Descantec, desfacere de vraja si de deochi

Usturoi, coral, jasp… Tot atâtea remedii specifice împotriva farmecului rău şi vrăjilor de ură. Dar există şi multe altele. Fiecare vrăjitor are reţetele sale pe care le păstrează, cu încrâncenare, secrete. Şi ceea ce reuşeşte într-un caz eşuează în celălalt.

Descantec sau desfacere de vraja

Grimoire du pape Honorius (Cartea de vrăji a papei Honorius) ne propune câteva formule:

Daca e vorba, de exemplu, să desfaci blestemul aruncat asupra unei turme, iată cum trebuie să faci, ce descantec trebuie sa rostesti. Iei inima unui animal mort; dacă nu dă niciun semn de viaţă, smulge-i inima, pune-o pe o farfurie curată, apoi ia nouă spini de păducel şi procedează după cum urmează: înţeapă inima cu un spin, zicând urmatorul descantec: Adibaga, Sabaoth, Adony contra ratnut prisous prerunt fini unixis pui’itcle gossu Ti.  Ia doi spini şi înfige-i, spunând: Landu zazar valoi sa tor saluxio parade gossum. Ia alţi doi spini şi înfige-i, rostind: Mortus eumfice sunt per flagellationem Domini nostri Jesu Christi. În fine, înfige ultimii doi spini cu vorbele care urmează: Avir sunt devant vousparacletur stator verbonum offisumfilando. Apoi, continuă, spunând: Chem pe cei şi pe cele care au fabricat Missel Abel-ul; laş, am făcut rău ca tu să vii să ne cauţi peste tot pe mare sau pe pământ, peste tot, fără răgaz, fără dezicere. Străpunge inima cu un spin la aceste ultime cuvinte.

Inima, astfel pregatită, pune-o într-un săculeţ, apoi agaţ-o pe cămin. A doua zi, scoate inima din sac, pune-o pe o farfurie, scoţând primul spin, înfige spinul din nou în alt loc al inimii, pronunţând cuvintele de mai sus; mai scoate două, înfige-le din nou, spune cuvintele potrivite; în fine, le scoţi pe toate în ordine şi le înfigi din nou – fii cu băgare de seamă să nu le înfigi în acelaşi loc. Continuă acest exerciţiu timp de nouă zile. Dacă vrei să nu-l slăbeşti deloc pe răufăcător, fă rugăciunea în aceeaşi zi şi în ordinea prescrisă. La ultima operaţie se înfige spinul în inimă, pronunţând cuvintele pregătite pentru aceasta; apoi se face un foc mare; se pune inima pe grătar pentru a o prăji pe jăratic. Trebuie ca răufăcătorul să vina să ceară iertare sau, dacă nu stă în puterea lui, să vină în puţinul timp pe care i-l vei acorda, îl vei face să moară.

„Iată un descantec, o desfacere de vraja care seamănă atât de mult – încât poţi să te înşeli – cu ceea ce este ţinută să combată. N-am putea face mai mult cu o dagyda!”

„După cum vedem, observa Charles Lancelin, acest descantec ţine, evident, de magia răului; de aceea, admiţând eficacitatea lui, care până la proba contrarie mi se pare destul de problematică, nu sfătuiesc pe nimeni să-l folosească; lovitura întoarsă, dacă îşi ratează scopul, va acţiona cu forţe sporite asupra operatorului. Brazilienii se tem mult de lovitura întoarsă. „Să presupunem, scrie D. Saint-Clair, că ai un prieten care a fost deocheat, dar care refuză să reacţioneze fie pentru că îi este frică, fie pentru că nu vrea să creadă în asemenea lucruri. Ce e de făcut? Găseşte pe cineva care tocmai a murit, înţeapă cadavrul cu un ac de 21 de ori, lasă acul să se usuce la umbră; ia o cămaşă sau o bluză a amicului tău sceptic şi coase cu acest ac şi cu fir obişnuit o cruce minusculă într-o cută ascunsă a cămăşii. Şi să nu-i dezvălui niciodată ce ai făcut; altfel, farmecul pe care l-ai alungat va reveni.

„Mai puţin periculoasă — o, cât de puţin! — este această compoziţie menită să îndepărteze deochiul de la casă: „Striveşte un căţel de usturoi cu o lingură de zahăr. Pune acest amestec într-un vas de ars parfum pe care îl vei aprinde lunea, miercurea şi vinerea şi plimbă-l dintr-o cameră în alta”.


Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 2 Pareri

  1. Angela Angela

Spune parerea ta!

 

Sus