Etape pentru varstele educatiei la copii mici

etape pentru varstele educatiei la copii

Probabil ca a-ti zambi ingaduitor atunci cand o viitoare mama v-ar spune ca vorbeste cu bebelusul sau. Specialistii in domeniu au ajuns insa la concluzia ca aceste etape pentru varstele educatiei la copii cuprind si bebelusul nenascut care “aude” ce se petrece in jurul mamei si receptioneaza starea ei de spirit. Asadar, de ce sa nu incepem sa vorbim cu copiii nostri, chiar din perioada sarcinii?! In fond, nu avem nimic de pierdut.

etape pentru varstele educatiei la copii

Comunicarea intre copii si parinti trebuie sa demareze cat mai curand (mai ales cea intre mama si copil), dar niciodata nu este prea tarziu sa faci ceea ce trebuie, pentru binele copilului dumneavostra si pentru linistea familiei. Atentie asadar caci el aude si ceea ce nu discutati direct cu el, dar daca va afecteaza simtirea, el va percepe si va retine.

Persoanele care studiaza felul in care ne educam copiii, sau mai bine zis, cum ar trebui sa facem acest lucru, spun ca exista 3 etape pentru varstele educatiei la copii:

Etape pentru varstele educatiei la copii 1-7 ani – Varsta regulilor

Pentru a intelege mai bine cum merg lucrurile in familie si in societate, cei mici au nevoie de reguli. Vreti sa aveti un copil prietenos? Atunci trebuie sa-i explicati si sa-l convingeti, ca nu trebuie sa fie violent cu ceilalti copii, ca trebuie sa se joace impreuna cu aceleasi jucarii si ca trebuie sa invete sa se ajute reciproc. Vreti sa aveti un copil pe care sa va puteti baza la treburi gospodaresti?

Chiar daca are doar cativa anisori, puteti sa-l puneti sa faca diverse lucruri prin casa, dupa puterile lui: sa-si puna jucariile in ordine, sa duca gunoiul etc. Aceste lucruri poate ca par neimportante, dar din aceste etape pentru varstele educatiei la copii , varsta regulilor face ca informațiile deprinse acum să fie primordiale, odata cu varsta ele vor evolua catre lucruri cu adevarat importante, care il vor ajuta sa aiba o viata mai frumoasa si mai bine organizata.

Etape pentru varstele educatiei la copii 8-12 ani – Varsta imitatiei

Odata cu primii ani de scoala copiii trec intr-o alta etapa pentru varstele educatiei: etapa la care lucrul cel mai important este modelul pe care il oferim. Ei incearca sa-i copieze pe parinti, pe prieteni, pe invatatori sau… persoanele pe care le vad la televizor. De aceea, e foarte important ce model le oferim. Daca o sa ne sfatuim copiii sa faca ceea ce spunem noi, fara ca noi insine sa urmam acel sfat, n-o sa reusim sa facem mare lucru in privinta educatiei lor. Ca sa-i convingem ca acel ceva despre care le vorbim este un lucru cu adevarat important, trebuie sa incepem prin a-l aplica noi insine.

Etape pentru varstele educatiei la copii dupa 13 ani – Varsta inspiratiei

Atunci cand copilul devine adolescent, felul in care priveste lumea se schimba treptat. Regulile si modelele nu-i mai sunt suficiente. El incepe sa puna lucrurile cap la cap si sa traga propriile-i concluzii, fara ca parintii sa-l mai poata influenta prea mult. Este etapa din varstele educatiei in care copii au nevoie sa fie lasati “liberi”. Parintii se tem ca acordandu-le aceasta “libertate”, adolescentii isi vor provoca necazuri.

Dragi parinti, e vremea sa avem incredere in copii nostrii si chiar sa le spunem acest lucru. Trebuie sa-i incurajam sa scoata la lumina tot ce au ei mai bun, trebuie sa-i ajutam sa-si aleaga prietenii potriviti si sa le dam dreptul la opinie. Daca vom insista sa faca mereu ceea ce le spunem, chiar daca este spre binele lor, ei se vor intoarce impotriva noastra si vor proceda exact invers.

Sigur ca aceste principii nu se aplica in toate cazurile. Exista si “elemente turbulente” care par sa nu vrea sa inteleaga nimic din ce le spunem. Dar asta e doar la suprafata! Ei sunt copii, sunt ai nostrii, au talente nedescoperite si cu siguranta exista o cale catre sufletul lor. Depinde doar de parinti, educatori si prieteni s-o descopere.

Dar, nu uitati, pentru a reusi in acest demers, trebuie sa le oferim copiilor mai mult decat un sfat sau o cicaleala. Trebuie sa le oferim neconditionat afectiunea noastra, un mediu familial echilibrat, sa fim sinceri cu ei si, mai ales sa invatam sa depasim problemele care apar cu umor si imaginatie.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

9 răspunsuri la „Etape pentru varstele educatiei la copii mici”

  1. Avatar Daniela
    Daniela

    Interesant articolul. Acum depine de fiecare parinte in parte. Cei 7 ani de acasa pot fi dezechilibrati cu usurinta facandu-le prea multe mofturi.

    1. Nu am înțeles de ce dacă dai la un copil, dacă îi oferi, el devine mofturos! Care o fi mecanismul?

  2. copilul trebuie educat de mica, cand este mare, nu prea mai ai ce sa-i faci

  3. Avatar Alexandra
    Alexandra

    Chiar mi-am dat seama ca si eu am trecut prin aceleasi etape, cel putin din ce imi aduc aminte. Adolescenta este cea mai grea etapa insa daca copii au cei 7 ani de acasa si au trecut prin celelalte 2 etape cu bine nu ar trebui sa ne facem griji. Asa cum spuneai si tu e momentul sa ii mai lasm si liberi.
    Foarte bun articolul

  4. La un an,intr-adevar,explicatiile nu-si prea au rostul.Dar de pe la trei ani,sa sti ca inteleg aproape orice,doar ca sunt foarte smecheri si iti testeaza limitele rabdarii la maxim.Dar,e placut,cel putin, mie imi place.

  5. Avatar Marketing Romania
    Marketing Romania

    Interesant articol, Tineretul chiar are nevoie de educatie.

  6. Citez: “E varsta la care copii au nevoie sa fie lasati “liberi””

    Acest aspect imi apre cel mai important in educatia unui copil. El are nevoie de libertate, sa vada ca anumite decizii pe care le ia au consecine. Chiar daca stiti ca ceea ce face este gresit si sigur va avea probleme dupa, daca nu e nimic grav lasat-il sa greseasca, ca se va convinge asa mult mai usor ca ce face nu e bine decat daca ii spuneti nu.

    Si nu spuneti niciodata ” Nu si am incheiat subiectu” oferitii mereu explicatii dc ati spus nu, pentru ca el sa vada ca nu supeti NU doar pentru ca nu veti, ci din cauza ca aveti motive intemeiate.

    1. Dorele, la un copil de 1 an, explicatiile sunt cam fara folos. Trebuie sa te repeti cu unii copii poate si de 20 de ori pana invata regula.

      Totusi, in aceste circumstante, daca la primul copil parintii au toata rabdarea, la al doilea se mai pierde din elan. Cum rezolvi problema cu rabdarea?

  7. CITEZ : ” Specialistii in domeniu au ajuns insa la concluzia ca bebelusul nenascut “aude” ce se petrece in jurul mamei, receptioneaza starea ei de spirit. Asadar, de ce sa nu incepem sa vorbim cu copiii nostri, chiar din perioada sarcinii?! In fond, nu avem nimic de pierdut. ”

    Exact. Asa facea si matusa mea cu copii ei 🙂

    Foarte interesant si bun de citit articolul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *