Cozonac pufos cu nuca, rahat, stafide si cacao ~ Reteta delicioasa pentru sarbatori

Reteta de cozonac pufos cu umplutura cu nuca, rahat si stafide este perfecta pentru sarbatori. Se prepara din 2 kg de faina, astfel incat iti vor iesi suficieti cozonaci pentru a-ti incanta familia si prietenii.

Ingrediente pentru aluat de cozonac pufos:

  • 2,200 kg faina
  • 650 g zahar
  • coaja de la 2 lamai
  • 7 oua
  • 4 plicuri drojdie uscata
  • 150 -200 ml ulei
  • 1 lingurita sare
  • 1,200 litri lapte

Ingrediente pentru umplutura de cozonac pufos:

  • 300 g nuca
  • 500 g rahat
  • 3-4 linguri de cacao
  • 200 g stafide

Timp de preparare: 45 min (aluat, umplutura)

Timp de coacere: ~30 min/tura

Portii: 6 cozonaci in tavi mari.

Hai sa gatim un cozonac pufos si gustos!

Cozonac pufos cu nuca si stafide

1 Se zdrobeste nuca bine intr-un prosop, se amesteca cu cacao si zahar (cca 150 g ) si apoi cu stafidele. Umplutura este uscata.

2 Se cerne faina intr-un vas și se presara drojdia uscata peste faina.

3 Laptele se pune pe foc impreuna cu zaharul si se infierbanta nu foarte tare. Il luam de pe foc si apoi adaugam esenta de rom si coaja de lamaie.

Daca folosesti drojdie proaspata, poti dizolva 2-3 cuburi de drojdie (25g/buc) in laptele incalzit si indulcit.

4 Acest amestec se toarna fierbinte peste faină si se amesteca putin cu lingura, apoi se adauga ouale batute foarte bine. Se incepe framantatul, iar in cazul in care coca este lipicioasa se mai aduaga faina, o mana sau doua. Se toarna mai apoi, cate putin, uleiul si se framanta coca din nou. Dupa ce nu se mai lipeste de mana (~20min de framantat), aluatul se acopera cu un prosop curat (important) si se lasa la cald să dospească. Aluatul este destul de moale, dar creste minunat de bine si repede.

Cum se formează un cozonac?

5 Intindem aluatul foaie cu mana si punem pe o jumatate, umplutura cu cacao si pe celalalta, rahat taiat bastonase. Se ruleaza foaia cu compozitia astfel incat sa nu curga compozitia. Se fac doua astfel de rulouri umplute care se impletesc si se pun in tava. Se unge cozonacul format cu galbenus de ou si se poate presara cu mac. Impletitura celor doua rulouri incepe de la mijloc si se impleteste spre margini. Se aseaza cu grija cozonacii in tavile unse cu putin ulei.

Eu pun cozonacii in tavi pe hartie de copt pentru a evita sa se lipeasca de tava si pentru a-i scoate cu usurinta.

6 Se lasă apoi cozanacii in tavi sa mai dospească cca 20-30 de minute si apoi se pun la copt la foc mare (200 de grade) cca 10 minute pana face crusta, mai apoi la foc mai mic (150 de grade) inca 20 de minute. Oricum, în principiu, durata este diferită de la un cuptor la altul. Pentru a verifica dacă este gata, se incearca cu scobitoarea sa vezi daca ramane aluat crud pe ea.

7 Daca sunt gata, se scot cozonacii si se ung cu o emulsie de apa cu zahar peste care putem presara zahar pentru efect decorativ.

Acopera cozonacii cu un prosop apoi invelestei intro patura sa ii tina calzi macar o ora. Vei avea o coaja moale, dar gustoasa si chiar cu putina crusta!

Cozonacii proaspeti sunt foarte pufosi, iar rezultatul dorit este garantat. Aceasta este o reteta de cozonac pufos ce poate fi preparata oricand – de sarbatori, pentru zile de nastere si onomasica, dar si pentru o zi normala cand vrei ceva dulce. Daca nu te descurci cu ceva, te astept in comentarii cu dezvaluiri despre problema!

Cozonac pufos cu nuca si stafide ideal pentru sarbatori

Aceasta reteta a fost preparata de Sabi Radu.

Daca iti place sa gatesti si vrei sa impartasesti si cu ceilalti pasiunea ta, atunci astept retetele tale aici. (vor fi publicate cu numele tau)


Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

O parere

  1. Ana- Ana-

Spune parerea ta!