Fructele Goji – 8 Proprietăți și contraindicații

Timp de citire estimat: 18 minute


Li Quing Yuen este legenda vie care a popularizat fructele Goji, deoarece se presupune că a trăit 252 de ani consumând zi de zi un ceai din fructele Goji, ciupercile Reishi și Ginseng.

Aceste fructe de o culoare strălucitoare roșie-portocalie identificate în folclorul tibetan pentru capacitatea de a “înălța spiritele” au fost de asemenea o sursă importantă de hrană pentru triburile native de indieni americani din sud-vestul Statelor Unite.

Fructele Goji sunt superalimentate cu fitonutrienți care oferă o cantitate considerabilă de energie și sunt cunoscute de mai bine de 5000 de ani în culturile Asiei. Goji mai sunt cunoscute în medicina tradițională chineză sub numele de fructe de pădure Lycii. Sunt utilizate în mod obișnuit cu alte plante medicinale tonice în ceaiuri de plante si formule de longevitate.

Fructele Goji sunt o încrucișare între afine și cireșe, cu un gust în mare parte dulce, însă și puțin amar și chiar ușor sărat. De obicei sunt uscate precum stafidele, așa sunt mai ușor de consumat. Se pot adauga in rețete de tip piure sau shake-uri. Putem să adăugăm Goji în apă alături de alte plante medicinale tonice pentru a crea amestecuri de ceaiuri puternice.

La momentul actual Goji sunt singurele din lume prin care s-a dovedit că ajută la prelungirea vieții omenești. HGH este principalul hormon ce reglemeantează activitatea în întregul corp.

Fructele Goji conțin un nivel ridicat de sesquiterpenoide cu proprietăți anti-inflamatorii. Ele cresc producția glandelor HGH prin activarea gladei pineale și glandei hipofize. De asemenea fructele Goji sunt abundente în aminoacizi ce sporesc nivelul de hormoni de creștere umană, stabilesc o stare de tinerețe și energie.

Fructe goji proaspete si goji uscate

Fructele Goji – Valori nutriționale, proprietăți și beneficii

Fructele goji sunt cunoscute pentru conținutul lor bogat în nutrienți. Iată o privire asupra valorilor nutriționale aproximative pentru 100 de grame de fructe goji uscate:

 • Calorii: 268 kcal
 • Carbohidrați: 57,7 grame
 • Proteine: 9 grame
 • Grăsimi: 1,4 grame
 • Fibre: 10 grame
 • Vitamina C: 48,4 mg
 • Vitamina A: 2680 IU
 • Fier: 6,8 mg
 • Potasiu: 977 mg

Fructele goji sunt, de asemenea, o sursă importantă de antioxidanți, inclusiv polifenoli și carotenoizi. Aceste substanțe pot avea efecte benefice asupra sănătății, contribuind la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la susținerea sistemului imunitar.

Fructele goji sunt fructele plantei Lycium barbarum sau Lycium chinense, cunoscute și sub denumirea de cătină chinezească sau wolfberry. Aceste fructe mici și de culoare roșie-portocalie sunt originare din Asia și sunt apreciate în întreaga lume pentru proprietățile lor nutritive și beneficiile pentru sănătate. Iată câteva dintre proprietățile și valorile nutritive ale fructelor goji:

 1. Bogate în nutrienți: Fructele goji sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale. Ele conțin vitaminele A, C, E și complexul de vitamine B, precum și minerale esențiale precum fierul, zincul, cuprul, seleniul și calciul.
 2. Antioxidanți puternici: Goji sunt bogate în antioxidanți, inclusiv carotenoide (precum beta-carotenul și luteina), polifenoli și vitamina C. Acești antioxidanți ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi.
 3. Susțin sănătatea oculară: Datorită conținutului ridicat de carotenoide, cum ar fi luteina și zeaxantina, fructele goji au fost asociate cu protecția sănătății oculare. Aceste substanțe pot ajuta la reducerea riscului de degenerescență maculară și cataractă.
 4. Susțin sistemul imunitar: Fructele goji conțin substanțe bioactive care pot stimula sistemul imunitar și pot ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor. De asemenea, ele pot spori producția de celule albe din sânge și pot îmbunătăți răspunsul imunitar al organismului.
 5. Îmbunătățesc sănătatea pielii: Datorită conținutului lor de antioxidanți și vitamina C, fructele goji pot contribui la menținerea sănătății pielii. Acestea pot ajuta la reducerea inflamației, la protejarea pielii împotriva radicalilor liberi și pot susține producția de colagen, contribuind la un aspect mai tânăr și mai sănătos al pielii.
 6. Sursă de fibre: Goji sunt o bună sursă de fibre alimentare, care pot susține sănătatea digestivă, pot îmbunătăți tranzitul intestinal și pot ajuta la menținerea unui nivel sănătos de zahăr în sânge.
 7. Susținerea sănătății creierului: Fructele goji conțin substanțe bioactive, cum ar fi polizaharidele, care pot avea efecte benefice asupra sănătății creierului. Acestea pot îmbunătăți funcția cognitivă, memorie și atenție.
 8. Susținerea sistemului cardiovascular: Consumul regulat de fructe goji poate ajuta la menținerea sănătății sistemului cardiovascular prin reducerea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea circulației.

Fructele Goji sunt o sursă importantă de vitamina A

În teste de laborator, antioxidanții minimalizează distrugerile produse de radicalii liberi ce atacă celule și modifică ADN-ul. Atunci când o celula ADN se modifică, celulele cresc anormal. Antioxidanții pot să elimine atacul radicalilor liberi. Cercetările rămân în continuare asupra prevenirea bolilor și a îmbătrânirii.

Unele studii folosind Goji au descoperit beneficii pentru starea mentală de bine și calm, performanțe în atletism, fericire, calitatea somnului și îmbunătățirea stării de sănătate. Aceste studii preliminare au nevoie să fie repetate înainte de a forma concluzii definitive ce pot fi puse pe hârtie, dar rezultatele de laborator sunt departe de povestile despre fructele Goji, pentru ca nu orice se poate dovedi stiințific.

În timp ce Goji reprezintă o sursă importantă de antioxidanți, este încă neclar cum se pot compara cu celelalte fructe de pădure. De asemenea cercetătorii nu știu dacă Goji au aceleași beneficii de sănătate ca celelalte fructe de pădure.

Modalități de consum ale fructelor goji

Fructele goji pot fi consumate în diverse moduri pentru a beneficia de proprietățile lor nutriționale. Iată câteva modalități populare de consum ale fructelor goji:

 1. Consum direct: Fructele goji pot fi consumate proaspete, așa cum sunt. Ele au un gust ușor dulceag și chiar ușor acru. Poți mânca o mână de fructe goji ca gustare sau le poți adăuga în cerealele de dimineață, iaurt, salate sau smoothie-uri.
 2. Infuzie: Poți prepara o infuzie de fructe goji adăugând o mână de fructe într-o ceașcă de apă fierbinte. Lasă-le să se infuzeze timp de câteva minute și apoi consumă lichidul rezultat. Această infuzie poate fi savurată ca atare sau împreună cu alte plante sau ceaiuri.
 3. Adăugate în rețete: Fructele goji pot fi adăugate într-o varietate de rețete. Le poți presăra peste cereale, muesli sau iaurt pentru a le da un plus de nutriție și gust. De asemenea, le poți include în prăjituri raw vegane, batoane de cereale sau smoothie-uri pentru a le îmbunătăți valoarea nutritivă.
 4. Uscate: Fructele goji pot fi găsite și sub formă de fructe uscate, care sunt ușor de consumat și păstrat. Poți mânca fructele goji uscate ca atare sau le poți adăuga în rețetele tale preferate.
 5. Suc de goji: Fructele goji pot fi transformate în suc, care poate fi băut ca atare sau adăugat în alte băuturi precum smoothie-uri sau cocktail-uri sănătoase.

Este important să ai în vedere că fructele goji pot avea un gust intens și pot fi contraindicate în anumite condiții de sănătate sau în combinație cu anumite medicamente. Dacă ai întrebări sau îngrijorări legate de consumul de fructe goji, este recomandat să consulți un specialist în domeniul nutriției sau sănătății.

fructele goji

Contraindicații și posibile efecte adverse ale consumului de fructe goji

Deși fructele goji sunt în general sigure pentru consumul uman, este important să fii conștient de posibilele contraindicații și efecte adverse asociate. Iată câteva aspecte de luat în considerare:

 1. Reacții alergice: Unele persoane pot prezenta alergii la fructele goji. Dacă ești alergic la alte fructe sau plante din familia Solanaceae (cum ar fi tomatele, cartofii sau ardeii), există un risc mai mare de a dezvolta o reacție alergică la fructele goji. Dacă observi simptome precum mâncărime, erupții cutanate, umflături sau dificultăți respiratorii după consumul de fructe goji, este recomandat să încetezi consumul și să consulți un medic.
 2. Interacțiuni cu medicamente: Fructele goji pot interacționa cu anumite medicamente. Acestea pot afecta absorbția și metabolismul anumitor medicamente, cum ar fi anticoagulantele (cumarinicele), medicamentele pentru diabet și medicamentele pentru tensiunea arterială. Dacă iei orice medicament în mod regulat, este important să consulți medicul înainte de a începe consumul de fructe goji pentru a evita interacțiunile nedorite.
 3. Efecte gastrointestinale: În unele cazuri, consumul excesiv de fructe goji poate cauza disconfort gastrointestinal, cum ar fi greață, diaree sau crampe abdominale. Este recomandat să consumi fructe goji în cantități moderate și să monitorizezi reacția organismului tău.
 4. Interacțiuni cu medicamente pentru tensiunea arterială: Fructele goji pot avea un efect hipotensiv, ceea ce înseamnă că pot reduce tensiunea arterială. Dacă iei medicamente pentru tensiunea arterială sau suferi de hipotensiune, este recomandat să consulți medicul înainte de a consuma fructe goji, deoarece combinația lor ar putea determina o scădere excesivă a tensiunii arteriale.

Este important să fii moderat în consumul de fructe goji și să respecți doza recomandată.

Atunci când folosim cu moderație fructe Goji putem, fi în siguranță.

Ce pot face fructele Goji în 24 de ore?

O mică cercetare asupra informațiilor din medicină m-a îndreptat spre un studiu făcut de un doctor pe un pacient în Statele Unite. În prima poză ce urmează o să observați celulele roșii în sânge cum stau unite și se protejează deoarece sângele este în stare acidă. În mod normal celulele roșii ar fi trebuit să fie rotunde, separate și ar trebui să transporte oxigenul prin sânge.

Ceea ce este încercuit reprezintă Colesterolul și Bacterii. Se știe faptul că nu este nevoie de foarte mult colesterol pentru a provoca probleme de funcționare la nivelul inimii sau asupra funcționării normale ale activității cerebrale. O singură pată de colesterol poate împiedica oxigenarea inimii sau a creierului.

Sangele inainte de tratament cu fructele goji
Sangele inainte de tratament cu fructele goji

În cea de-a doua poză puteți observa cum celulele roșii și-au revenit în formă și activitate normală. Celula albă(centrul imaginii), a devenit mai strălucitoare și poate reveni la activitatea ei de a elimina bacteriile și colesterolul din sânge. Trebuie menționat faptul că a doua imagine reprezintă starea sângelui (alcalină) după doar 24-36 de ore de la acest tratament cu fructele Goji.

sangele dupa 24 de ore tratament cu fructele goji
Sangele dupa 24 de ore de la un tratament cu fructele goji

Am putea concluziona foarte ușor că tratamentul cu fructele Goji ajută la slabit! Consider că dacă în 24 de ore sunt schimbări atât de majore, pentru colesterol crescut, mărit, sigur merită să consumi fructe Goji!

Pentru cine doreste sa cumpere copaci de goji, care sunt destul de usor de intretinut, chiar ii recomand pe langa casa.

Întrebări frecvente despre fructele goji

Prezintă fructele Goji reacții adverse?

Pot exista unele reacții neplăcute atunci când Goji interacționează cu anumite plantele medicinale. Dacă utilizați warfarin (un derivat sintetic de cumarină, substanță ce se găsește în vinarița sau lavandă), e de preferat să evitați Goji. De asemenea fructele Goji pot interacționa cu medicamente pentru diabet sau medicamente pentru tensiunea arterială.

Fructele goji se pot consuma în caz de diabet?

Fructele goji pot fi consumate în caz de diabet, dar în cantități moderate și sub supravegherea unui medic sau a unui specialist în nutriție. Deoarece conțin carbohidrați, aceștia pot influența nivelul glicemiei. Este important să controlezi aportul de carbohidrați și să monitorizezi nivelul glicemiei după consumul de fructe goji.

Fructele goji slăbesc?

Fructele de goji în sine nu au capacitatea de a slăbi în mod direct. Cu toate acestea, ele pot face parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă pentru pierderea în greutate. Goji sunt sărace în calorii și conțin fibre, care pot ajuta la creșterea senzației de sațietate. Cu toate acestea, este important să menții un deficit caloric și să faci exerciții fizice regulate pentru a slăbi eficient.

Fructele goji sunt recomandate pentru copii?

Fructele goji pot fi consumate de copii în cantități moderate și în cadrul unei alimentații echilibrate. Cu toate acestea, este recomandat să consulți medicul pediatru înainte de a introduce fructele de goji în dieta copilului, deoarece fiecare copil are nevoi nutriționale diferite și pot exista anumite condiții medicale sau alergii care să necesite restricții alimentare.

Se pot consuma fructele goji în cura de slăbire?

Fructele de goji pot fi consumate în cadrul unei cure de slăbire, dar nu există nicio garanție că ele vor duce la pierderea în greutate în mod direct. Fructele de goji pot fi incluse într-o dietă sănătoasă, cu un conținut redus de calorii și bogată în nutrienți. Acestea pot aduce beneficii prin conținutul lor de fibre și antioxidanți, care pot susține procesul de slăbire. Cu toate acestea, este important să ai un deficit caloric și să te bazezi pe o alimentație echilibrată și exerciții fizice pentru a obține rezultatele dorite în cadrul curei de slăbire.

Care este cantitatea recomandată de fructe goji pe zi?

Cantitatea recomandată de fructe goji pe zi poate varia în funcție de vârstă, sex, starea de sănătate și obiectivele individuale. În general, se recomandă consumul de 20 până la 30 de grame de fructe goji pe zi. Această cantitate este considerată sigură și benefică pentru majoritatea persoanelor. Este important să nu exagerezi consumul și să rămâi în limita recomandată, deoarece fructele goji pot conține substanțe active și pot interacționa cu anumite medicamente sau afecțiuni de sănătate.

Câte calorii au fructele de goji?

Fructele de goji au o valoare calorică moderată. În general, 100 de grame de fructe goji conțin aproximativ 70-90 de calorii. Este important să reținem că această valoare poate varia ușor în funcție de factori precum dimensiunea fructelor și metoda de procesare. Cu toate acestea, fructele de goji sunt relativ sărace în calorii, dar bogate în nutrienți esențiali, precum vitaminele, mineralele și antioxidanții. Datorită profilului lor nutrițional, fructele goji pot fi incluse cu ușurință într-o alimentație echilibrată și sănătoasă.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

7 răspunsuri la „Fructele Goji – 8 Proprietăți și contraindicații”

 1. Avatar Goji Bio Brasov
  Goji Bio Brasov

  Fructele de Goji sunt foarte benefice pentru organism, de aceea fiecare dintre noi ar trebui să deținem arbuști de Goji în gradina pentru a ne bucura de beneficiile fructelor proaspete pe tot parcursul verii. Nu sunt greu de cultivat si îngrijit, iar cu ajutor specializat si sfaturi utile oricine poate creste un copacel „de sanatate”.

 2. Intradevar, sunt foarte benefice pentru organism. Eu le-am introdus in alimentatia familiei si toti simtim imbunatatiri. Recomand. Eu le iau de aici

  1. Avatar Bogdan Cristescu
   Bogdan Cristescu

   Multumim pentru recomandare! Deci “1kg fructe goji pret 60 lei” mi se pare convenabil. Totusi eu recomand sa iti plantezi un copac
   Goji (Lycium Barbarum) pret 23 lei. Dupa 2 ani de la plantare, iti poate da suficiente fructe pentru cura cu fructe goji pentru o persoana. Avantajul e ca il ai multi ani, si devine din ce in ce mai abundent in fructe. Poate fi crescut si in balcon la bloc, daca nu ai posibilitatea sa il plantezi in aer liber.

   Aici gasesti sa cumperi copaci Goji (3 soiuri):

 3. Avatar Florentina
  Florentina

  Buna. Persoanele care isi doresc sa slabeasca vor putea consuma cu incredere fructele goji. Eu le-am consumat si am fost foarte multumita de rezultatele obtinute. Le-am achizitionat de aici: si am fost multumita de calitatea fructelor. Recomand.

 4. Sucul a fost până recent cea mai răspândită formă de consum, dar sub formă de suc, fructele Goji își pierd o mare parte din nutrienți și antioxidanți. Și sub formă de pudră, fructele își pierd multe vitamine și minerale.
  În consumul terapeutic, sunt utilizate fructele Goji uscate care se pot conserva timp de un an, și își păstrează o mare parte din substanțele nutritive și antioxidanți. În primele zile, trebuie să se facă un consum echilibrat, trebuie început lent.

 5. Nu stiam ca scad asa rapid colesterolul aceste fructe gustoase !

  1. Avatar Bogdan Cristescu
   Bogdan Cristescu

   Sunt fantastice aceste fructe! Fructele Goji am auzit de la o cunoștință, se găsesc de cumpărat în supermarket-uri în stare proaspătă, sau în magazine naturiste, confiate! Sucul de fructe goji, cu adevărat se pare că dizolvă colesterolul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *