Reteta de cozonac cu nuca si caramel

Timp de citire estimat: 2 minute


Cozonac cu nuca si caramel

Reteta de cozonac cu nuca si caramel este una din preferatele mele, caramelul fiind partea cea mai dulce si aromata a acestui preparat special pentru sarbatori, dar nu numai. Copiii sunt cei care vor indragi cel mai mult aceasta reteta de cozonac cu aroma speciala de sarbatoare. Casa miroase a cozonac copt, cu aroma de caramel, iar gustul copilariei ne rasfata pe toti.

Pentru aluatul de cozonac cu nuca avem nevoie de:

  • 750 gr faina;
  • 1 cana de lapte (250ml);
  • 5 linguri de zahar;
  • drojdie cat o nuca;
  • 3 oua;
  • 1 margarina (200gr;
  • 1 galbenus de ou pentru uns cozonacul.

Pentru umplutura de cozonac cu nuca si caramel, avem nevoie de:

  • 500 gr nuca, zahar cat de dulce doriti sa fie;
  • Pentru crema de caramel: 200 g zahar, 70 g unt, 200 ml smantana pentru frisca (frisca lichida).

Reteta de cozonac cu nuca si caramel se prepara astfel:

Pentru coca de cozonac cu nuca si crema de caramel, dizolvam drojdia in laptele caldut si o amestecam cu ouale batute si margarina topita. Intr-un castron mai mare amestecam faina si zaharul, dupa care adaugam si amestecul cu drojdie, lapte si oua. Se framanta bine, pana nu se mai lipeste aluatul de cozonac de degete si se lasa la dospit cca 1 ora.  Intre timp macinam nuca si amestecam miezul de nuca macinat, cu zahar dupa gust.

Preparam pentru reteta speciala de cozonac si caramelul punand zaharul la topit intr-o craticioara, la foc mediu. Cand incepe sa se inchida la culoare incepem sa il amestecam pentru a nu se arde iar cand tot zaharul este topit luam de pe foc si adaugam untul si smantana pentru frisca  (atentie ca se fac aburi mari). Punem inapoi pe foc si mai fierbem pana incepe sa se ingroasa.

Aluatul de cozonac il impartim in 8 parti egale si intindem fiecare parte intr-o foaie foarte subtire. Pe fiecare foaie intindem cate 1-2 linguri de caramel dupa care agaugam si nuca. Rulam fiecare foaie si o azezam intr-o tava de cozonac suprapunand cate 4  sucituri in fiecare tava. Ungem cozonacii cu galbenus de ou si ii dam la cuptor, la foc potrivit, pana devin aurii (180 de grade pentru 30-40 de minute).

Felii de cozonac cu nuca si caramel

Pofta buna sa aveti, masa toata s-o umpleti, cu cozonac si cu povesti!

Daca iti place sa gatesti si vrei sa impartasesti si cu ceilalti pasiunea ta, atunci astept retetele tale aici. (vor fi publicate cu numele tau)


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Reteta de cozonac cu nuca si caramel”

  1. imi place imaginea cu clopoteii langa farfurie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *