Curiozitati despre randunica – legende si informatii despre randunele

Timp de citire estimat: 7 minute


Curiozitati despre randunica hranirea puilor care stau cu ciocul deschis

În mitologia românească avem o mulţime de curiozități despre rândunică, această pasăre migratoare, insectivoră, simbol al vestirii primăverii.

Cu numele în latină, Hirundo rustica, rândunica europeană are spatele și capul negru, burta albă și o gusă roșie sub cioc. Cele două pene lungi din coadă poziționate în V o fac să fie o pasăre rapidă și foarte aerodinamică (zboară cu peste 160km/h).

Fiind o pasăre specială, își face cuib în preajma omului (la geamuri, la streașina casei, în poduri, chiar și în casă, folosind pietricele mici și pământ, căptușindu-l în interior cu puf sau paie).

10 curiozități și adevăruri despre rândunică

randunica-mitologie
  1. Vrei să știi când pleacă rândunelele în țările calde? Despre rândunică s-a aflat că pleacă toamna în locuri mai calde unde hrana ei principală (predominant insectele) este din belșug. Unii consideră că ea este cea care a învățat pe om conceptul de pasări călătoare în țările calde.
  2. Despre rândunică se mai știe din bătrâni că ea vine de sărbătoarea creștină Buna Vestire sau Blagoveştenia, pe 25 martie, considerată din acest punct, vestitoarea primăverii.
  3. După locul unde le mai găsim în lume, aflăm despre rândunele că pot parcurge peste 10.000 km. Acest drum lung uneori nu-l reușesc străbate, dar curiozitatea este că ele pot zbura cu peste 160 km pe oră.
  4. Din câte se știe, o rândunică trăiește între 4 și 8 ani.
  5. Cuibul ei ne spune că este foarte pricepută. Ea construiește un cuib în maxim 10 zile și curiozitatea este că mereu nu se întoarce doar în același loc, ci și la același cuib.
  6. Puii sunt în general în număr de 4-6, iar după ce învață să zboare, pleacă din cuib. Anul următor, ei își caută sau își fac propriul cuib! Când o rândunică nu mai vine la cuibul ei, înseamnă că a murit, dar poate veni alta!
  7. Se spune că cel ce strică un cuib de rândunică, poate paraliza. Uneori rândunelele se răzbună dându-i chiar foc la casă. Aduc în cioc paie aprinse și dau foc casei celui ce i-au distrus cuibul, în semn de răzbunare.
  8. Tatuajul cu rândunică este foarte popular printre marinari. Se spune că își fac tatuaj o rândunică ca simbol al reușitei parcurgerii primilor 5000 de mile maritime (adică 9260 km) și a doua este tatuată după 10000 de mile maritime (adică 18520 km).
  9. În unele zone din lume, se protejează cuibul de rândunică pentru a nu aduce ghinion asupra familiei, desigur asta în cazul în care se strică. Dacă cuibul de rândunică din grajdi se strică, se spune că vaca dă puțin lapte sau nu mai dă deloc.
  10. În Estonia din 1960 rândunica este considerată pasărea națională, cum la americani este vulturul.

4 Mituri și legende despre rândunele

  1. Se spune că rândunicile au adus Maicii Domnului vestea că fiul ei va învia la 3 zile după răstignire. Pentru aceasta au fost binecuvântate.
  2. În colindele vechi se spunea că rândunicile l-ar fi trezit pe Dumnezeu din somn și de aceea ar fi fost blestemate.
  3. În primul război mondial guvernul francez l-a autorizat pe Jean Desbouvrie să folosească rândunicile pe post de mesageri militari (în loc de porumbei). Acesta a reușit să le dreseze și chiar să le isipească instinctul migrator!
  4. O legendă despre rândunele spune așa:

Inițial, rândunica a fost o fată care păzea oile, îmbrăcată în haine de bărbat. Un tânăr se îndrăgosti de ea și ea trebui să treacă prin mai multe teste pentru ca acesta să afle dacă e bărbat sau femeie. Fata trecu cu bine următoarele probe:

*Ea răspunse ca un bărbat la întrebarea dacă un anumit lemn e bun de furcă de tors sau de car;

*Buchetul de flori care fusese pus sub perna ei și care trebuia să se ofilească până în zori, fu ținut de câinele ei afară până în zorii zilei și se păstră proaspăt;

*În sfârșit, cei doi păstori trebuiau să se scalde împreună, dar fata sări în râu îmbrăcată și-l trecu înot, pe malul celălat își scoase pălăria, iar păstorul îi putu vedea frumoasele cosițe afară.

Ciobanul încercă să o ia în căsătorie. Se deghiză, o atrase într-un car unde se afla o furcă de tors din aur. Astfel, porni cu mare viteză să o ducă la el acasă. Pe langă un pod, fata aruncă inelul în apă și spuse că abia atunci vă vorbi cu păstorul când el vă găsi inelul. Acesta îl găși și îi spuse dezmierdând-o: ”Draga mea rândunică, de acum vei vorbi cu mine…”. Dar ea se prefăcu în rândunică și zbură pe geam.

Rândunica – Totem și simbolistică spirituală

Rândunica, ca și totem (simbol), indică faptul că trebuie să te eliberezi de toate grijile și durerile trecutului. De asemenea, poate indica faptul că cineva ți-a provocat suferință sau un conflict recent, peste care trebuie să treci. Există o credință antică care afirmă că rândunica are legătură cu vindecarea, că simbolizează speranța și prosperitatea. Ea este, de asemenea, un simbol al fertilității și al instinctelor materne, motivul fiind unul simplu, rândunica este adesea asociată cu hrănirea puilor.

În trecut, era adesea asociată cu ideea de noroc și prosperitate. În Germania, era considerată pasărea Maicii Domnului, că simbol al feminității și al aspectelor pozitive.

Din punct de vedere spiritual, poți folosi simbolul rândunicii în meditație pentru a rămâne însărcinată. Imaginează-ți că zbori în înaltul cerului ca o rândunică și ceri să ți se aducă un pui de om.

Această minunată pasare ne poate arăta drumul, în momentul în care suntem într-un moment dificil și nu știm pe ce drum să o luăm. Ea are tot timpul răspunsurile de care avem nevoie.

Rândunica este o pasăre foarte interesantă de la care putem învăța multe. Ea este o pasăre călătoare, care trăiește peste tot, mai puțin în Antarctica. Astfel, putem învață de la ea că putem să ne descurcăm oriunde, că peste tot putem să ne facem o casă.

Are un aspect uimitor și există aproximativ 83 de specii diferite. Fiind foarte bune zburătoare, rândunelele își folosesc aripile în ritualul de împerechere. Ele își apară cu eroism cuibul împotrivă oricărui prădător.

În general, este cunoscută ca “pasărea libertății”. Acest lucru se datorează faptului că nu se împerechează în captivitate. Prin urmare, rândunelele se bucură de libertatea lor, din plin.

Rândunica este o pasăre imposibil de ignorat, mai ales când vine și trece pe lângă tine cu viteză.

Să le iubim, să le ocrotim și să le păzim cuibul mereu, până se reîntorc! Chiar dacă nu mai revine la cuibul ei, o alta va face alt cuib aproape de locul unde strămoșii ei au avut cuib!

Poze cu rândunele și tatuaje cu rândunică


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

15 răspunsuri la „Curiozitati despre randunica – legende si informatii despre randunele”

  1. Avatar Alina
    Alina

    Cel mai tare mesaj :))))))))))))))))))

  2. Avatar valentin
    valentin

    la mine in garaj acum trei ani randunicile si au facut cuib chiar linga bec s au pus pe treaba si au scos an doua randuri cate patru puisori atentie in acel an mi a mers foarte bine mi am schimbat masina intretimp s a ars becul am umblat la iel am atins si cuibul in primavara cand auvenit randunelele s au sucit s au invartit si au plecat deci au observat ca sa umblat la cuib abia dupa tri ani adica anul acesta a venit o pereche au dat tarcoale si sau apucat de treaba adaugand la cuibul vechi inca o aripa s au pus la lucru si vad ca vor sa scoata ceva puisori pe ia o cheama calispera si pe iel il chiama calimera astept sa i botez si copii si sper sa mi mearga tot asa de bine casi data trecuta

  3. Avatar Ady
    Ady

    Ce se întîmpla cînd vezi un grup de rândunici aproape de tine?

  4. Avatar Gabriel
    Gabriel

    Nici cel mai bun meserias nu are indemanarea si rabdarea sa construiasca un cuib precum il face randunica

  5. Avatar DanINFINIT
    DanINFINIT

    nu-S BUNE

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      La ce anume va referiti?

  6. Avatar Alexia
    Alexia

    Supere aceste informații mau ajutat mult la școală!!?☺:-)

  7. Avatar Ionuț
    Ionuț

    Foarte frumos. Am doar o remarcă. Nu am întâlnit niciun colind cu rândunele blestemate 🙁

  8. Avatar andreea harabagiu
    andreea harabagiu

    imi place

  9. Avatar andreea harabagiu
    andreea harabagiu

    vreau despre toate pasarile nu numai despre randunica

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Dacă ți-a plăcut foarte mult ce ai citit, continuă aici cu: Alte articole despre Pasari!

  10. Avatar Adaa
    Adaa

    Citind acest articol , mi-am amintit de copilaria mea , cand salvam randunici , de fapt puisori de randunele , ce dragalese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *