Comunicarea şi satisfacţia în cuplu


Între intimitate şi comunicare există o strânsă conectare.Atunci când vorbim despre comunicare, ne referim la mai mult decât abilitatea de a discuta probleme şi a rezolva conflicte.Prin comunicare ne referim la plăcerea de a fi în compania celorlalţi, la emoţiile(entuziasmul) din timpul conversaţiei, la schimbul de atingeri şi zâmbete,la „iubita” tăcere.Prin comunicare divulgăm cine suntem, şi prin propria dezvăluire, creşte intimitatea cuplului.

Una dintre cele mai dese plângeri sesizate în cadrul cuplurilor căsătorite este aceea că :”Nu mai comunicăm!”, ceea ce este imposibil-o privire rece poate  transmite furia chiar mai puternic decât o pot face cuvintele.Ceea ce vor să spună aceşti parteneri nefericiţi este că prin comunicare, se îndepărteză unul de celălalt, în loc să se apropie,se crează conflicte în loc să se rezolve.Paternu-rile comunicaţionale sunt puternic  asociate cu satisfacţia maritală.

Pattern-urile comunicaţionale şi căsătoria

În ultimii zece ani s-au facut foarte multe cercetări cu privire la comunicarea dinaintea căsătoriei şi din timpul ei.Cercetătorii au găsit corelatii semnificative între natura comunicării şi satisfacţie, la fel cum au descoperit diferenţa paternurilor comunicaţionale dintre femei  şi bărbaţi în perioada mariajului.

Pattern-urile comunicaţionale pre-maritale

Comunicarea agresivă nu este o soluţie de a rezolva o neînţelegere în cuplu,dar poate fi un factor cheie pentru a şti dacă cei doi parteneri ar trebui sau nu să se căsătorească.Multe cupluri ce comunică puţin înainte de căsătorie  sunt pedispuse să continue în acelaşi mod şi după, iar rezultatele pot fi dezastruoase.Cercetătorii au descoperit faptul că atunci când  un cuplu comunică mai eficient şi mai mult înaintea căsătoriei, acest  indiciu poate fi un predictor al satisfacţiei maritale.

Propria dezvăluire-scoaterea –relevarea propriilor informaţii înainte sau puţin după casătorie este asociată cu relaţia satisfăcătoare de mai târziu.

Pattern-urile comunicaţionale maritale şi satisfacţia în cuplu

Cercetătorii au descoperit un număr de pattern-uri comunicaţionale în căsniciile satsfăcătoare cât şi a celor în contrast.
Cuplurile în mariajele satisfăcătoare tind spre următoarele caracteristici:

-Dispoziţia de a accepta un conflict, dar implicarea să fie lipsită de tentă distructivă.
-Cât mai puţine conflicte şi cât mai puţin timp petrecut împreună în conflict-conflictele sunt, în general, la ambele categorii bazate pe aceleaşi subiecte legate de comunicare, sec şi caracteristici ale personalităţii.
-Abilitatea de a revela sau scoate la iveală gânduri şi sentimente ascunse, în general pozitive faţă de partener,cealaltă categorie în schimb scoate la iveală negativismul.
-Expresii a ambilor partenericare reflectă mai mult sau mai puţin acelaşi grad de afectiviate, cum ar fi cuvintele de iubire şi atingerile.
-Mai mult timp petrecut vorbind, dicutând subiecte personale şi exprimând sentimente într-un mod pozitiv.
-Abilitatea de a transmite şi de a decodifica mesajele non-verbale Partenerii nefericiţi în schimb pot decodifica mult mai uşor mesajele celorlalţi decât a propriilor parteneri.

Etichete: #De casa, #Natura, #Pentru femei, #Probleme

Despre autor

22 de comentarii la „Comunicarea şi satisfacţia în cuplu”

  1. Am citit rezumatul care apare la carte si sunt total de acord cu autorul. Fiecare il ajuta pe celalat sa dezvolte din toate punctele de vedere, inclusiv pentru a avea o mai buna conectare la Dumnezeu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *