Cojile de ou ca sursa de calciu – 5 utilizari in gradina

Timp de citire estimat: 4 minute


cojile de ou ghivece pentru plante

Coaja unui ou este compusa din aproximativ 96% cristale de carbonat de calciu (CaCO3) care sunt legate impreuna de proteine. Daca te numeri printre cei care nu mai vor sa arunce cojile de ou la gunoi, te invit sa citesti mai departe cateva idei de utilizare a acestora in gradina. Poate nu ai o gradina, dar totusi poate ai niste ghivece de flori, iar acestora le-ar place niste pamant fertilizat cu coji de oua.

Cojile de oua – ingrasamant natural pentru gradina

Cojile de oua sunt o modalitate foarte buna de a adauga calciu compostului. Acestea se descompun destul de repede, nici macar nu trebuie sa te gandesti sa le macini, pur si simplu le arunci in gunoi. Alternativ, poti adauga coji de oua maruntite direct in gaurile pentru plante, primavara.

In timpul lunilor de iarna, imprastie cojile de oua pe terenul unde intentionezi sa plantezi la primavara. Cand se va incalzi si vei pregati pamantul, ele se vor amesteca cu acesta. Daca totusi nu iti place ideea de a avea coji de ou imprastiate pe terenul tau, stocheaza-le si le vei folosi la primavara.

In timp ce calciul este considerat un nutrient secundar pentru plante, gradina ta cu siguranta va aprecia mineralele adaugate, mai ales daca o sa plantezi rosii sau ardei, acestea fiind cele mai afectate de deficitul de calciu.

coji de ou - fertilizator natural

Pentru flori de ghiveci – Cojile de ou, uscate şi sfărâmate, făcute praf, ajută pământul şi este pentru el ca un îngrâşământ, doar că nu chimic aşa cum ne obişnuiesc unii să procedăm. Se iau cojile de ou, se pun la cuptor sau dacă nu la soare, până se usucă. Se zdrobesc până se fac pulbere. Se amestecă cu pământul de la flori sau se presară peste pământul din ghiveci, apoi se udă. Foloseste coji de ou pentru flori si vei observa diferenta!

Cojile de ou – pesticid natural

coji de ou pesticid natural

Daca ai probleme cu melcii in gradina, imprastie coji de oua sfaramate in jurul plantelor care sunt afectate de acestia. Datorita cojilor ascutite, melcii vor refuza sa se apropie de plante si vor parasi gradina in cautarea unor plante mai accesibile. Cojile de oua sunt in acest caz un bun pesticid natural.

Cojile de ou – rasadnite naturale

Planteaza seminte in coji de oua deoarece acestea se degradeaza destul de repede atunci cand sunt bagate in pamant, in gradina. Daca vrei sa faci acest lucru, atunci cand spargi ouale, incearca sa o faci cu atentie si sa-i faci oului doar o mica gaura. Curata apoi interiorul cojilor de ou si fa o gaura, o scurgere in partea de jos a fiecarei cochilii goale. Pune cojile in cutia de carton, umple fiecare coaja cu pamant umed si adauga semintele. Dupa ce semintele vor germina, la scurt timp le poti transplanta in ghivece mai mari sau direct in gradina.

Hraneste pasarile cu coji de ou – sursa de calciu natural

Atat inainte, cat si dupa ce se oua, pasarile de pe langa casa au nevoie de mai mult calciu in dieta lor. Si nu doar pasarile de curte, ci si cele care vin pe langa casa, daca sunt hranite, ele vor apăra gradina de daunatori.  Pentru a le oferi suplimente de calciu natural, se usuca cojile de ou aproximativ 10 minute la 120 de grade (atentie sa nu se faca maro), se maruntesc bine si se aseaza intr-un vas la pasari pe timpul primaverii si a verii. Cojile de ou maruntite se pot amesteca si cu mancarea pregatita pentru pasari.

Cojile de ou – decoratiuni pentru gradina

Cojile de ou fin macinate pot arata destul de bine in anumite zone din gradina. Daca consumi multe oua, pastreaza cojile, usuca-le, marunteste-le si pastreaza-le intr-un borcan. Dupa ce ai colectat suficiente coji, presara-le in jurul plantelor. Nu doar ca le vor proteja de daunatori, dar culoarea alba ar putea fi o detaliu vizibil in gradina ta, asa ca nu ezita sa creezi forme atractive.

Sper ca de acum inainte nu vei mai arunca cojile de oua atat de usor, stiind ca poti sa le reciclezi.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Cojile de ou ca sursa de calciu – 5 utilizari in gradina”

  1. Avatar Cristescu Bogdan
    Cristescu Bogdan

    Cu plăcere!
    Şi pentru mine este interesant modul tău de a conveţui cu plantele. Felicitări pentru ceea ce ai reuşit să faci …

    Ceva poze nu ai? De genul … înainte şi după?!

  2. Avatar Eu_pseudonim
    Eu_pseudonim

    Sau nu cum unii ne sugereaza, sa aruncam resturile ca frunzele moarte sau florile cazute care si acelea reprezinta ingrasamant natural…Doar ca in opinia altora, care traiesc -bineinteles- falsa realitate care zice ca omenirea evolueaza…
    Am auzit tot felul de sugestii, cum ca florile moarte contin microorganisme pe care “corpul” plantei le respinge si astfel frunza moare…
    Dar la fel am auzit cum o floare moarta nu o poti reinvia…Personal am “inviat” flori USCATE, nu aveau nimic, nici macar o frunzulica, doar o tulpina lemnoasa uscata…Dar in mintea mea copilareasca, care crede ca tot este posibil, am reusit sa le dau viata doar udandu-le cu dragoste si speranta..Le-am pus la umbra, nu cum zic altii ca soarele le face bine!!! (poate le facea bine acum 200-300 ani cand stratul de ozon era puternic).
    Foarte interesant chestie, chiar nu stiam de ea si iti multumesc ca ne-ai impartasit-o si noua:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *