8 manastiri din Moldova și Bucovina, cu secretele lor

Ascultă articolul:

Print Friendly, PDF & Email
manastiri din Moldova și Bucovina - manastirea Durau

VIno să vezi nenumăratele Manastiri din Moldova si Bucovina sunt adevarate monumente istorice si puncte turistice puternice. Turistii viziteaza zona Moldovei si a Bucovinei in special pentru manastirile renumite din zona, pentru a descoperi spiritualitatea puternic inradacinata in acele zone. Unele dintre cele mai vizitate manastiri din Bucovina si Moldova sunt cele descrise pe scurt mai jos.  Mai exista multe alte manastiri importante, renumite in zona Moldovei: manastirea Varatec, manastirea Putna, Manastirea Sihastria unde multi merg sa viziteze mormantul Parinetlui Cleopa, manastirea Dragomirna, manastirea Horaita, Schitul Sihla, vizitat in mod special pentru Pestera Sfintei Cuvioase Teodora.

Manastiri din Moldova și Bucovina – Manastirea Humor

Localizare : la 3 km de Gura Humorului.
Istoric si descriere : Construita de printul Petru Rares si logofatul Teodor Bubuiog in 1530 aceasta manastire cu dimensiuni modeste este decorata cu fresce exterioare ce formeaza un efect de pagina de manuscript. Este strajuita de un turn ce avea rol de aparare. Culorile picturilor sunt autentice si pline de viata.

manastiri din Moldova și Bucovina Manastirea Humor

Mănăstiri din Moldova – Manastirea Agapia

Localizare : Situata la 43 km de Piatra Neamt si la 9 km distanta de Tg. Neamt.
Istoric si descriere : Zidita 1642-1647 din initiativa fratelui domnitorului Vasile Lupu. A fost pictata în interior între 1858-1860 de pictorul N. Grigorescu atunci cand avea 20 ani. Biserica a suferit de pe urma unui incendiu din 1903 si de pe urma cutremurelor din 1977-1986. Biserica este inconjurata de chilii. Toate constructiile sunt varuite cu un alb imaculat. Cuprinde o colectie muzeala cu profil – arta plastica si decorativa – Biblioteca – 15.000 de volume. Schitul Agapia Veche tine tot de manastire.

manastiri din Moldova și Bucovina - manastirea Agapia

Manastirea Neamt

Localizare : Este asezata la 12 km de Cetatea Neamt , pe valea Nemtisorului, intr-o poiana.
Istoric si descriere : Întemeiata în sec. XIV de Petru I Musat. A fost refacuta de Stefan cel Mare în 1467 si 1497 (dupa victoria de la Codrul Cosminului). Turnul clopotnita – construit de Alexandru cel Bun si refacut în 1497.
Manastirea cuprinde: – Biserica Înaltarea Domnului si Paraclisul Maicii Domnului. Se remarca prin armonia, formele si frumusetea decoratiei fatadelor. Picturile au fost refacute, fragmente de fresce originale pastrandu-se în altar.  O deosebita biblioteca si un muzeu se mai pot vizita la Manastirea Neamt.

manastiri din Moldova și Bucovina - Manastirea Neamt

Manastirea Secu

Localizare : Asezata într-o fermecatoare poiana ce se întinde la poalele Muntelui Vasan la 22 km de Tg. Neamt.
Istoric si descriere : Ctitorita în 1602-1605 de Nestor Ureche si sotia sa Mitrofana. Manastirea Secu are aspectul unei impresionante fortarete, fiind înconjurata; de ziduri impunatoare ce se îmbina; la colturile incintei cu puternice turnuri de aparare. Muzeu cu obiecte de arta medievala.

manastiri din Moldova și Bucovina - Manastirea Secu

Manastirea Durau

Localizare : Este situata la 90 km de Piatra Neamt.
Istoric si descriere : Ridicata în sec.XVII de domnitorul Vasile Lupu. Refacuta în 1830. Biserica actuala construita în 1835, de Cantacuzini. Pictata pe interior în 1935, de Nicolae Tonitza. Icoana facatoare de minuni a Sfintei Fecioare cu Pruncul.

manastiri din Moldova și Bucovina - manastirea Durau

Manastirea Voronet

Localizare : La 3 km de Gura Humorului.
Istoric si descriere : Fondata de Stefan cel Mare in1488. Picturile exterioare executate in timpul lui Petru Rares (1535) renumite pentru culorile deosebite. Manastire de maici.

manastiri din Moldova și Bucovina - manastirea Voronet

Manastirea Sucevita

Localizare : Nordul Moldovei – Localitatea Sucevita
Istoric si descriere : Ctitorie din 1584 a fratilor Movila. Fresca interioara si exterioara din 1596-1601 executata de fratii zugravi Ion si Sofronie, predominând nuantele de verde si rosu. Monument UNESCO. Muzeu de arta veche.

manastiri din Moldova și Bucovina - manastirea Sucevita

Manastirea Moldovita

Localizare : În nord la hotarul Moldovei, la 15 km de comuna Vama, în comuna Vatra Moldoviței.
Istoric si descriere : Ridicata în 1532 de Petru Rares, fiul voievodului Stefan cel Mare. Monumentul se regaseste in patrimoniul cultural mondial UNESCO. Manastire de maici.

manastiri din Moldova și Bucovina - manastirea Moldovita

Cu siguranta ai vizitat si tu manastirile din zona Moldovei. Care te-a impresionat cel mai mult, poate chiar nu e mentionata in cele de mai sus?

Print Friendly, PDF & Email

Jorjette pe Pinterest

Jorjette pe Instagram


Păreri și Impresii

3 răspunsuri la „8 manastiri din Moldova și Bucovina, cu secretele lor”

 1. Avatar Florin Morosan
  Florin Morosan

  Bogdane, mă bucur că ai scris și despre Mănăstirea Moldovița, mănăstire dragă mie, deoarece casa părinților mei este la doar 3 km de ea.
  Și mă bucur că ai indicat corect localitatea unde e această mănăstire. Majoritatea se iau după nume și se duc în Moldovița, localitatea vecină, trecând pe lângă mănăstire …
  Deci: Mănăstirea Moldovița e în Vatra Moldoviței!
  În muzeul mănăstirii găsiți jilțul de domnitor al lui Petru Rareș, manuscrise și cărți vechi, icoane frumoase și vechi, dar și Mărul de Aur, distincție oferită de UNESCO.

  1. Multumim mult, Florine, pentru informatiile pe care ni le-ai oferit. Despre Marul de aur nu stiam. Cu siguranta tu esti familiarizat cu aceasta anastire, daca e atat de aprape de casa parintilor. Ce alte lucruri interesante mai stii despre manastirea Moldovita? Au avut loc ceva evenimente importante acolo? Ceva povesti mai vechi ?

  2. Manuscrisele si cartile alea vechi ar fi interesante de citit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *