Curtea vecinului – punct de atracţie

curtea vecinului

Aceasta este una din cele mai importante legi ale României, se află în top!De când ne naştem până murim suntem “învăţaţi” să vedem doar ce are altul, şi “bun” şi “rău”.

Dacă e bun trebuie să avem şi noi, dar e musai, facem absolut orice pentru ceea ce suntem obişnuiţi să copiem(sunt excepţie cei care ştiu cu ce se mănâncă cuvântul creativitate şi care ştiu să îmbine ceea ce văd cu ceea ce ştiu), eventual ne dăm de trei ori peste cap şi avem.

În cazul în care noi credem că nu e bun, trebuie să dăm sfoara-n ţară!” Ştiţi ce a făcut X?Cum, n-aţi aflat?Pentru ce trăiţi?”(asta se întâmplă şi în cazurile în care sunt doar nişte supoziţii, sau e mai simplu bănuieli?).Se cam potriveşte vorba “vezi paiul din ochiul vecinului, dar nu vezi bârna din ochiul tău”.

Curtea vecinului – punct de atractie maxima

E foarte adevărat, dar majoritatea preferă să refuze un aspect foarte important.Câţi dintre noi, atunci când arătăm cu degetul, încercăm să ne punem în pielea celuilalt(să empatizăm)? Ne punem întrebarea ce simte cel de lângă noi sau doar pur şi simplu ne place să ne auzim vorbind, fără a mai gândi?

Sunt atât de multe cazuri de persoane care sunt judecate după aparenţă, care însă nu au nimic de-a face cu ceea ce se spune, dar care au foate mult de suferit. O simplă vorbă, un simplu cuvânt poate schimba viaţa unui om. Dacă există şi cazuri fericite, ei bine, sunt majoritare cazurile în care un simplu cuvânt este startul unui declin care poate duce chiar la moarte.Şi ne întrebăm miraţi:” De ce a murit? Săracu’.”

Printre aceşti oameni care au de suferit, numeroşi sunt aceia care au nevoie de un zâmbet, de o încurajare şi nu de o dezaprobare.Mă refer aici la persoanele care prezintă anumite deficienţe fizice chiar şi psihice, care aşteaptă suportul din partea noastră, care aşteaptă sa le întindem o mână(nu din milă, ci din compasiune), dar noi nu ştim decât să le întoarcem spatele.Dacă am ştii că atunci când facem acest lucru ne întoarcem chiar nouă spatele…

Tata îmi spunea odată: “Sunt mulţi care se uită la tine cu dispreţ şi se consideră frumoşi, dar de fapt în interior sunt negrii. Fii frumoasă în interior, că atunci e imposibil să rămână doar acolo,va ieşi la suprafaţă”.

Mai este un citat pe care doresc să-l menţionez, ceva de genul: “De ce să mă raportez la cei care au mai mult şi să mă plâng mereu că nu am, când pot să mă rapotez la cei ce n-au şi atunci să fiu mulţumit de ceea ce am şi să mulţumesc?”

Cred că asta e un pas foarte important în evoluţia omenirii, acela de a vedea mai întâi propria persoana. De ce să ma uit la tine şi să râd că ai un papuc fără şiret, când eu nici măcar n-am şi sunt desculţă?

Dacă aş putea să schimb ceva, asta ar fi primul lucru…

Şi ca o completare o altă poezie scrisă de prietena mea JOJI:

GREU

Mi-e atât de greu să spun ceva de rău ,
Încât nici nu mai pot să-ndur, să mai suport.
Este o lume rea şi plină de minciuni ,
Şi nimeni nu te crede cu tot ceea ce spui.
Poate greşeşti şi tu că nu le stii pe toate ,
Dar sigur într-o zi-ţi vor fi întoarse toate.
Măcar încearcă să le-ndrepţi, pe jumătate sunt iertate,
Dar nu uita că la sfarsit 4 vor fi de toate.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

8 răspunsuri la „Curtea vecinului – punct de atracţie”

 1. Avatar Mihaela
  Mihaela

  HRISTOS A INVIAT! Va urez numai bine.

  Aaveti dreptate partial. Astazi mai mult ca oricand, i-mi doresc ca legea sa fie respectata si sa nu se mai dea ordonante dupa cum folosesc unei tabere sau celeilalte de politicieni care in final tot aceleasi interese au avut: propria inavutire. Este adevarat ca nu toti cei bogat sunt si evazionisti sau necinstiti, desi sunt putin cei care la o analiza legala a averilor ar putea sa si le sustina prin acte. Nu cred ca daca te uiti peste gardul celui care are avere din evaziune i-ti induce tendinta de a fura. Oricum nu este treaba mea sa ma uit peste gardul cuiva, sunt destui platiti cu bani grei sa o faca legal, pe acte, pe venituri dart nu i-si fac treaba. Inca mai cred ca ne vom mobiliza cumva incat sa nu mai lasam sa ni se ia totul de sub nas si sa ne auto prostim

 2. Avatar Ana-
  Ana-

  mereu iarba e mai verde pe partea cealalta a gardului

 3. Eu am incercat sa ma raportez intotdeauna la cei aflati “mai sus” decat mine cu unicul scop de a-mi creea idealuri. Important este sa ne cunoastem propriile posibilitati – materiale, intelectuale, anturaj etc.

  Din pacate, in ziua de azi, daca il vedem pe cineva de langa noi ca a prosperat avem tentinta de a-l cataloga politician – hot – evazionist. Legatura dintre munca cinstita si prosperitate este pe cale de disparitie. Cu alte cuvinte, cei care se uita peste gard isi alimenteaza involuntar tendinta de a “fura”

  1. Personal încerc să nu mă mai raportez, deşi făceam şi eu asta, şi încerc să văd de ce sunt eu capabilă. Raportarea la ceilalţi ar putea să mă să ocolesc mult, chiar poate nici că nu ajung acolo unde trebuie să fiu, pe când dacă urmez drumul drept ajung acolo unde e nevoie. Nu zic că nu e ok să foloseşti din ideile celorlalţi, însă raportat la nevoile personale şi trecut prin filtrele proprii….

 4. Avatar Daniela
  Daniela

  Eu daca as avea posibilitatea mi-as face un gard imens de vreo 4 metri sa nu ma vada nici dracu ce fac sau ce am in curte….

 5. Avatar Anonim
  Anonim

  Poate ca multi se uita in curtea vecinului doar pentru “inspiratie”…

  1. Poate …deşi cred că fiecare persoană are propria imaginaţie şi putere de creaţie…

 6. Totul se reduce la educaţie!
  Capacitatea de a gândi nu e suficientă când vine vorba de atitudine. Sunt coduri nescrise sau scrie, sunt manieri care ne fac să socializăm.
  Valorile se strică, sau s-au stricat, dar, deşi acum curtea vecinului e un punct de atracţie, când oamenii vor începe să se vadă pe ei, fără să se raporteze la cel de lângă, lucrurile vor fi altfel, mai de trăit va fi viaţa atunci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *