Cucul – legende, simbolistica si traditii, generalitati despre cuc

Ce stim despre aceasta pasare care ne incanta zilele de primavara? Ce stim despre cantecul cucului? Cucul este o pasare ce apare frecvent in superstitiile romanesti, insa ce anume ne spun traditiile despre cuc? Toate aceste informatii si poze cu cucul vom vedea impreuna in articolul ce urmeaza!

Cucul – Curiozitati, generalitati si informatii despre cuc

Cucul este o pasare migratoare ce apartine familiei Cuculidae . Deși există 54 de specii de cuci in toata lumea, doar două specii de cuc traiesc în Europa. Cele mai multe traiesc în Africa, Asia și Australia.

Numele de cuc este onomatopoeic, ceea ce înseamnă că este preluat din cantecul cucului. Cucul comun este singurul membru al familiei care canta: cucu cucu cucu. Majoritatea celorlalți membri au voci puternice, dar apeluri total diferite. Cantecul femelei este diferit si se spune ca seamana cu sunetul produse scurgerea apei din cada.

Este o traditie sa iti notezi atunci cand auzi prima data cantecul cucului la inceput de primavara. In unele locuri din Romania este o traditie care spune ca este bine sa ai bani la tine cand auzi prima data cucul, asta insemnand ca o sa ai bani tot timpul anului. Daca atunci cand canta cucul nu ai bani, inseamna ca va fi un an mai saracacios pentru tine.

In general ii place sa manance omizi paroase.

In fiecare sezon, cuculeana sau sotia cucului va depune intre 12 si 22 de oua, toate in cuiburi diferite. Mai mult de 120 de specii de pasari din Europa au fost parazitate de catre cucii din Europa.

Femela cuc isi va pune in general ouale intrun cuib care apartine aceleiasi specii care au crescut-o. Spre deosebire de alte pasari, femela cuc depune ouale dupa amiaza si nu dimineata. Desi ouale seamana de obicei cu ouale gazdei, aproximativ 20% sunt respinse.

Legenda cucului si prezenta lui in miturile romanesti

Printre păsări, el are importanța pe care o are busuiocul între flori. Se cunosc mai multe etiologii:

  1. unul dintre cei doi frați preschimbați de Dumnezeu în păsări a fost împuşcat, iar celălalt îl caută veşnic strigându-i numele:Cucu;
  2. doi fii de împărat se certară după moartea tatălui lor, unul îl ucise pe celălalt pentru a se urca pe tron, dar mai târziu îşi regretă fapta, fiind prefăcut în pasăre;
  3. o mamă vitregă îşi ucise fiul, iar sora lui îi păstră inima şi oasele, din care luară ființă cucul care va aminti mereu de soarta lui;
  4. un tânăr care a furat boii sau caii Sf. Petru sau cheia raiului a fost blestemat de către acesta să devină pasăre;
  5. aromânii cred că a existat un cioban care a dormit timp de 300 de ani, iar când s-a trezit, nu mai ştia unde se află şi l-a rugat pe Dumnezeu să-l prefacă în pasăre. De atunci nu oboseşte niciodată să strige numele fratelui său.

Cucul canta în fiecare an doar în perioada de la Buna Vestire până la 1 iulie sau până de Sanziene, când se preface în uliu şi mănâncă alte păsări.

Viața erotică a acestei pasari este descrisă în mai multe specii folclorice. În cântecul popular epic, pasărea se transformă într-un tânăr foarte chipeş care doreşte să se căsătorească cu cea mai mică dintre cele trei surori sau cu o turturică. Aceasta se opune însă dorinței lui şi amenință că se va preschimba în diferite lucruri, pentru a fi lăsată în pace. În legende, el e prezentat ca soțul pupezei ori al privighetorii şi se află veşnic în căutarea unei noi iubiri. El mai apare ca un tată care nu are grijă de copiii lui şi îi lasă în seama mierlei.

Cucul, simbol folosit in ritualurile magice

cucul mitologie si magie

În acelaşi timp, el apare ca pasăre sacră. El începe să cânte primăvara la porțile raiului. Mâna care îl ucide încremeneşte pentru că este interzis să omori o pasăre care aduce atâta bucurie oamenilor. Dacă acest lucru se întâmplă totuşi, omul trebuie să se spovedeacă imediat, altfel această faptă provoacă moartea părinților lui.

Cucul are calități care n-au fost atribuite altor păsări, de pildă el este o pasăre-oracol, care îi poate spune omului câți ani mai are de trăit. Cine nu aude întreaga primăvara cantecul cucului, acela va muri curând.

Capul şi măruntaiele lui sunt utilizate în vrăjile de dragoste. Creanga pe care a cântat e pusă de fete în baia lor pentru ca ele să fie atât de iubite precum e şi cantecul. Sau omul poartă la el un cap de cuc pentru a fi ascultat cu plăcere cum e ascultat şi cântecul. Lăutarii aşează un cap de cuc în vioara lor pentru acelaşi motiv. Jocul cu măşti ”Cucii” îndeplineşte funcția unui rit apotropaic şi a unui rit de fertilitate.

Simbol al bucuriei vieții, el este cel care ”se ceartă” cu moartea. Aceasta stă la capul unui muribund, în timp ce cucul la picioare. Moartea ii propune să facă schimb de glasuri, dar el nu e de acord pentru că glasul lui aduce oamenilor bucurie, pe când al morții numai tristețe și despărțire.

Cantecul cucului si poze

In video-ul de mai jos putem auzi foarte clar cantecul si putem vedea cateva poze cu aceasta pasare.

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Discuții: 3 păreri

  1. Eva L. Eva L.
  2. antonia antonia
  3. ediscobaru ediscobaru

Spune părerea ta!

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.