Degetarul sau degetelul rosu – planta medicinala pentru inima


degetarul sau degetelul rosu
0
0

Degetarul sau degetelul rosu (Digitalis purpurea) – cunoscut și sub numele de Mănușa Zânelor, Degetele Zânelor, sau Clopoțeii Mortului. Este o plantă medicinala sacră, asociată cu “oamenii mici”. Pentru samani, aceasta este o plantă învățător. La noi este cunoscut sub numele de degetarita, deget rosu, napastrocel sau țâța-oii.

Frunzele plantei prezinta importanta terapeutica in medicina umana si veterinara. Este unul dintre cele mai importante medicamente aflate in terapeutica mondiala.

Planta este mentionata in literatura irlandeza inca din secolul VI si este introdusa in terapeutica in secolul XVIII. Este cercetata stiintific in 1785 de medicul englez William Withering care o introduce in medicina culta, pentru tratamentul hidropiziei.

Degetelul rosu – Beneficii pentru sanatate

Degetelul rosu este, in doze terapeutice, un cardiotonic vascular, intareste miscarile cordului, rareste si regularizeaza bataile inimii, mareste amplitudinea batailor inimii. Presiunea arteriala creste ca urmare a maririi fortei de pompare a sangelui. Provoaca o buna irigare renala cu efect diuretic eficace, intervine ameliorativ in tulburarile de circulatie insotite de staze venoase, facand sa dispara edemele. Responsabile de aceste actiuni sunt saponozidele si flavonidele din produs. Dupa administrarea preparatelor de digitalina, efectul cardiotonic si diuretic se mentine cca 2 saptamani. Administrarea preparatelor se face cu pauze si un timp nu prea indelungat.

Doza terapeutica se calculeaza pentru fiecare bolnav in parte. Se are in vedere doza terapeutica necesara si toleranta pacientului fata de doza. Preparatele de digitalina se resorb in proportie de 90 % si se elimina greu. Actioneaza la 12 ore de la administrare. Digitoxina constituie remediul de prima urgenta – indeparteaza la scurt timp formele de tahicardie ale insuficientei cardiace.

Degetelul rosu in medicina umana

Pentru tratarea cardiopatiilor, se administreaza conform prescriptiilor medicale:

  • Digitalis – produs farmaceutic sub forma de comprimate
  • pulbere
  • tinctura alcoolica
  • sirop digitalina

Degetelul rosu – Contraindicatii

La om intoxicatiile cu degetel rosu sunt accidentale. Survin la dozarea inexacta a produselor medicamentoase sau ca rezultat al actiunii cumulative. Administrarea preparatelor se face cu pauze si un timp nu prea indelungat.

Utilizări magice: se crește în grădină pentru protecția casei și a curții.

Etichete: #Beneficii pentru sănătate, #Plante, #Plante medicinale, #Sirop

Despre autor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *