Isopul ~ Beneficii, proprietati, contraindicatii si tratamente cu isop


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!
isopul beneficii pentru sanatatea ta

Isopul (Hyssopus officinalis) – este un arbust semiperen, cu frunze aromatice și flori albastre ca două buze, târzii de vară. Frunzele se adaugă la lichioruri pentru a îndulci și ajută la digestia cărnurilor grase. Demult, frunzele de isop erau folosite pentru purificarea templelor și curățarea leproșilor – conțin un ulei antiseptic, antiviral. Un mucegai care produce penicilină crește pe frunzele de isop. Ceaiul de isop se consumă ca expectorant sedativ pentru gripă, bronșită și flegmă.

Cataplasma de frunze tratează vânătăile și rănile. Uleiul esențial de isop, antiseptic, antiviral este folosit în parfumuri, pentru a trata rănile, vânătăile și pentru a vindeca cicatricile. Isopul este cultivat pentru a distrage fluturii care mănâncă varza și vița de vie – astfel crescând randamentul.

Isopul – beneficii pentru sanatate

Partile aeriene ale plantei au efecte teraputice in medicina umana si veterinara. Principiile active din planta actioneaza ca antiseptic bronsic si pulmonar, expectorant, hipotensiv, vasodilator arterial, bronhodilator, sudorific, scade fragilitatea capilarelor, stimuleaza pofta de mancare, impiedica infiltrarea grasa a ficatului, diuretic, linisteste durerile abdominale si expulzeaza gazele din intestin. Intra in compozitia ceaiului antiasmatic, a ceaiului pectoral si a ceaiului sudorific.

Planta este folosita in afectiuni hepatice, bronsite, astm bronsic, laringite, traheite, anorexie, hidropizie, tensiune arteriala, meteorism, ca sudorific si cicatrizant.

Isopul este folosit (adesea în combinație cu salvia care are proprietăți similare, sau cu ungurașul) pentru infecții ale tractului respirator. Pe plan extern este utilizat pentru contuzii, leziuni și reumtism. Vârfurile verzi ale plantei pot fi adăugate la supe (si la alte preparate culinare) – de pe urma cărora pot beneficia astmaticii si nu numai. Băile cu isop sunt utile pentru reumatism.

Descopera cateva retete cu isop pe care le poti prepara oricand la tine acasa!

Isop pentru uz intern

Pentru tratarea hipertensiunii arteriale, lipsei poftei de mancare, usurarea activitatii digestive, tusei de diverse etiologii, in bronsita, astm bronsic, gripa, guturai, laringite, traheite, hidropizie – se face o infuzie din 1-2 lingurite planta maruntita sau pulbere la o cana de 250 ml cu apa in clocot. Se lasa acoperita 15-20 de minute, se strecoara si se beau 2 cani de ceai de isop pe zi. In cazul stimularii poftei de mancare, se bea cu cca 30 de minute inainte de masa.

Isopul in uzul extern

Pentru tratarea ranilor, se prepara un ceai de isop din 1-2 linguri pulbere de planta la 250 ml de apa in clocot. Se lasa acoperit ceaiul de isop 20-25 de minute. Se strecoara. Se fac bai locale sau se aplica comprese pe locul afectat.

Isopul – Contraindicatii

Ar trebui evitată de femeile însărcinate si de către persoanele cu epilepsie.

Părți folosite: partile superioare ale plantei cu inflorescente se recolteaza cand plantele au inflorit pe jumatate, pe vreme frumoasa, intre orele 10 si 17. Se usuca la umbra in strat subtire, in incaperi bine aerisite.

Utilizări magice ~ Isopul in ritualuri

isopul a fost una dintre plantele sfinte ale grecilor antici, folosite pentru a curăța spațiile sacre. Este planta cea mai des folosită pe scară largă în magie.

Isopul poate fi ars ca tămâia, purtat, folosit în decorațiuni. Se utilizează un buchet de isop ca “mătură” pentru a pregăti spațiul sacru pentru ceremonial. Este adăugat în băi în săculețe sau direct în apă, este infuzat și stropit pe oameni și pe obiecte pentru a le curăța. De asemenea florile sunt atârnate în case pentru a înlătura negativismul și pentru a o curăța.

Isopul in aromaterapie

uleiul esential de isop este folosit pentru vânătăi, dermatită, eczeme, inflamații, răni, hiper și hipotensiune, reumatism, astm, bronșită, guturai, tuse, gripă, dureri de gât, amigdalită, tuse convulsivă, colici, indigestie, amenoree, leucoree, anxietate, oboseală, tensiune nervoasă, condiții legate de stres.

Calități cheie: tonic, cefalic, calmant, purificator, afrodisiac, stimulent mental, efect de încălzire, de echilibrare.

3 comentarii la „Isopul ~ Beneficii, proprietati, contraindicatii si tratamente cu isop”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

2 × = 4