Cuisoarele – Beneficii, proprietati, utilizari si contraindicatii

Cuisoarele (Syzgium aromaticum) sunt bobocii de flori, nedeschiși, uscați la soare, a unui copac dens, veșnic verde. Ele au o puternică aromă picantă ce condimentază alimentele și previn greața. S-ar putea sa fie mici cuisoarele, dar sunt adevarati giganți atunci când vine vorba de nutritie si sanatate naturala.

Cuisoarele – beneficii pentru sanatate

Florile sunt folosite pentru a calma durerile de ochi. Uleiul esențial de cuișoare, extras din frunze și boboci de flori, este un puternic antiseptic pentru durerile de dinți și indigestie. Uleiul de cuisoare se adaugă și la cosmetice, parfumuri și țigări. Există și anestezice care au ca bază extract de cuișoare.

Cuisoarele au multe proprietati beneficie asupra organismului:

  • ofera o digestie mai buna,
  • au proprietati antimicrobiene,
  • lupta impotriva cancerului,
  • protejeaza ficatul,
  • stimuleaza sistemul imunitar,
  • controleaza diabetul zaharat,
  • pastreaza calitatea oaselor,
  • combat durerile de cap si de dinti,
  • au proprietati afrodisiace.

Cuisoarele amelioreaza infecțiile respiratorii. Consuma ceai de cuisoare pentru a diminua sau a preveni aparitia racelii si a gripei. De asemenea, ceaiul de cuisoare este folosit ca expectorant, fiind o metoda simpla de eliminare a flegmei. Cuisoarele sunt un analgezic natural. De asemenea, ataca bacteriile, astfel încât consumul lor te vor ajuta să scapi de durerile de gât.

Consumul de cuisoare reduce inflamatiile. Se utilizeaza ulei de cuisoare pentru durerile musculare, artrita si reumatism. De asemenea, ajuta la vindecarea zgarieturilor si a vanatailor.

Remedii naturale cu cuisoare – preparare si utilizari

  • Tine un cuisor (mugure) in guracat poti de mult sau fa gargara cu ulei de cuisoare diluat cu apa calduta pentru a ameliora durerile de dinti sau cele de gat. Daca te obisnuiesti sa mesteci cate un mugur zilnic sau cat de des posibil, acest lucru va ajuta la mentinerea sanatatii dintilor, a unei respiratii proaspete si a curateniei orale. Efectele benefice insa se vor rasfrange asupra intregului organism. Se poate inghiti.
  • Se fierb cativa muguri in apa si se inhaleaza aburul pentru a trata afectiuni respiratorii.
  • Se fierb cativa muguri si ceaiul astfel obtinut se consuma dupa masa pentru o mai buna digestie, pentru tratarea greturilor si chiar pentru prevenirea varsaturilor.
  • Uleiul de cuisoare diluat cu apa se aplica pe rani ca antiseptic.
  • Cuisoarele se pot transforma in pudra si aceasta consumata in amestec cu miere. Se prapara o cantitate mai mare de amestec (un borcanel de miere cu pudra de cuisoare) ce poate fi consumat, in mod regulat, dupa 6 ore de la preparare.

Valoarea nutritiva a cuisoarelor

Substantele nutritive gasite in 100 g de cuisoare includ 65 g carbohidrati, 6g proteine, 13 g lipide, 2g zaharuri, 274 calorii si fibre dietetice. Mineralele din cuisoare includ calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc. Vitaminele includ vitamina C, tiamina, riboflavina, niacina, acid folic, vitamina B6, vitamina B12, vitamina A, vitamina E, vitamina D si K.

Părți folosite: frunzele și bobocii florilor

Cuisoarele in ritualuri ~ Utilizări magice

Se folosesc cuisoarele pentru divinație, dragoste, eliberare, inspirație. Se ard pentru a alunga gândurile negative, pentru a-i opri pe alții să bârfească despre tine.

Cuisoarele in aromoterapie

Uleiul esențial de cuișoare se folosește în cazurile de greață, flatulență, astm, bronșită, artrită, reumatism, dureri dentare, diaree, infecții, ca analgezic și antiseptic; îndepărtează insectele (țânțarii).

Proprietati ale uleiului de cuișoare: tonic, stimulativ, afrodisiac, cu efecte de încălzire, reconfortant, purificator, de activare.


Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

O parere

Spune parerea ta!