Vrabia generalitati în mitologia românească


vrabie
0
0

Vrabia este o pasare foarte sociabila, de acea si traieste deseori in colonii. Adaptibilitatea vrabiilor este foarte diversa, deoarece au fost gasitevrabii in viata si la 600 m adancime intr-o mina de carbune, plus altele care toata viata lor au trait intr-un depozit.

Putine sunt pasarile care se bucura de prezenta omului, iar vrabia este una dintre ele.

Vrabiile care stau pe langa case nu sunt migratoare, ci doar cele de la oras uneori se muta in mediul rural, vara tarziu, pentru a se hrani cu cerealele de pe campuri.

Desi vrabiile adulte sunt in principal vegetariene, pasarile tinere au nevoie de un procent ridicat de materie animala (insecte) in alimentatia lor. Puii de vrabie invata repede noile obiceiuri alimentare. S-a observat ca puii tineri de vrabie prind moliile atrase de lumina pe timp de noapte.

Cele mai multe cupluri de vrabii vor incerca sa faca pui de cel putin 2-3 ori pe an. Incubarea dureaza 11 zile, iar 2 saptamani mai tarziu tinerii vor parasi cuibul.

Pisicile sunt animale de prada, omorand un numar mare de pui de vrabii imediat dupa ce acestia au parasit cuibul, neexperimentati fiind cu zborul.

Vrabia – mituri si legende la romani

vrabia

Vrabia a fost la origine o fată care nu era mulțumită cu nici un fel de mâncare pe care i-o oferea mama ei. Aceasta o blestemă mai întâi să se facă în sticlete, iar apoi în vrabie. Vrabia avea penajul negru-roșu și era mulțumită cu el; Dumnezeu o aruncă însă într-un cufăr plin cu cenușă, iar de atunci culoarea ei e cenușie.

Se spune că vrabia a fost prezentă atât la nașterea cât și la răstignirea lui Iisus. Se mai spune că ambele dăți ar fi rostit cuvântul ”Trăiește”, prima dată cu sensul de naştere, iar a doua oară în sensul că trăieşte şi după moarte.

Se spune că vrăbiile se caracterizează și prin faptul că la 1 septembrie dispar cu totul de la orizont. Unde zboară ele nu știe nimenii.

Etichete: #Generalitati, #Mama, #Mitologia, #Obiceiuri, #Romani, #Viata

Despre autor

2 comentarii la „Vrabia generalitati în mitologia românească”

  1. Avatar of microcasti
    microcasti

    Urmaresc situl si chiar daca aparentele inseala nu oricine poate sa posteze articole interesante mersi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *