Curiozitati despre randunica – legende si informatii despre randunele


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!

În mitologia românească avem o mulţime de curiozitati despre randunica, această pasăre migratoare, insectivora, simbol al vestirii primăverii.

În latină Hirundo rustica, randunica europeană are spatele și capul negru, burta alba și o gusă roșie sub cioc. Cele două pene lungi din coadă poziționate în V o fac să fie o pasăre rapidă și foarte aerodinamică (zboară cu 160km/h).

Fiind o pasăre specială, își face cuib în preajma omului (la geamuri, la stresina casei, în poduri, chiar și în casă folosind pietricele mici și pământ, căptușindu-l în interior cu puf sau paie).

13 curiozitati despre randunica – informatii si adevăruri

randunica-mitologie

 1. Vrei sa stii cand pleaca randunelele in tarile calde? Despre randunica s-a aflat că pleaca toamna în locuri mai calde unde hrana ei principala (insectele) este din belsug. Unii consideră că ea este cea care a invatat pe om conceptul de pasari calatoare în tarile calde.
 2. Despre randunica se mai stie din bătrâni că ea vine de Buna Vestire sau Blagoveştenia, pe 25 martie, considerată din acest punct, vestitoarea primăverii.
 3. După locul unde le mai găsim în lume aflăm despre randunica ca poate parcurge peste 10.000 km. Acest drum lung uneori nu-l reușesc străbate, dar curiozitatea este că ea poate zbura cu peste 160 km pe oră. Din cate se stie, o randunica traieste intre 4 si 8 ani.
 4. Cuibul ei ne spune ca este foarte pricepută. Ea construieste un cuib în maxim 10 zile și curiozitatea este că mereu nu se întoarce doar în același loc, ci și la același cuib.
 5. Puii sunt în general în număr de 4-6, după ce învață să zboare, pleacă. Anul următor, ei curiozitati despre randunicaisi cauta propriul cuib! Când o randunica nu mai vine la cuibul ei, înseamnă că a murit!
 6. Se spune că cel ce strică un cuib de randunica, paralizează. Uneori randunelele se razbuna dându-i foc la casă. Aduc în cioc paie aprinse și dau foc casei celui ce i-au distrus cuibul în semn de răzbunare.
 7. Tatuajul cu randunica este foarte popular printre marinari. Se spune că își fac tatuaj o randunica ca simbol al reușitei parcurgerii primilor 5000 de mile maritime (9260 km) și a doua tatuată dupa 10000 de mile maritime (18520 km).
 8. În unele zone se protejează cuibul pentru a nu aduce ghinion asupra familiei. Asta in cazul in care se strică. Daca cuibul de randunica din grajdi se strică, se spune că vaca dă puțin lapte sau nu mai dă deloc.
 9. În Estonia din 1960 randunica este considerata pasarea nationala, cum la americani este vulturul.

Mituri si Legende despre randunele

   1. Rândunicile au adus Maicii Domnului vestea că fiul ei va învia la 3 zile după răstignire. Pentru aceasta au fost binecuvântate.
   2. În colinde se spune că rândunicile l-ar fi trezit pe Dumnezeu  din somn și de aceea ar fi fost blestemate.
   3. În primul război mondial guvernul francez l-a autorizat pe Jean Desbouvrie să folosească rândunicile pe post de mesageri militari (în loc de porumbei). Acesta a reusit sa le dreseze și chiar să le isipească instinctul migrator!

O legendă despre randunica spune asa:

Inițial, randunica a fost o fată care păzea oile, îmbrăcată în haine de bărbat . Un tânăr se îndrăgosti de ea și trebui să treacă prin mai multe teste pentru ca acesta să afle dacă e bărbat sau femeie. Fata trecu cu bine următoarele probe:

*Ea răspunse ca un bărbat la întrebarea dacă un anumit lemn e bun de furcă de tors sau de car;

*Buchetul de flori care fusese pus sub perna ei și care trebuia să se ofilească până în zori, fu ținut de câinele ei afară până în zorii zilei și se păstră proaspăt;

*In sfârșit,  cei doi păstori trebuiau să se scalde împreună, dar fata sări în râu îmbrăcată și-l trecu înot, pe malul celălat își scoase pălăria, iar păstorul îi putu vedea frumoasele cosițe afară.

Ciobanul încercă să o ia în căsătorie. Se deghiză, o atrase într-un car unde se afla o furcă de tors din aur. Astfel, porni cu mare viteză să o ducă la el acasă. Pe pod fata aruncă inelul în apă și spunse că abia atunci va vorbi cu păstorul când el va găsi inelul. Acesta îl găsi și îi spuse dezmierdând-o:  ”Draga mea randunica, de acum vei vorbi cu mine…”. Dar ea se prefăcu în randunica și zbură pe geam.

Randunica – Totem si simbolistica spirituala

Randunica, ca si totem, indica faptul ca trebuie sa te eliberezi de toate grijile si durerile trecutului. De asemenea, poate indica faptul ca cineva ti-a provocat suferinta sau un conflict recent. Exista o credinta antica care afirma ca randunica are legatura cu vindecarea, ca simbolizeaza speranta si prosperitatea. Ea este, de asemenea, un simbol al fertilitatii si al instinctelor materne. Motivul este unul simplu. Ea este adesea asociata cu hranirea puilor.

In trecut, era adesea asociata cu ideea de noroc si prosperitate. In Germania, era considerata pasarea Maicii Domnului, ca simbol al feminitatii, al aspectelor pozitive.

Din punct de vedere spiritual, poti folosi simbolul randunicii in meditatie pentru a ramane insarcinata. Imagineaza-ti ca zbori in inaltul cerului ca o randunica si ceri sa ti se aduca un pui de om.

Aceasta minunata pasare ne poate arata drumul in momentul in care suntem intr-un moment dificil si nu stim pe ce drum sa o luam. Ea are tot timpul raspunsurile.

Randunica este o pasare foarte interesanta de la care putem invata multe. Ea este o pasare calatoare, care traieste peste tot, mai putin in Antarctica. Astfel, putem invata de la ea ca putem sa ne descurcam oriunde, ca peste tot este acasa.

Are un aspect uimitor si exista aproximativ 83 de specii diferite. Fiind foarte bune zburatoare, randunelele isi folosesc aripile in ritualul de imperechere. Ele isi apara cuibul impotriva oricarui pradator.

In general, este cunoscuta ca “pasarea libertatii”. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu se imperecheaza in captivitate. Prin urmare, randunelele se bucura de libertatea lor.

Randunica este o pasare imposibil de ignorat, mai ales cand vine si trece pe langa tine cu viteza.

Poze cu randunele si cu tatuaje

15 comentarii la „Curiozitati despre randunica – legende si informatii despre randunele”

 1. Ilief Mioara

  Sunt ingrijorata pt ca stau la bloc si am cuiburi de rindunele la usa. Dar o vecina a venit si a stricat unele dintre ele si ma obliga sa pun plase la geam sa nu le mai primesc nu stiu ce sa fac.

 2. Eu am o mare ingrijorare intâi am sa vă povestesc .Acum câtiva ani aveam un cuib de rândunică care a fost stricat de nepotul meu când era mic ,atunci m-am supărat foarte tare.Anul acesta au revenit si şi-au facut cuib din nou ,m-am bucurat din suflet ,dar am fost plecată 2 zile de acasă la o inmormântare si aşteptam sa le aud ciripid dar am aşteptat aproape toată ziua si nu le-am auzit.Am luat scara si m-am uitat in cuib si fiind distanta mica dintre streaşină si cuib nu am putut sa vad nimic ,aşa ca am luat telefonul si am facut poză,erau ouăle in cuib si rândunelele nicăieri .Oare se vor mai intoarce ?Pot prevesti ceva ?

  1. Isi mai lasa ouale nesupravegheate, insa nu pentru mult timp. Daca nu se mai intorc deloc, cel mai probabil au patit ceva. Sa va mai uitati sa vedeti daca s-au intors. Totusi trebuia sa le simtiti prezenta pe langa casa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

32 − = 30