7 Lectii si exercitii de dictie – cat de repede poţi să spui

Jocurile de cuvinte, rimele, versurile, spuse repede, sunt bune exercitii de dictie. Poezii scurte ce le cunoaştem de mici, unele le-am auzit de la prieteni, rude, altele le-am găsit noi prin cărţi, ne ajută să vorbim mai corect şi mai echilibrat. Câteva “lecţii de dicţie” am cules pentru voi şi vă invit să ne umplem de bună dispoziţie, încercând să le spunem cu voce tare, repede.

Exercitiile de dictie folosesc texte simple, dar greu de pronuntat. Grele sau usoare, ele ne ajuta sa vorbim clar, cu incredere, convingator.

Care este rolul exercițiilor de dicție?

Exercițiile de dicție au rolul de a dezvolta și îmbunătăți abilitățile de vorbire ale unei persoane. Dicția se referă la modul în care sunetele sunt pronunțate și la claritatea cu care vorbim. Exercițiile de dicție pot ajuta la:

 1. Îmbunătățirea pronunției: acestea pot ajuta la pronunțarea corectă a sunetelor și cuvintelor, astfel încât mesajul să fie transmis clar și fără confuzie.
 2. Reducerea accentului: dacă vorbim cu un accent pronunțat, exercițiile de dicție pot ajuta la reducerea accentului și la vorbirea mai clară și mai ușor de înțeles.
 3. Dezvoltarea încrederii în sine: exercițiile de dicție pot ajuta la creșterea încrederii în sine atunci când vorbim în public sau în situații de comunicare importantă.
 4. Îmbunătățirea modulării și a tonului vocii: aceste exerciții pot ajuta la dezvoltarea capacității de a modula vocea într-un mod plăcut și clar, astfel încât să poți transmite mai bine emoțiile și intențiile tale prin intermediul vocii.

În general, exercițiile de dicție pot ajuta la îmbunătățirea abilităților de comunicare și pot ajuta la obținerea unei comunicări mai clare și mai eficiente cu cei din jur.

Cum poți să faci cât mai eficient exerciții de dicție acasă?

Există mai multe modalități de a face exerciții de dicție eficiente acasă. Iată câteva sfaturi:

 1. Încălzește-ți vocea înainte de a începe să vorbești. Acest lucru poate fi făcut prin cântat, fredonat sau prin alte exerciții de respirație.
 2. Începe cu exerciții simple de pronunție, cum ar fi să rostești literele alfabetului sau să numeri de la 1 la 100, accentuând fiecare cifră.
 3. Repetă cuvinte sau fraze care îți creează dificultăți în pronunție. Poți să începi cu cuvinte simple, cum ar fi “băiat” sau “fată”, și să le rostești de mai multe ori, concentrându-te pe sunetele individuale.
 4. Poți să folosești poezii sau pasaje din cărți pentru a-ți exersa dicția. Aceasta îți va permite să îți îmbunătățești accentul și pronunția, dar și să îți dezvolți abilitățile de interpretare.
 5. Încearcă să vorbești cu voce tare și clară, fără să mormăi sau să rostești cuvintele nazal.
 6. Înregistrează-te vorbind și ascultă-ți înregistrarea. Acest lucru îți va permite să îți dai seama de erorile pe care le faci în pronunție și să le corectezi.
 7. Poți să urmărești tutoriale online sau să te înrolezi într-un curs de dicție online sau offline, pentru a-ți îmbunătăți abilitățile de dicție.

Este important să îți reții că nu există o soluție magică pentru a-ți îmbunătăți dicția. Exersarea regulată și concentrarea pe pronunție sunt cheia succesului.

Instrumente necesare pentru a face lecții de dicție acasă

Pentru a face lecții de dicție acasă nu ai nevoie de instrumente speciale sau scule sofisticate. Cele mai importante instrumente de care ai nevoie sunt vocea ta și atenția ta.

Lectii de dictie acasa

Cu toate acestea, există câteva accesorii și tehnici pe care le poți folosi pentru a-ți îmbunătăți dicția și pentru a face exercițiile mai eficiente:

 1. Înregistrarea vocală – înregistrarea vocii tale poate fi un instrument util pentru a-ți evalua progresul și pentru a identifica problemele de pronunție. Poți înregistra sesiunile tale de exerciții de dicție și să asculti înregistrarea pentru a vedea cum sună vocea ta și ce ar trebui să îmbunătățești.
 2. Oglinzi – poți folosi oglinzi pentru a-ți observa poziția feței, a gurii și a limbii atunci când vorbești. Acest lucru te poate ajuta să îți îmbunătățești pronunția și să reduci problemele de articulare.
 3. Exerciții de respirație – exercițiile de respirație sunt importante pentru a-ți îmbunătăți dicția și pentru a-ți păstra vocea sănătoasă. Poți folosi tehnici de respirație, precum respirația diafragmatică, pentru a-ți întări mușchii respiratori și pentru a-ți îmbunătăți controlul vocii.
 4. Tehnici de relaxare – atunci când vorbești, tensiunea din corpul tău poate afecta pronunția și claritatea vocii tale. Poți folosi tehnici de relaxare, precum yoga sau meditația, pentru a reduce tensiunea și pentru a-ți îmbunătăți controlul vocii.

În general, pentru a face lecții de dicție acasă ai nevoie de multă răbdare, perseverență și disciplină. Cu timpul și cu practică, vei observa îmbunătățiri semnificative în pronunția și claritatea vocii tale.

Lecții și exercitii de dicție

Iată câteva exemple de exerciții de dicție în limba română:

 1. Pronunțarea silabelor: “ba”, “be”, “bi”, “bo”, “bu”; “da”, “de”, “di”, “do”, “du”; “fa”, “fe”, “fi”, “fo”, “fu”; etc. Este important să rostești fiecare silabă clar și distinct.
 2. Exerciții pentru pronunțarea sunetelor “r” și “rr”: “Roșu răsare radă râuri”; “Ramura răsare rotundă, rotundă”; “Rugăciunea rugătorilor rămâne răsunătoare”.
 3. Exerciții pentru pronunțarea sunetelor “s” și “ș”: “Să nu-i șifonezi șalul”; “Sus, pe sus, săriți sus”; “Șoarecele șoptea șoptit”.
 4. Exerciții pentru pronunțarea sunetelor “t” și “ț”: “Tatăl meu toacă mere în grădină”; “Trenul trecu prin tunel”; “Țestoasa țopăie în țărână”.
 5. Exerciții pentru pronunțarea sunetelor “z” și “j”: “Zorile zâmbesc în zori de zi”; “Jocul jucat la jumătatea jocului”.
 6. Exerciții pentru pronunțarea sunetelor “ch” și “g”: “Ceașca cea cu ceai era cochetă”; “Ghețarul se topește gradual”.
 7. Exerciții pentru pronunțarea cuvintelor cu sunetul “u”: “Un ultim urlet urcă în urmă”; “Un vultur așteaptă într-un vârf de munte”.

Acestea sunt doar câteva exemple de exerciții de dicție, dar există multe altele care pot fi făcute pentru a-ți îmbunătăți pronunția și dicția în limba română. Iată, de exemplu, câteva fraze care pot crea dificultăți în pronunție, dar care te-ar putea ajuta!

Tot am zis şi-am zis, c-oi zice,
Dar de zis eu n-am mai zis.
Nici n-am zis, nici n-oi mai zice,
C-am să zic, c-am zis, c-oi zice …

Ştiu că ştii că ştiuca-i ştiucă
Dar mai ştiu că ştii că ştiu
Că ştiuca-i peşte.

Titiridvă, tidvă; nu-i greu a zice titiridvă, tidvă
Da-i greu a destitiridvi titiridvitura titiridvei tidvei …

Şoricel şerpuleţ,
Şade-n vârf de ruguleţ.
Rug rupe, rug rumegă,
Rumegătură de rug înghite.

Un şoarece murguleţ
Şade-n vârf de ruguleţ.
Rug rupe, rug mănâncă,
Rug verde rumegă.

Un moş cu un coş,
În coş – un cocoş.
Moşul cu coşul,
Coşul cu cocoşul.

Stanca stă-n castan ca Stan.
Stan stă-n castan ca Stanca.

Şapte sape late
S-au suit în deal să sape
Ş-alte şapte sape late
S-au suit în deal să sape.

O sapă lată,
Două sape late
Cu lapte spălate,
Pe spate aruncate.

Am şapte lopeţi late
Şi peste aste şapte lopeţi late
Am încă alte şapte lopeţi late.

Capra calcă-n patru piatra,
Piatra crapă-n patru;
Crăpa-i-aş capul caprei-n patru,
Cum a crăpat piatra-n patru.

Şase saşi în şase saci.

Până să cărămidărească
Cărămidarul
Pe cărămidăriţă,
O cărămidărit
Cărămidăriţa
Pe cărămidar.

Prepeliţă pestriţă
Cu 12 pui prepeliţi pestriţi.
E pestriţă prepeliţa pestriţă,
Da-s mai pestriţi puii prepeliţii pestriţii
Decât prepeliţa pestriţa.

Poezii speciale cu o pronunție mai dificilă recomandate ca exerciții de dicție

Poeziile cu o pronunție mai dificilă pot fi foarte utile ca exerciții de dicție. Iată câteva exemple:

 1. “Luceafărul” de Mihai Eminescu – această poezie conține multe cuvinte cu o pronunție dificilă, cum ar fi “lucire”, “nevăzut”, “sclipitoare”, “zumzet”, “sălbatic”, “sfințit”, “mângâiere”.
 2. “Plumb” de George Bacovia – această poezie conține multe cuvinte cu sunete diftongice, cum ar fi “plumb”, “crâmpeie”, “prund”, “luncă”, “strugurii”, “umbre”.
 3. “Moartea căprioarei” de Nichita Stănescu – această poezie are o structură sonoră complexă, iar unele cuvinte cu o pronunție dificilă sunt “văpaie”, “sfredel”, “scânteie”, “copilărie”, “țărm”.
 4. “În cetatea lui Cezar” de Lucian Blaga – această poezie conține multe cuvinte cu sunete dificile, cum ar fi “cetate”, “castan”, “zumzet”, “glăsuie”, “mișcare”.

Aceste poezii pot fi folosite ca exerciții de dicție pentru a-ți îmbunătăți pronunția și pentru a te familiariza cu sunetele și cuvintele mai puțin obișnuite. Este important să reciți poeziile cu voce tare și să acorzi atenție pronunției fiecărui cuvânt.

Mențiuni ale unor mari personalități care au făcut exerciții de dicție

 1. Cicerone – celebrul orator și filozof roman era cunoscut pentru abilitățile sale de dicție și pentru discursurile sale puternice și inspiraționale. El a scris multe tratate despre retorică și oratorie și a fost considerat un maestru al artei de a vorbi în public.
 2. Demostene – un alt orator celebru din antichitatea greacă, Demostene era cunoscut pentru abilitățile sale de dicție și pentru discursurile sale puternice și persuasive. El este considerat unul dintre cei mai mari oratori ai lumii antice.
 3. William Shakespeare – celebrul dramaturg englez era cunoscut pentru abilitățile sale de a crea personaje complexe și pentru dialogurile sale pline de subtilități și nuanțe. El a fost un maestru al limbajului și al dicției și a influențat puternic limba engleză modernă.
 4. Winston Churchill – fostul prim-ministru britanic era cunoscut pentru discursurile sale puternice și expresive. El a făcut multe exerciții de dicție și de vorbire pentru a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare.
 5. Martin Luther King Jr. – celebrul lider al mișcării pentru drepturile civile din Statele Unite era cunoscut pentru abilitățile sale oratorice. El a studiat dicția și retorica în timpul studiilor sale și a continuat să facă exerciții de dicție pentru a-și îmbunătăți vorbirea.
 6. Meryl Streep – actrița cunoscută pentru performanțele sale de neuitat pe marele ecran a făcut multe exerciții de dicție și de vorbire pentru a-și îmbunătăți accentul și pronunția.
 7. Barack Obama – fostul președinte al Statelor Unite era cunoscut pentru abilitățile sale de orator și pentru discursurile sale inspiraționale. El a făcut multe exerciții de dicție și de vorbire pentru a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare.

Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

11 răspunsuri la „7 Lectii si exercitii de dictie – cat de repede poţi să spui”

 1. Toti avem nevoie sa facem astfel de exercitii de dictie… pentru simplul fapt de a avea o comunicare mai buna si a ne face ma usor intelesi >:D<

  1. Gratiela felicitari pentru articolul tau despre exercitii de dictie. Ai mers mult pe tehnica antrenamentului si ai oferit multe informatii. Multumim ca te-ai uitat si la umila noastra lista “cat de repede poti sa spui asta”!

 2. eu pup pala popei,popa pupa poala mea.

 3. SUNT ARHIEPISCOP SI MA DUC LA CONSTANTINOPOL SA MA DEZARHIEPISCOPICONSTANTINOPOLIZEZE

 4. pila-n punga pe polita si-o picat in pungulita pila-n punga punga-n pila pilalau cu pila lunga!

 5. Avatar Gamesblog
  Gamesblog

  mdaaaa….ceva mai greu nu ai pt mine?:P:)):)):))

 6. Avatar Eu_pseudonim
  Eu_pseudonim

  Imposibil de zis asta:

  Titiridvă, tidvă; nu-i greu a zice titiridvă, tidvă
  Da-i greu a destitiridvi titiridvitura titiridvei tidvei …

 7. Asta cu ştiuca cred că e cea mai cunoscută dintre toate :)..Cu puţin exerciţiu şi răbdare, toate pot fi pronunţate repede şi corect.

 8. Cand eram mica ma punea mereu tatal meu se repet aia su stiuca, nu am putut si nici nu cred ca o voi putea pronunta repede si corect. Faine exercitii!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *