Noaptea de Sanziene – traditii, obiceiuri si superstitii romanesti


te invit sa culegi plante medicinale - coronita de sanziene si flori medicinale

În noaptea de 23 spre 24 iunie, în fiecare an, magia reînvie în sufletele noastre, ale tuturor celor care ştim ce înseamnă Noaptea de Sanziene. Chiar cu câteva zile înainte avem parte de un alt eveniment important. Pe 21 iunie trecem în solstiţiul de vară şi ne bucurăm de cea mai lungă zi a anului, această zi fiind dedicată Soarelui.

Din moşi strămoşi au rămas poveşti legate de această seară magica de Sanziene, au fost păstrate ritualuri care se mai practică şi în prezent. Macar sa ne reamintim ce traditii tineau stramosii nostri in aceasta noapte, sa aflam in ce superstitii credeau si cum se bucurau. Noaptea de Sanziene este un prilej de sarbatoare, de voie buna si bucurie!

În noaptea de Sanziene se spune că îţi poţi afla destinul, îţi poţi visa ursitul, punându-ţi sub pernă flori de sânziene, frumoasele flori galbene cu un miros destul de puternic şi totuşi subtil. În această seară se iese la cules de plante magice. Plantele, pe parcursul nopţii, în special ferigile, iarba fiarelor, mătrăguna şi altele, capătă puteri care ne sunt necunoscute şi care ajută nu doar la vindecare, ci şi la protecţia celui care le poartă şi la aflarea unor taine ascunse.

In noaptea de Sanziene – se culeg plante medicinale

Pe 24 iunie se culeg plantele medicinale inflorite in aceasta perioada, despre care se spune că în ziua de Sânziene sunt la potenţa lor maximă. Se culeg in special florile de sânziene (citeste despre beneficiile florilor de sanziene) care sunt simbolul acestei zile şi care îi protejează pe cei ce le poartă.

culege plante medicinale in noaptea de sanziene - flori de sanziene

Plante de leac pentru sanatate si frumusete disponibile in aceasta perioada: musetel, cicoare, coada soricelului, lavanda, sunatoare, cretusca, coada calului, isop, galbenele, tintaura, verbina, busuioc, menta, roinita, cimbrisor, trifoi rosu, trifoi alb, traista ciobanului, vindecea, etc.

Noaptea de Sanziene, aşa cum este şi noaptea de Paşte, cum este noaptea de Sfântul Gheorghe sau de Sfântul Andrei, este prielnică pentru descoperirea comorilor. Se spune că în noaptea de Sanziene, deasupra comorilor ascunse se va vedea o lumină. Dacă este ascuns aur va apărea o lumină gălbuie, dacă este altceva va apărea o lumină argintie.  Mai mult, se spune despre comorile care sunt blestemate, că lumina ce apare deasupra lor este violetă.

Dragaica, in credintele populare, este o femeie sfanta, care decide asupra destinului animalelor si care protejeaza campurile. Ea e stapana florilor.

Dragaica e si numele florii de sanziana. Ziua acestei plante este 24 iunie, ziua in care Soarele danseaza pe cer. Unii spun ca aceasta ar fi ziua de nastere a Fecioarei Maria sau a Sfantului Ioan Botezatorul. Oricum, e sarbatorita in mod diferit de la o regiune la alta.

Traditii, credinte si obiceiuri romanesti pentru noaptea de Sanziene

În satele din România încă se păstrează aceste tradiţii vechi. In noaptea de Sanziene se culeg florile de sanziene, se culeg plante medicinale. Există încă multe alte rituri despre care mulţi dintre noi nici nu ştim. La bunicii mei, în fiecare an în noaptea de Sânziene se fac mai multe focuri. La fiecare foc se adună câte un grup de oameni care stau şi sărbătoresc această noapte magică de Sanziene. Cei mai curajoşi sar peste foc, în timp ce ceilalţi mai puţin curajoşi îşi povestesc câte una, alta, sau se bucură de energia  acestei nopţi.

Se crede că cei care au curajul să sară prin foc în noaptea de Sanziene se vor purifica şi că în următorul an vor fi apărați de boli, de spiritele rele şi vor fi fericiti. 

Noaptea de Sanziene in Transilvania …

Sanzienele erau culese, de cele mai multe ori, de copii sau de femei varstnice. Din florile de sanziene se impleteau cununi pentru fiecare membru al familiei. Cununile sau coronitele erau aruncate, cate una, pe acoperisul casei, rostindu-se de fiecare data numele celui caruia ii era destinata. Daca o cununa de sanziene ramanea pe acoperis, era semn ca celui caruia i-a fost destinata ii merge bine. Daca, dimpotriva, cadea, faptul prevestea nenoroc sau moarte.

Ce se intampla in noaptea de Sanziene in Moldova …

Dupa informatiile oferite de D. Cantemir in Descriptio Moldaviae, in regiunile din estul tarii se obisnuia odinioara ca fetele din satele invecinate sa o aleaga Dragaica pe cea mai frumoasa dintre ele. Ea primea o coronita din spice de grau, panglici si baticuri colorate, dar si cheile de la hambare. Se alcatuia un convoi, care era condus de Dragaica. Se mergea mai intai pe campuri, iar apoi prin sate. Fata mergea dansand, iar in fiecare sat avea loc un dans comun.

Noaptea de Sanziene în sudul Romaniei …

In sudul Romaniei, in noaptea de Sanziene se alcatuiau grupe de doua, patru, sase sau noua fete. Ele erau imbracate in haine albe, impodobite cu sanziene. Uneori se imbracau in haine barbatesti si purtau coase si un steag cu usturoi in varf. Cantecele si dansurile lor sub forma de cruce ocroteau recolta, dar si animalele si oamenii impotriva bolilor. Pentru aceasta erau rasplatite cu bani, fructe sau miere.

Daca stii vreun ritual care se facea sau poate inca se mai practica in noaptea de Sanziene, te rog impartaseste-l cu noi. Doar transmitand-ul mai departe, pastram vie traditia pe care stramosii nostrii au trait-o, si unii dintre noi alaturi de ei!

Te invit la cules plante medicinale in ziua de Sanziene!

Etichete: #Bărbătești, #Beneficii pentru sănătate, #Flori, #Moldova, #Plante medicinale, #Spirit, #Sufletul, #Superstitii

5 comentarii la „Noaptea de Sanziene – traditii, obiceiuri si superstitii romanesti”

 1. Multi nu cred in treaba asta cu plantele in special doctorii sunt foarte sceptici eu crd ca au o putere d vindecare aparte si sunt in sinea lor un leac puternic impreuna cu auto sugestia.

  1. Medicii stiu doar ceea ce au fost invatati, foarte putini sunt cei care fac ceva in mod natural.

   Ceea ce mancam – in proportie mare sunt plante, asa ca plantele au un motiv pentru care exista. Toate plantele sunt lasate cu un motiv si toate au capacitati nemaipomenite, doar ca noi, pe cele mai multe nu le stim, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne pierdem increderea in puterea lor. Plantele medicinale sunt o posibilitate pe care trebuie sa o pretuim cat de mult putem pentru ca ele fac mult mai mult decat toate medicamentele oferite de medici. Pastilele pe care le comercializeaza sunt cele mai multe pe baza de plante – ce poate fi mai bun decat planta in sine, asa cum o gasim in natura?

   Eu prefer plantele medicinale pe care le culeg cu manuta mea (si pe cele culese de altii), sunt sigura de efectele lor “miraculoase”. Efectele cred eu ca sunt firesti, miraculos este faptul ca acum le redescoperim!

  1. Din câte am înţeles, în ziua de Sânziene se pun ramuri de alun pe la icoane, pe la ferestre atât pentru protecţia casei cât şi pentru a membrilor familiei. Nuielele de alun au un potenţial crescut de protecţie împotriva vrăjitoarelor. Cam asta este ceea ce ştiu, însă o să văd ce mai aflu. O să-i întreb pe bunicii mei poate mai ştiu ei ceva. O să revin cu poze cu focul din noaptea de sânziene.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *