaj ca si parintii.
Puii unor specii de cocor dorm in picioare. Pasarile tinere ajung la maturitatea sexuala intre varsta de 3-5 ani.
Durata medie de viata a cocorului este de 20-30 de ani. Cel mai batran cocor cunos ut a fost unul siberian care a trait 83 de ani in captivitate.
15 curiozități despre cocor
- Cocorul este una dintre cele mai mari si mai impresionante pasari de apa, avand o inaltime de pana la 1,5 metri si o anvergura a aripilor de pana la 2,5 metri.
- Aceasta pasare are o durata de viata lunga, de pana la 25 de ani in mediul lor natural.
- Cocorii sunt pasari migratoare si calatoresc pe distante impresionante, in special in timpul sezonului de iarna.
- In cultura japoneza, cocorul este un simbol al longevitatii si al fericirii, fiind asociat cu oameni de succes si de onoare.
- Masculii si femelele de cocor au aspect similar, dar pot fi diferentiati prin dimensiunea corpului si forma capului. Masculii sunt mai mari si au un cap mai mare si mai gros decat femelele.
- Cocorii sunt pasari monogame si formeaza perechi pe viata.
- Aceasta pasare isi construieste cu mare migala cuiburi, alegand locuri linistite in zonele umede, langa rauri, lacuri sau balti.
- Alimentatia cocorului consta in principal din peste, dar poate include si insecte, moluste si plante acvatice.
- In unele tari, cocorii sunt considerati o specie amenintata, din cauza pierderii habitatului natural si a vanarii excesive.
- Cocorii sunt capabili sa zboare la altitudini foarte inalte, pana la 10.000 de metri, in timpul migratiei lor.
- Cocorul este o pasare rapitoare, cu gatul lung si subtire, care ii permite sa prinda pestii cu usurinta.
- O caracteristica interesanta a cocorilor este faptul ca, atunci cand zboara, isi mentin gatul intins, spre deosebire de alte pasari care si-l retrag in timpul zborului.
- Cocorii sunt pasari timide si evita contactul cu oamenii, preferand sa traiasca in zonele salbatice si izolate.
- Aceasta pasare isi poate adapta culorile penajului pentru a se camufla in mediul inconjurator. De exemplu, in timpul iernii, cocorii au un penaj alb, pentru a se confunda cu zapezile.
- Cocorii sunt cunoscuti pentru strigatele lor sonore si puternice, care pot fi auzite pe o distanta mare.
Cocorul – mituri si legende la romani
Cocorul este o pasăre plăcută de Dumnezeu. Lui îi aparțin 3 zile din calendarul popular (7-9 martie). El anunță vremea potrivită pentru arat, adică aduce primăvara și de aceea nu este permis să fie omorât.
Zborul disciplinat al cocorilor a fost luat ca model de către soldații lui Alexandru cel Mare. De asemenea se povestește că dacă cocorii zboară foarte sus, ei sunt în drum spre țara piticilor, cu care doresc să poarte război.
Lasă un răspuns