Vopsirea parului cu henna ~ Colorant natural din India

pudra henna colorant natural

Henna este un colorant natural vegetal, folosit de mii de ani in India, Nordul Africii si Orientul Mijlociu pentru vopsirea parului, barbii, unghiilor, sprancenelor si tatuajelor de maini in tonalitati de roscat.

Pe langa faptul ca este un bun colorant, henna este si un foarte bun tratament pentru par, inlaturand grasimea si facand ca parul sa fie mai stralucitor, voluminos si puternic.

Din ce se obtine henna?

Henna se obtine prin macinarea frunzelor arbustului Lawsonia inermis. Aceste frunze macinate se gasesc in comert sub forma de pulbere verde.

Inainte de achzitionare este foarte important a se citi eticheta, pentru verificarea procentului de lawsonia inermis. Acesta trebuie sa fie 100%.

Binenteles ca folosirea acestui colorant natural prezinta si unele dezavantaje. Fiind un colorant natural, procesul vopsirii parului nu este la fel de rapid si simplu ca in cazul unei vopsele chimice. Se intinde mult mai greu pe par, iar “timpul de lasat in poza” este cel putin dublu. In plus, cand folosesti pentru prima data, nu poti sti ce nuanta de rosu iese. Pe parul inchis la culoare este posibil ca roscatul sa nu prinda perfect uniform, dand senzatia de suvite.

Bine de stiut inainte de folosire

  • daca vrei sa te intorci la vopseaua chimica dupa ce ti-ai vopsit parul cu henna, trebuie sa astepti 6 luni inainte de a face acest lucru;
  • parul deja vopsit chimic se poate vopsi cu henna;
  • este indicat a se folosi doar henna pura (100% Lawsonia inermis);
  • poate provoca alergii, asa ca este indicat a se face o proba inainte pe o suprafata mica de par.

Ingrediente pentru prepararea vopselei de păr:

pudra henna colorant natural
Colorant natural pentru par
  • 100 g henna;
  • 300 ml apa clocotita;
  • 2 lingurite de pulbere parfumata;
  • 4 linguri de suc de lamaie (o jumatate de lamaie) proaspat stoarsa (poti folosi si suc de portocale sau grefa);
  • 2 linguri de iaurt natural gras.

Modul de preparare a vopselei henna

Pudra Henna impreuna cu pulberea parfumata se pune intr-un recipient. Pulberea parfumata poate fi pudra de scortisoara sau de cuisoare. Se adauga pentru ca henna nu miroase prea placut. Se pot folosi si uleiuri esentiale in loc de pulbere.

Treptat se adauga lichidul fierbinte, amestecandu-se dupa fiecare adaugare. Trebuie sa rezulte o crema densa. Apoi se adauga sucul de lamaie si iaurtul, amestecandu-se din nou. Este indicat sa lasi compozitia vreo 2 ore intrun loc destul de cald, dar cu temperatura nu mai mare de 35 de grade Celsius.

Mod de aplicare

  1. Compozitia rezultata se intinde pe par de la radacini spre varfuri, dupa care se maseaza bine la radacini si apoi tot parul.
  2. Apoi se acopera parul cu o punga sau scufie din plastic, se inveleste cu un prosop pentru a tine de cald si se lasa asa 1-3 ore.
  3. La sfarsit parul se clateste foarte bine, pana cand apa nu mai are culoare portocalie.

Henna se mai foloseste si pentru bronzare. Fiind 100% naturala, bronzarea este indicata mai ales in cazul persoanelor ce nu se pot expune la soare si a celor care sufera de afectiuni precum dermatita sau vitiligo. Pe langa aspectul conferit, ofera si un anumit grad de protectie impotriva radiatiilor solare.

Taninul pe care il contine, cu efect de tonifiere, de inchidere a porilor si de intarire a vaselor sangvine fragile. Combinata cu o lotiune de bronzare, obtinuta din extrase vegetale bogate in minerale, vitamine si oligoelemente cu proprietati antibacteriene, astringente, contribuie la hidratarea epidermei.

Planta Lawsonia Inermis din care se produce Henna colorant natural
Planta Lawsonia Inermis din care se produce acest colorant natural

In prezent exista o gama vasta de nuante de henna, dar acestea nu sunt 100% naturale, fiind adaugati anumiti compusi pentru obtinerea culorilor finale. Dupa cum sustin specialistii, henna in stare pura nu vine in mai multe culori.

Cu ce plante se poate combina henna?

– Extract din coji sau frunze de nuc (Juglans regia): pentru o vopsire castanie a parului;
– Indigo (Indigoferă tinctoria): pentru vopsirea parului in castaniu sau negru intens;
– Drobsor (Isatis tinctoria): pentru vopsirea parului in nuante de castaniu, in tonuri naturale;
– Cassia obovata: Intareste parul si ii imbunatateste starea de sanatate. Se recomanda pentru tratarea parului care se rupe usor sau care este despicat, deshidratat;
– Gambir (Ourouparia gambir): pentru colorarea parului in nuante de blond, saten si castaniu;
– Sofran, musetel, radacina de rubarba sau romanita nobila. Combinata cu una din aceste plante ofera posibilitatea colorararii parului in diferite nuante de blond;
– Acacia (Acacia catechu): asemeni gambirului ajuta la colorarea parului in nuante de blond, saten si castaniu.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *