Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Copiii ştiu instictiv ce alimente le pot face rău

Copiii care refuză să-şi mânânce fructele şi legumele ar putea face acest lucru din instict, pentru a se proteja împotriva unor boli, aceasta fiind o caracteristică dobândită de-a lungul evoluţiei speciei umane.

Constatatea unor oameni de ştiinţă reflectă faptul că unii copii sunt deosebit de sensibili la anumite tipuri de alimente precum fructele, legumele şi carnea. Un alt studiu despre instictele în alimentaţie publicat acum ceva timp în revista Appetite spunea că oamenii au o suspiciune naturală faţă de alimentele care au potenţial de a-i deranja la stomac, instict care se manifestă mai ales în copilărie.

Alături vine ideea că unele alimente sunt refuzate de copii fără ca aceştia să le fi încercat vreodată. În ciuda forţării pentru a le mânca, căci părinţii ar şti că ele nu sunt nocive căci conţin vitamine benefice organismului, copii pot ajunge să refuze total acele alimente, apar astfel unele gusturi ce se vor păstra pe tot parcursul vieţii.

 

Calea cea mai benefică ar fi ca copilul să cunoască conştient necesitatea consumării alimentelor pe care el refuză să le consume, iar părinţii să le respecte manifestarea instictelor naturale de a se proteja, chiar dacă nu primesc o explicaţie logică de genul „nu mănânc morcov căci mă voi simţi rău … uite şi dovada”.

Nu doar copii dezvoltă acest instict, uneori adulţii au o poftă sau nu au o poftă anume, fapt ce în plan subtil se citeşte necesitatea organismului de a primi o substanţă sau un compus anume. Totul se rezumă la stilul de viaţă, la momentul în care se află persoana care are pofta respectivă. Un dulce poate fi o plăcere manifestată ca o necontrolare a nevoilor, dar când acest dulce dorit vine ca o poftă, el este cerut în plan fizic de organism datorită consumului, are nevoie de dulce.

Rămâne totuşi o atitudine de extremă faptul că părinţii trebuie să aibe încredere în deciziile copiilor mai ales că uneori aceştia le influenţează deciziile şi uită că au făcut asta, iar copii nu uită ci acţionează conform educaţiei primite : „dacă papi morcovul ăsta ai să creşti mare, sănătos, şi ai să vezi bine exact cum vede superman”, spus o dată, a doua oară copilului îi poţi spune doar că îi face bine şi să pape tot, mai ales dacă prima dată te-ai făcut bine înţeles …

Discuții: 6 păreri

  1. Noni Noni
  2. Noni Noni
  3. gabytza2gaby gabytza2gaby

Lasă un răspuns

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.