Copiii ştiu instictiv ce alimente le pot face rău

Timp de citire estimat: 2 minute


vitamine din fructe si legume

Copiii care refuză să-şi mânânce fructele şi legumele ar putea face acest lucru din instict, pentru a se proteja împotriva unor boli, aceasta fiind o caracteristică dobândită de-a lungul evoluţiei speciei umane.

Constatatea unor oameni de ştiinţă reflectă faptul că unii copii sunt deosebit de sensibili la anumite tipuri de alimente precum fructele, legumele şi carnea. Un alt studiu despre instictele în alimentaţie publicat acum ceva timp în revista Appetite spunea că oamenii au o suspiciune naturală faţă de alimentele care au potenţial de a-i deranja la stomac, instict care se manifestă mai ales în copilărie.

Alături vine ideea că unele alimente sunt refuzate de copii fără ca aceştia să le fi încercat vreodată. În ciuda forţării pentru a le mânca, căci părinţii ar şti că ele nu sunt nocive căci conţin vitamine benefice organismului, copii pot ajunge să refuze total acele alimente, apar astfel unele gusturi ce se vor păstra pe tot parcursul vieţii.

Calea cea mai benefică ar fi ca copilul să cunoască conştient necesitatea consumării alimentelor pe care el refuză să le consume, iar părinţii să le respecte manifestarea instictelor naturale de a se proteja, chiar dacă nu primesc o explicaţie logică de genul “nu mănânc morcov căci mă voi simţi rău … uite şi dovada”.

Nu doar copii dezvoltă acest instict, uneori adulţii au o poftă sau nu au o poftă anume, fapt ce în plan subtil se citeşte necesitatea organismului de a primi o substanţă sau un compus anume. Totul se rezumă la stilul de viaţă, la momentul în care se află persoana care are pofta respectivă. Un dulce poate fi o plăcere manifestată ca o necontrolare a nevoilor, dar când acest dulce dorit vine ca o poftă, el este cerut în plan fizic de organism datorită consumului, are nevoie de dulce.

Rămâne totuşi o atitudine de extremă faptul că părinţii trebuie să aibe încredere în deciziile copiilor mai ales că uneori aceştia le influenţează deciziile şi uită că au făcut asta, iar copii nu uită ci acţionează conform educaţiei primite : “dacă papi morcovul ăsta ai să creşti mare, sănătos, şi ai să vezi bine exact cum vede superman”, spus o dată, a doua oară copilului îi poţi spune doar că îi face bine şi să pape tot, mai ales dacă prima dată te-ai făcut bine înţeles …


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

6 răspunsuri la „Copiii ştiu instictiv ce alimente le pot face rău”

  1. Din pacate noi ne-am pierdut aceasta capacitate de a manca doar ce este bun, si preferam sa mancam mai mult de tip junk care ne face rau

    1. Avatar Jorjette

      De pierdut n-am pierdut-o, ci doar am uitat de ea, am ajuns dependenţi de substanţele din mâncarea pe care o cumparam (tot din comoditate). Din lipsa timpului şi a chefului alegem ceea ce este mai simplu pentru noi, fără să ne mai pese dacă acest “simplu” ne face şi bine. Mulţi au nevoie de un “şoc” care să le spună că este timpul să schimbe ceva, să înceapă să le pese şi de propria persoană.

  2. Sa stii ca eu am observat asta de ceva timp, de exemplu am auzit de la parinti care spuneau ca copii lor (bebelusi) refuza carnea, chiar daca este doar supa in care sa fiert carnea, dar alte alimente sanatoase manaca foarte bine.

    1. Avatar Jorjette

      Zilele astea am avut sansa de a petrece ceva timp alaturi de un copil de 6 luni, si am observat ca refuza sa manance fructe, in schimb ii plac foarte mult cartofii. Plange cand i se dau mere cu biscuiti, sau banana. Cred ca preferinta pentru anumite alimente vine si de la parinti, cum bineinteles se transmit mofturile.

  3. Avatar gabytza2gaby
    gabytza2gaby

    Eu am auzit de un experiment in care copiilor li s-a pus la dispozitie mancare sanatoasa( fructe, legume) si mancare foarte nesanatoare dar cu mare priza la copii(dulciuri , chips-uri ) pentru cateva zile . Li s-a spus ca pot mancare ce vor de acolo . In timp, micutii au trecut singuri la legume-fructe .

    1. Avatar Cristescu Bogdan
      Cristescu Bogdan

      Interesant experimentul! Din instict bănuiesc că au făcut asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *