Feriga ~ Proprietati, tratamente, simbolistica si mitologie romaneasca

feriga

Feriga comună este o planta medicinala erbacee perena, spontana, ce vegeteaza pe soluri reavan-jilave pana la jilav-umede. Popular se mai numeste barba-ursului, făliuță, feligă, feregă, ferice, firică, filiuță, iarba-șarpelui, năvalnic, limba-cerbului. In latina se numeste Dryopteris filix-mas. Feriga este o planta cunoscuta inca din Antichitate. Dacii o numeau filiax.

Ferigile sunt o familie foarte veche de plante. Fosile de feriga de la inceputul erei mezozoice, din urma cu 360 de milioane de ani au fost descoperite. Se crede ca ferigile sunt mai vechi decat animalele terestre si mult mai vechi decat dinozaurii. Ele au inflorit pe Pamant cu doua sute de milioane de ani inainte de evolutia plantelor cu flori. Ferigile sunt  de mai multe feluri. Avem în special Feriga comună (Dryopteris filix-mas) – părul fetei sau părul Maicii Domnului (Adiantum pedatum), feriga (Pteridium aquilinum) – spinarea lupului, sau feriga stejar (Polypodium vulgare).

Asa cum o stim acum, feriga este o planta cu frunze care creste in zone umede sau in jurul padurilor. Ea este o planta vasculara, cu structuri interne foarte bine dezvoltate care mentine un flux al apei si al substantelor nutritive.

Conditii de crestere la feriga

Feriga planta medicinala proprietati

Exista mai multi factori de care ferigile adulte au nevoie pentru a supravietui, in afara de cazurile in care apar paraziti sau diverse boli:

  • umiditate in sol;
  • umiditate in aer;
  • nutrienti adecvati in sol;
  • lumina suficienta pentru fotosinteza;
  • temperaturi adecvate;
  • protectie impotriva vantului;
  • protectie de la prea multa lumina a soarelui;
  • protectie de la inghet.

In functie de tipul de feriga, gradul fiecarui factor necesar poate varia foarte mult.

Feriga ~ Proprietati si efecte terapeutice

Rizolul plantei de feriga este folosit in medicina umana si cea veterinara impotriva viermilor intestinali. Este una dintre cele mai bune specii ce actioneaza impotriva teniei. Substantele active din rizomul ferigii paralizeaza musculatura neteda a celor mai multe specii de tenie, dar si a altor specii de viermi ce paraziteaza intestinul. Cand parazitul intra in contact cu substanta, sufera o perioada scurta de excitatie, dupa care se instaleaza o paralizie ireversibila. Efectul cu deznodamant letal se desfasoara pe parcursul a cel mult 4 ore.

Gustul preparatului din rizom de ferigi este gretos. Pentru inlaturarea gustului, imediat dupa administrare se pot consuma 2-3 bomboane mentolate sau o cafea foarte dulce.

Cand se culege rizomul de feriga

Rizomul de ferigi se recolteaza toamna, din septembrie pana in noiembrie. La nevoie se culege si din martie pana in luna mai. Nu se spala. Se curata cu cutitul de frunze si de petiolurile vechi, pana se ajunge la tesuturile de culoare verde. Se usuca la umbra intr-un singur strat sau suspendati. In industria farmaceutica se poate prelucra in stare proaspata. Nu se admit rizomi de la alte specii.

Tratament cu feriga pentru eliminarea teniei si a altor viermi intestinali

1 lingurita pulbere rizom de feriga se amesteca bine cu miere de albine. Se include apoi in 16 capsule. La copii se administreaza jumatate din cantitate. Cu o zi inainte de inceperea tratamentului nu se mananca lapte. A doua zi se iau toate capsulele la interval de 3 minute, una dupa alta. Apoi se ia un purgativ (ulei de ricin). Se controleaza in fecale eliminarea scolexului. Daca nu a fost eliminat, dupa o saptamana se repeta tratamentul.

Tratamente cu feriga in uzul extern – Beneficii pentru sanatate

Pentru tratarea reumatismului si gutei, se prepara un decoct de ferigi. Rizomul se fierbe 20 de minute in 1 l de apa, dupa care se trece prin sita. Se adauga in baie sau se frictioneaza cu ceaiul de feriga articulatiile dureroase.

Pentru tratarea plagilor se face un ceai din 10 g rizom, fiert 10 minute in 1 litru de apa. Se fac spalaturi locale.

Pentru tratarea picioarelor obosite si inflamate, un rizom proaspat de ferigi se fierbe intr-un litru de otet, dupa care se trece prin sita. Se aplica comprese reci cu preparatul obtinut.

Extractul de rădăcină sau rădăcina praf sunt adăugate în unguentele pentru vindecarea rănilor și pentru masajul membrelor copiilor cu rahitism.

Feriga – Contraindicatii si atentionari

Rizomii de ferigi sunt toxici in perioada de incoltire. Conservarea indelungata si administrarea cu un purgativ uleios ii mareste toxicitatea. Administrarea in tratament a rizomului de ferigi sau a preparatelor lui, fara a tine cont de dozele stabilite, provoaca intoxicatii. Tratamentul se aplica sub supraveghere medicala.

Alte utilizari ale ferigii

Invelite cu frunze de feriga, alimentele nu se altereaza. Frunzele, puse in gropile de cartofi sau de mere, conserva mai bine. De asemenea, se folosesc in gradina toamna pentru a proteja straturile de ceapa, usturoi sau anumite plante mai sensibile peste iarna. De asemenea, frunzele uscate de feriga sunt folosite la pregatirea compostului, datorita substantelor active.

Feriga – simbolism

Se crede ca feriga aduce ploaie, protectie, noroc, bogatii, tinerete vesnica, sanatate. Din acest motiv, este o planta adesea crescuta in casa sau cultivata in gradina. Ca planta de apartament este foarte indragita. Feriga reprezinta cunostintele vechi si arhaismul.

Feriga in ritualuri – Utilizări magice

Se spune că semințele de ferigă te fac invizibil dacă sunt culese în seara de Sânzâiene. De asemenea se spune că ferigile sunt plante a nemuririi. Limba cucului (Botrychium lunaria) este deosebit de eficientă dacă este culeasă la lumina lunii. Aceasta ajută la deschiderea încuietorilor și la ruperea farmecelor, este folosită în ritualurile pentru dragoste și are reputația alchimică de a transforma mercurul în argint. Poate fi folosită pentru a evoca bani.

Frunzele de frigă de sex masculin, uscate și arse în casă crează un zid de protecție foarte puternic. Arse în afara casei, aduc ploaia.

Druizii clasificau ferigile ca fiind copaci sacrii. Frunzele desfăcute ale ferigii comune erau adunate de Sânzâiene, uscate și purtate pentru a aduce noroc. Datorită regenerării misterioase a ferigilor se crede în credința străveche că semințele de ferigi pot conferi invizibilitate. Rădăcinile de ferigă se adaugă în poțiuni pentru dragoste, și frunzele sunt mestecate de cei care pornesc în căutarea dragostei.

Se utilizează pentru iubire, eliberare, exorcism, protecție.

Feriga – mituri si legende la romani

Această plantă crește mai ales în pădurile de munte și se deoasebește de altele prin aceea că nu înflorește, dar nici nu produce semințe. Totuși, oamenii din popor cred că ea înflorește în noaptea de 24 iunie pentru doar 2 ore. Floarea ei este albă și are formă de stea, dar dispare la primul cântat al cocoșilor.

Ea poate fi văzută doar de doi frați sau veri fără de prihană, care în noaptea de Sânzâiene sunt îmbrăcați în haine albe și care nu vorbesc, nu dorm, nu șed. Ei stau de pază până când feriga înflorește și strălucește ca soarele. Ei o învelesc într-o pânză și o pun la icoană.

Celui care posedă ferigi, îi aduce noroc, fie el cârciumar, comerciant, agricultor, etc.

O etimologie spune că un bărbat care molesta femeile a fost prefăcut în ferigă.

Bibliografie:

  • Universul plantelor – Prof. Dr. Constantin Parvu
  • Gandirea magico-religioasa la romani – Dictionar – Ion Talos

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Feriga ~ Proprietati, tratamente, simbolistica si mitologie romaneasca”

  1. De ce sa vinzi ferigi? Ele se gasesc peste tot, cine are nevoie numai ce merge sa le culeaga!

    Intrebarea potrivita ar fi cine ar cumpara ferigi?

  2. “Feriga aduce noroc”- nici nu incerc sa te contrazic, caci sunt si eu de acord cu aceasta dupa ce am castigat ruleta online pentru prima data in viata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *