Leonid Vassiliev – fiziolog rus

Timp de citire estimat: 3 minute


Leonid Vassiliev (1891-1966), a fost fiziolog rus. În 1955, sovieticul Leonid Vassiliev, profesor de fiziologie la Universitatea din Leningrad şi membru corespondent al atotputernicei Academii a Ştiinţelor Medicale din URSS, a fondat, la Universitatea din Leningrad, un laborator pentru studierea fenomenelor telepatice.

Doi ani mai târziu, Leonid Vassiliev a publicat Vnusenie na rasstoianii, a cărei traducere în franceză (La Sugestion a distance) a apărut în 1963, la Vigot. Vassiliev prezenta stadiul experienţelor sale pe această temă. El inspira multă speranţă pe plan ştiinţific. Astfel:

“Sugestia la distanţă, spunea el, ar putea să dobândească o importanţă enormă, nebănuită, până în prezent, pentru ştiinţă şi pentru viaţă, dacă legătura telepatică s-ar realiza, cum estimăm prin experienţele noastre, datorită unei forme de energie sau a unui factor necunoscut de noi, inerent doar formei superioare a materiei.

Constatarea existenţei acestui factor sau a acestei forme de energie ar avea o importanţă egală cu descoperirea energiei nucleare.”

Bun elev al lui Behterev, într-o stare de spirit mai puţin behavioristă şi mai mult pavloviană, Leonid Vassiliev a început, din 1924, să studieze aproape exclusiv “al şaselea simţ”. Spre 1930 a pus la punct o experienţă care oferă o idee despre munca sa. El se închidea într-o ladă din tablă de oţel, perfect etanşă şi, prin urmare, electric izolată.

În paralel, într-o altă încăpere, se găsea un subiect care trebuia să strângă o pară de cauciuc, indicând prin, aceasta (datorită unei înregistrări grafice) că este în stare de veghe. Leonid Vassiliev emitea mental, din când în când, o sugestie de somn urmată de o sugestie de veghe.

Experienţa a fost repetată de sute de ori fără să se înregistreze vreun eşec.Vassiliev experimenta şi la distanţă, reuşind să adoarmă un subiect care se afla la aproximativ 1 700 de km (de la Leningrad la Sevastopol).


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

6 răspunsuri la „Leonid Vassiliev – fiziolog rus”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *