Leonid Vassiliev – fiziolog rus

6 comentarii la Leonid Vassiliev – fiziolog rus

VASSILIEV, Leonid (1891-1966), a fost fiziolog rus. În 1955, sovieticul Leonid Vassiliev, profesor de fiziologie la Universitatea din Leningrad şi membru corespondent al atotputernicei Academii a Ştiinţelor Medicale din URSS, a fondat, la Universitatea din Leningrad, un laborator pentru studierea fenomenelor telepatice.

Doi ani mai târziu, a publicat Vnusenie na rasstoianii, a cărei traducere în franceză (La Sugestion a distance) a apărut în 1963, la Vigot. Vassiliev prezenta stadiul experienţelor sale pe această temă. El inspira multă speranţă pe plan ştiinţific. Astfel:

„Sugestia la distanţă, spunea el, ar putea să dobândească o importanţă enormă, nebănuită, până în prezent, pentru ştiinţă şi pentru viaţă, dacă legătura telepatică s-ar realiza, cum estimăm prin experienţele noastre, datorită unei forme de energie sau a unui factor necunoscut de noi, inerent doar formei superioare a materiei.

Constatarea existenţei acestui factor sau a acestei forme de energie ar avea o importanţă egală cu descoperirea energiei nucleare.”

Bun elev al lui Behterev, într-o stare de spirit mai puţin behavioristă şi mai mult pavloviană, Vassiliev a început, din 1924, să studieze aproape exclusiv „al şaselea simţ”. Spre 1930 a pus la punct o experienţă care oferă o idee despre munca sa. El se închidea într-o ladă din tablă de oţel, perfect etanşă şi, prin urmare, electric izolată.

În paralel, într-o altă încăpere, se găsea un subiect care trebuia să strângă o pară de cauciuc, indicând prin, aceasta (datorită unei înregistrări grafice) că este în stare de veghe. Vassiliev emitea mental, din când în când, o sugestie de somn urmată de o sugestie de veghe.

Experienţa a fost repetată de sute de ori fără să se înregistreze vreun eşec.Vassiliev experimenta şi la distanţă, reuşind să adoarmă un subiect care se afla la aproximativ 1 700 de km (de la Leningrad la Sevastopol).

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *