Cucul – legenda cucului, 10 Superstiții + generalitati despre cuc

Timp de citire estimat: 7 minute


cucul pasare migratoare

Ce stim despre aceasta pasare care ne incanta zilele de primavara? Ce stim despre cantecul cucului? Cucul este o pasare ce apare frecvent in superstitiile romanesti, insa ce anume ne spun traditiile despre cuc? Toate aceste informatii si poze cu cucul vom vedea impreuna in articolul ce urmeaza!

Cucul – Curiozitati, generalitati si informatii despre cuc

Cucul este o pasare migratoare ce apartine familiei Cuculidae . Deși există 54 de specii de cuci in toata lumea, doar două specii de cuc traiesc în Europa. Cele mai multe traiesc în Africa, Asia și Australia.

Numele de cuc este onomatopoeic, ceea ce înseamnă că este preluat din cantecul cucului. Cucul comun este singurul membru al familiei care canta: cucu cucu cucu. Majoritatea celorlalți membri au voci puternice, dar apeluri total diferite. Cantecul femelei este diferit si se spune ca seamana cu sunetul produse scurgerea apei din cada.

Este o traditie sa iti notezi atunci cand auzi prima data cantecul cucului la inceput de primavara. In unele locuri din Romania este o traditie care spune ca este bine sa ai bani la tine cand auzi prima data cucul, asta insemnand ca o sa ai bani tot timpul anului. Daca atunci cand canta cucul nu ai bani, inseamna ca va fi un an mai saracacios pentru tine.

In general ii place sa manance omizi paroase.

In fiecare sezon, cuculeana sau sotia cucului va depune intre 12 si 22 de oua, toate in cuiburi diferite. Mai mult de 120 de specii de pasari din Europa au fost parazitate de catre cucii din Europa.

Femela cuc isi va pune in general ouale intrun cuib care apartine aceleiasi specii care au crescut-o. Spre deosebire de alte pasari, femela cuc depune ouale dupa amiaza si nu dimineata. Desi ouale seamana de obicei cu ouale gazdei, aproximativ 20% sunt respinse.

Legenda cucului si prezenta lui in miturile romanesti

Printre păsări, el are importanța pe care o are busuiocul între flori. Se cunosc mai multe etiologii:

  1. unul dintre cei doi frați preschimbați de Dumnezeu în păsări a fost împuşcat, iar celălalt îl caută veşnic strigându-i numele:Cucu;
  2. doi fii de împărat se certară după moartea tatălui lor, unul îl ucise pe celălalt pentru a se urca pe tron, dar mai târziu îşi regretă fapta, fiind prefăcut în pasăre;
  3. o mamă vitregă îşi ucise fiul, iar sora lui îi păstră inima şi oasele, din care luară ființă cucul care va aminti mereu de soarta lui;
  4. un tânăr care a furat boii sau caii Sf. Petru sau cheia raiului a fost blestemat de către acesta să devină pasăre;
  5. aromânii cred că a existat un cioban care a dormit timp de 300 de ani, iar când s-a trezit, nu mai ştia unde se află şi l-a rugat pe Dumnezeu să-l prefacă în pasăre. De atunci nu oboseşte niciodată să strige numele fratelui său.

Cucul canta în fiecare an doar în perioada de la Buna Vestire până la 1 iulie sau până de Sanziene, când se preface în uliu şi mănâncă alte păsări.

Viața erotică a acestei pasari este descrisă în mai multe specii folclorice. În cântecul popular epic, pasărea se transformă într-un tânăr foarte chipeş care doreşte să se căsătorească cu cea mai mică dintre cele trei surori sau cu o turturică. Aceasta se opune însă dorinței lui şi amenință că se va preschimba în diferite lucruri, pentru a fi lăsată în pace. În legende, el e prezentat ca soțul pupezei ori al privighetorii şi se află veşnic în căutarea unei noi iubiri. El mai apare ca un tată care nu are grijă de copiii lui şi îi lasă în seama mierlei.

În folclorul românesc există multe legende și povestiri legate de cuc. Iată încă vreo câteva dintre ele:

Una dintre cele mai cunoscute legende spune că, în ziua de 9 mai, cucul își începe cântecul și nu îl mai oprește până pe 29 iulie, ziua Sfântului Petru. Se spune că acesta este momentul în care cucul își plătește datoria față de Sfântul Petru pentru că ar fi întârziat la Marea Judecată. În unele variante ale legendei, se spune că Sfântul Petru l-ar fi pedepsit pe cuc pentru că ar fi întârziat la Marea Judecată, iar acesta ar fi acceptat să își petreacă tot restul verii cântând pentru a-și ispăși păcatul.

Se spune că, în unele zone din România, cucul este considerat o păsărească vrăjită, care ar fi fost transformată de o vrăjitoare din sat. Conform legendei, această vrăjitoare ar fi furat ouăle de cuc și ar fi înlocuit unul dintre ele cu un ou de găină. Astfel, puiul de cuc care a ieșit din ou a avut penele alb-negru ale unei găini și nu penele verzui ale unui cuc. Vrăjitoarea ar fi transformat apoi puiul într-un cuc, dar aceasta ar fi fost descoperită și ar fi fost aruncată într-un foc.

Într-o altă poveste, cucul este considerat un spirit al vremurilor trecute, care încearcă să atragă atenția oamenilor asupra schimbărilor care au loc în natură. Se spune că, atunci când cucul începe să cânte, oamenii ar trebui să fie atenți la semnele naturii și să pregătească recoltele pentru sezonul de vară.

O altă legendă românească spune că cucul a fost odată o pasăre albă și foarte frumoasă, dar care era atât de leneșă încât nu făcea nimic decât să zboare și să cânte. Într-o zi, când toate celelalte păsări erau ocupate cu construcția cuiburilor și cu hrănirea puilor, Sfântul Petru a observat că cucul nu face nimic și l-a pedepsit să poarte penajul cenușiu pe care îl are și astăzi și să depindă de alți păsări pentru hrana sa.

O altă legendă spune că cucul este un simbol al morții și este adus de diavol pentru a-i înștiința pe oameni că va muri cineva drag lor. De asemenea, se spune că dacă vezi un cuc în zori sau la apus, ar trebui să-i vorbești și să-i spui să te lase în pace, altfel vei fi ghicit toată ziua de cei din jur.

Superstiții despre cuc

În cultura populară există diverse superstiții și credințe legate de cuc. Iată câteva dintre ele:

  1. Când auzi primul cuc al primăverii, trebuie să îți pui întrebarea: “Câte cucuri voi auzi în acest an?” Se spune că numărul de cucuri pe care îl auzi în ziua respectivă este egal cu numărul de luni pe care îl vei trăi.
  2. Dacă cineva vorbește de rău sau face o afirmație falsă în timp ce cucul cântă, se crede că persoana respectivă va fi pedepsită într-un fel sau altul.
  3. Există și credința că cucul aduce noroc și bunăstare. Astfel, dacă vezi un cuc, ar trebui să îți faci un dorință și aceasta se va îndeplini.
  4. O altă superstiție legată de cuc se referă la faptul că, dacă vezi un cuc zburând în jurul casei tale, este un semn că cineva drag ție te caută sau că va veni o veste bună.
  5. Se spune că, dacă cucul cântă în curtea ta, ar trebui să îi răspunzi cu o vorbă de bine, altfel s-ar putea să îți aducă ghinion.
  6. Dacă în ziua de Sânziene (24 iunie) auzi un cuc, se crede că vei avea noroc și bunăstare tot restul anului.
  7. Există și credința că, dacă vezi un cuc în vis, este un semn că vei primi o veste importantă sau că vei avea o experiență plăcută.
  8. În unele zone, se crede că dacă un bărbat face un cuc din păpădie și îl aruncă în sus, iar cucul ajunge să stea în vârful unei tufe de alun, acesta va avea noroc și succes în toate planurile.
  9. În mitologia greacă, cucul este asociat cu zeul Zeus, iar se spune că acesta ar fi transformat o femeie într-un cuc pentru a-i pedepsi infidelitatea.
  10. În alte culturi, cucul este considerat un simbol al renașterii și al regenerării, deoarece este unul dintre primele păsări care cântă în primăvară și anunță venirea sezonului de creștere și înflorire.

Este important să reținem că aceste superstiții nu sunt bazate pe dovezi sau fapte concrete și că nu există nicio legătură între aceste credințe și realitatea din jurul nostru.

Cucul, simbol folosit in ritualurile magice

Pasarea cuc cuculus canorus

În acelaşi timp, el apare ca pasăre sacră. El începe să cânte primăvara la porțile raiului. Mâna care îl ucide încremeneşte pentru că este interzis să omori o pasăre care aduce atâta bucurie oamenilor. Dacă acest lucru se întâmplă totuşi, omul trebuie să se spovedeacă imediat, altfel această faptă provoacă moartea părinților lui.

Cucul are calități care n-au fost atribuite altor păsări, de pildă el este o pasăre-oracol, care îi poate spune omului câți ani mai are de trăit. Cine nu aude întreaga primăvara cantecul cucului, acela va muri curând.

Capul şi măruntaiele lui sunt utilizate în vrăjile de dragoste. Creanga pe care a cântat e pusă de fete în baia lor pentru ca ele să fie atât de iubite precum e şi cantecul. Sau omul poartă la el un cap de cuc pentru a fi ascultat cu plăcere cum e ascultat şi cântecul. Lăutarii aşează un cap de cuc în vioara lor pentru acelaşi motiv. Jocul cu măşti ”Cucii” îndeplineşte funcția unui rit apotropaic şi a unui rit de fertilitate.

Simbol al bucuriei vieții, el este cel care ”se ceartă” cu moartea. Aceasta stă la capul unui muribund, în timp ce cucul la picioare. Moartea ii propune să facă schimb de glasuri, dar el nu e de acord pentru că glasul lui aduce oamenilor bucurie, pe când al morții numai tristețe și despărțire.

Cantecul cucului și poze cu cucul

In video-ul de mai jos putem auzi foarte clar cantecul cucului si putem vedea cateva poze cu aceasta pasare.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Cucul – legenda cucului, 10 Superstiții + generalitati despre cuc”

  1. Avatar Eva L.
    Eva L.

    Mulțumesc mult pentru toate informațiile pe care le-am găsit pe aceste pagini.
    Da, suntem un popor cu multă imaginație, din simplul motiv că ne tragem dintr-un popor înțelept și frumos, (dacii, geto-dacii) doar cei care nu au putut să-i aprecieze – nu spun să-i iubească! – această înțelepciune îl cred așa cum o fac mulți. Datinile, obiceiurile și tradițiile atât de frumoase, miturile și legendele, poveștile populare, toate confirmă această înțelepciune, de care generațiile care vin ar trebui să aibă mare grijă – mai ales de datini, obiceiuri și tradiții.
    Și eu sunt născută în zona Apusenilor și îmi iubesc țara așa cum ar trebui să o iubim cu toții și să nu o confundăm cu altceva sau altcineva, să o apreciem și să nu ne-o denigrăm, cum mulți au învățat în ultimul timp să o facă. Păcat!
    (Domnule ediscobar, doar pe vremea comunismului se puneau toți în aceeași oală. Dacă sunt unii care beau vin, așa cum „apreciați” că de la acest lucru ni se trage imaginație, dați-mi voie să vă contrazic. Sunt atâția scriitori oameni cu o cultură deosebită și o imaginație aparte, dar nu consumă vin, singura lor „băutură” care le ajută să aibă o imaginație bogată, este CULTURA.)
    Mulțumesc încă o dată autoarei pentru toate cele scrise!
    Eva L.

  2. Avatar antonia
    antonia

    super tare felicitarile mele

  3. Avatar ediscobaru
    ediscobaru

    Suntem un popor cu muuuuuuulta imaginatie! Cred ca ni se trage de la consumul de vin sau palinca in cantitati industriale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *