Sanzienele si ceaiul de sanziene – proprietati, beneficii, leacuri pentru trup


sanzienele galbene - leacuri

Sanzienele galbene sau dragaicele (in latina Galium verum) sunt plante medicinale erbacee, perene, intalnite in fanete, tufisuri, la marginea padurilor, din zona de campie pana in zona montana. In popor, planta de sanziene este cunoscuta si sub numele de dragaica, floarea lui Sântion, închegătoare, samzieni, sănjene, sânjuane galbene, sânzuiene, smăntănică.

Sanzienele galbene – Beneficii pentru sanatate

Partile aeriene ale plantei are utilizari terapeutice in medicina traditionala umana si veterinara. Sanzienelor li se atribuie proprietati diuretice, depurative, laxative, sedative, antireumatice.

Sanzienele – Principii active:

  • actioneaza asupra epiteliului renal, marind cantitatea de urina eliminata in timp;
  • activeaza procesele de eliminare a toxinelor;
  • provoaca eliminarea unuia sau mai multor scaune moi;
  • usureaza tranzitul intestinal;
  • calmeaza starile de excitatie cerebrala;
  • previn si trateaza procesul reumatic.

Cand se culeg sanzienele galbene – Recoltare

Partile aeriene ale plantei se recolteaza in timpul infloritului (iunie-august), taindu-se la 3-5 cm deasupra solului. Se indeparteaza partile ingalbenite si se usuca la umbra, in strat subtire. Sanzienele se intorc zilnic.

sanzienele galbene - leacuri

Ceai de sanziene pentru uz intern si extern

Pentru tratarea bolilor vezicii urinare, eruptiilor tegumentare, ca diuretic, depurativ, sedativ – se prepara o infuzie de sanziene galbene din o lingura de sanziene uscate si maruntite, peste care se toarna o cana (200 ml) de apa in clocot. Se lasa la infuzat 15-20 de minute, apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani pe zi, caldute.

Pentru tratarea herniei si a afectiunilor interne cu dureri acute, florile de sanziene galbene se plamadesc in rachiu.  Se lasa 3 zile, se strecoara si se consuma 50 de g inainte de masa.

Pentru tratarea durerilor reumatice si eruptiilor tegumentare, se face un decoct din 6-8 linguri de sanziene uscate si maruntite la 1 l de apa. Se fierbe 15-20 de minute la foc mic. Se strecoara ceaiul de sanziene galbene astfel obtinut si se fac bai locale sau bai generale.

Pentru tratarea erizipelului, se pregateste un decoct din pulbere de sanziene. Se spala local.

Pentru tratarea frigurilor, sanzienele galbene se folosesc sub forma de suc obtinut prin pisare si stoarcere. Se ia de 2-3 ori pe zi cate o lingura de suc de sanziene galbene.

Sanzienele galbene sunt plante medicinale importante in traditia romaneasca, motiv pentru care locuitorii vechi ai tarii noastre au ales o zi speciala dedicata sanzienelor, considerate de ei magice. Plante a Soarelui, infloresc in perioada in care potenta acestuia este maxima asupra Pamantului. In popor, florile de sanziene culese pe 24 iunie se folosesc in diverse ritualuri de protectie, vindecare sau divinatie.

Citeste mai multe despre Noaptea magica de sanziene si afla cum sunt folosite florile de sanziene in aceasta perioada!

Etichete: #Beneficii pentru sănătate, #Ceaiuri, #Plante

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *